ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

concediu de risc maternal si indemnizatie


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua,

Am cateva nelamuriri pentru care va solicit ajutorul. Am 13 saptamani de sarcina si daca preconizata a nasterii este 7.08.2014 (cezariana). Am o sarcina toxica (dizgravidie emetizanta: greturi foarte acute, varsaturi, fara pofta de mancare, fara posibilitatea de a ma hidrata corespunzator). Acum 2 zile am avut o internare de 1 zi pentru perfuzii si le voi repeta la nevoie. Aceste stari dureaza din a doua luna de sarcina si nu dau semne ca vor inceta. In plus, din cauza efortului depus atunci cand vomit, am dureri mari de burta (zona infeiroara). Am concediu medical 10 zile. La locul de munca stau peste 9 ore pe scaun, nu pot manca, merg rar la toaleta (atunci cand nu mai rezist), iar durerile de burta si coloana sunt acute (am si scolioza).

Intrebarile mele sunt:
1. sarcina toxica poate fi considerata un motiv intemeiat pentru a intra in concediu de risc maternal? Din cate m-am informat pe diverse site-uri, procedura este destul de complicata si trebuie sa merg frecvent la comisia de expertiza medicala, plus ca exista si posibilitatea ca acest concediu sa nu-mi fie aprobat daca se considera ca locul de munca nu reprezinta un risc pentru rascina. Medicul ginecolog mi-a spus ca imi recomanda acest concediu, fara a insista ca trebuie sa stau acasa, dar ar fi mai bine pentru a evita agravarea situatiei.

2. daca intru in acest concediu, ce venituri o sa am pe durata concediului de risc maternal? In prezent, venitul brut ste 3500 RON.

3. care va fi valoarea indemnizatiei de crestere copil (1 an) daca voi avea acest concediu de risc? Am incercat eu sa fac calcule dupa exemplele date de dvs, dar nu mi-au iesit.

4. pot intra in prenatal mai devreme de cele 63 de zile, considerand ca doresc ca postnatalul sa fie de 42 zile? Adica, daca eu voi naste pe 7 august 2014, pot lua prenatal din 15 mai?

Astept cu mare interes raspunsurile dvs.

Multumesc frumos.

Matei Erika
 User  Matei Erika
a intrebat la 29 Ian. 2014
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

4 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Matei Erika
 User Matei Erika
a raspuns userului Ioana Popa la 30 Ian. 2014
Multumesc din nou pentru raspuns.

O zi frumoasa.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului matei erika la 30 Ian. 2014
Nu le pierdeti, sau cel putin nu ar trebui sa aplice aceasta solutie angajatorul. Ele pot fi reportate pentru perioada utlerioara revenirii din concedii, chiar si dupa CIC. De platit intr-adevar nu se pot plati decat in cazul in care inceteaza raportul de munca.

Acordarea concediului de risc maternal, ca a oricarui alt concediu medical, nu influenteaza numarul de zile de CO cuvenite intr-un an. Ceea ce inseamna ca pana la data intrarii in CIC aveti dreptul la concediul cuvenit pentru anul in curs, plus cel ramas de anul trecut. Acest lucru este stabilit prin legislatia Europeana, Directiva CE 88/2003 mai exact, art. 7, explicat astfel prin Decizie a Curtii Europene de Justitie. Iar Constituia Romaniei prevede ca odata cu aderarea la spatiul comunicat (UE) legile comunitare au intaietate in fata celor nationale.

Puteti efectua concediul de odihna si inaintea celui de risc maternal, insa va trebuie o cerere aprobata de angajator, pentru cel de odihna.

Daca aveti probleme in relatia cu el si va refuza acest drept, mentionati-i actul normativ de care v-am amintit. In cel mai rau caz, situatia se poate clarifica in instanta, dar sa speram ca nu va fi cazul.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Matei Erika
 User Matei Erika
a raspuns userului Ioana Popa la 30 Ian. 2014
Va multumesc mult pentru raspuns. Am demarat procedura pentru intrare in concediu de risc si astept raspunsul de la angajator. Sper sa fin totul in regula.

Mai am o intrebare legata de zilele de concediu de odihna. Eu mai am aprox 10 zile de concediu din 2013 + numar intreg de zile pt 2014. Cei de la medicina muncii mi-au spus ca nu imi mai pot lua zilele din 2013 avand in vedere ca voi intra in concediu de risc si nici nu au cum sa mi le plateasca, deci le voi pierde si trebuie sa accept lucrul acesta.

Exista vreo varianta prin care sa nu le pierd? De exemplu, sa le pot lua inainte de prenatal? Situatia este putin mai complicata, in sensul ca din momentul in care eu intru in concediu de risc, angajatorul va angaja pe cineva in locul meu pana ma intorc la locul de munca. Astfel, ma gandesc ca in cazul in care eu o sa imi iau concediu de odihna (dupa concediu de risc si inainte de prenatal), acea persoana trebuie demisa pt ca e ca si cand eu as fi in activitate la locul de munca.

Multumesc frumos.

O zi buna.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 29 Ian. 2014
1. Faptul ca stati multe ore in pozitie sezut pe scaun este motiv intemeiat pentru concediul de risc. Ar trebui intocmit un raport de medicul de medicina muncii si angajator, privind riscurile prezente la locul de munca, si pe baza lui sa mergeti la medicul de familie si sa intrati in risc maternal. Nu este nevoie sa mergeti frecvent la expertiza medicala pentru acest tip de concediu.

Daca nu reusiti sa intrati in risc maternal, puteti intra in concediu medical pentru boala obisnuita. Dupa 90 de zile de medival va trebui insa sa primiti avizul comisiei medicale a Casei de pensii pentru a-l putea prelungi.

2. Concediul de risc maternal, la fel ca orice alt concediu medical, se calculeaza pe baza veniturilor brute din ultimele 6 luni anterioare celei in care intrati in medical. Un exemplu de calcul gasiti si aici http://legislatiamuncii.manager.ro/a/6583/baza-de-calcul-a-concediului-de-maternitate.html , cu cateva mici mentiuni. Salariul mediu brut pentru 2013 este de 2298 de lei iar contributia CAS se raporteaza la numarul de zile lucratoare de medical din luna respectiva.

3. Indemnizatia pentru crestere copil reprezinta 85% din media veniturilor pe ultimele 12 luni anterioare datei nasterii. In calcul intra si indemnizatia pentru medical de risc, cat si cea pentru concediul de maternitate sau cea pentru boala obisnuita, daca veti avea un astfel de concediu. Maximul acordat este de 1200 lei / luna pentru concediul de pana la 2 ani si 3400 de lei pentru concediul de pana la 1 an, respectiv 3 ani.

Pentru luna in care are loc nasterea se ia in calcul venitul de care ati fi beneficiat pentru toata luna respectiva.

4. Da, puteti. Concediul de maternitate prenatal poate avea 84 de zile maxim, pentru ca cel de lauzie nu trebuie sa aiba o durata mai mica de 42 de zile din totalul celor 126 de maternitate.

Multa sanatate si succes!

Alte intrebari despre Concedii

Expertii nostri
Ioana Popa
George Andreescu violeta Georgescu Viviana Serni adriana iancu Marius Ion G Stancu
TOP RASPUNSURI 2024