ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

concediu de risc maternal


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua,

Sunt insarcinata in 23 de saptamani si as dori sa stiu daca pot beneficia de concediu de risc maternal in situatia in care medicul care imi supravegheaza sarcina m-a avertizat in privinta starii mele de sanatate. Lucrez la birou 8 ore pe zi si asta imi provoaca foarte mari dureri de burta si spate si nu numai atat, am o sarcina cu probleme care necesita repaus fizic si mai multa odihna. De cand pot beneficia de aceasta perioada concediu de risc maternal si care este procedura de a incepe formalitatile? Unde ma pot adresa ? Si pana cand? Care este procentul pt acest risc maternal si daca imi poate afecta cu ceva perioada prenatala. Urmeaza sa nasc pe 5 ian. Precizez ca am un salariu brut de 1500; care ar fi suma de care pot beneficia in concediul de risc maternal?

Va multumesc.
Sper ca ma veti putea ajuta.

Adaugata in: Concedii
Aura Ionescu
 User  Aura Ionescu
a intrebat la 05 Sep. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

1 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 07 Sep. 2012
Din momentul in care dvs. ati anuntat in scris angajatorul de starea de graviditate trebuie sa se faca prin grija medicului de medicina muncii o evaluare a riscurilor la care sunteti supusa la locul de munca atat a dvs, cat si ale fatului. In cazul in care se constata ca angajatorul nu va poate oferi un alt loc de munca fara riscuri se face recomandare de medicul de medicina muncii pentru acordarea concediului de risc maternal.
oug 96 din 2003 actualizata
Art. 9. - in cazul in care o salariata se afla in una dintre situatiile prevazute la art. 2 lit. c)-e) si desfasoara la locul de munca o activitate care prezinta riscuri pentru sanatatea sau securitatea sa ori cu repercusiuni asupra sarcinii si alaptarii, in sensul celor prevazute la art. 5 alin. (1), angajatorul este obligat sa ii modifice in mod corespunzator conditiile si/sau orarul de munca ori, daca nu este posibil, sa o repartizeze la alt loc de munca fara riscuri pentru sanatatea sau securitatea sa, conform recomandarii medicului de medicina muncii sau a medicului de familie, cu mentinerea veniturilor salariale.
Art. 10. - (1) in cazul in care angajatorul, din motive justificate in mod obiectiv, nu poate sa indeplineasca obligatia prevazuta la art. 9, salariatele prevazute la art. 2 lit. c)-e) au dreptul la concediu de risc maternal, dupa cum urmeaza:
a) inainte de data solicitarii concediului de maternitate, stabilit potrivit reglementarilor legale privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, salariatele prevazute la art. 2 lit. c);
b) dupa data revenirii din concediul postnatal obligatoriu, salariatele prevazute la art. 2 lit. d) si e), in cazul in care nu solicita concediul si indemnizatia pentru cresterea si ingrijirea copilului pana la implinirea varstei de 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, pana la 3 ani.
(2) Concediul de risc maternal se poate acorda, in intregime sau fractionat, pe o perioada ce nu poate depasi 120 de zile, de catre medicul de familie sau de medicul specialist, care va elibera un certificat medical in acest sens, dar nu poate fi acordat simultan cu alte concedii prevazute de legislatia privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale.
(3) Eliberarea certificatului medical se va face in conditiile in care salariata s-a prezentat la consultatiile prenatale si postnatale, conform normelor Ministerului Sanatatii.
Procentul de plata a riscului maternal este de 75% din media zilnica realizata in ultimele 6 luni anterioare lunii prezentarii cvoncediului medical. In schimb sunt venituri neimpozabile.
Va afecteaza concediul medical de maternitate, deoarece aceste venituri obtinute pentru risc maternal intra in baza de calcul la plata concediului de maternitate. Nici indemnizatia de maternitate nu este impozabila. Indemnizatia de maternitate este de 85% din baza de calcul.

Alte intrebari despre Concedii

TOP RASPUNSURI 2024