ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro


Concediu fara plata


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua.
Va rog frumos sa imi precizati daca un salariat are dreptul la concediu fara plata pentru rezolvarea problemelor personale ,fara a da socoteala sefului pentru ce anume il solicita si daca acest drept ii poate fi refuzat si cu ce argumenteintru-cat functioneaza legea atentiei pentru invoire m-ar avantaja mai mult varianta legala prin care sa imi pot rezolva si problemele personale.
De asemenea legat de concediul de odihna doresc sa stiu daca acesta trebuie fractionat intr-un fel anume conform legii sau fractiunile mi le programez eu dupa plac si nu dupa placul sefului mentionez ca in unitatea in care lucrez ni se impune sa luam prima fractiune de concediu obligatoriu 15 zile
Va multumesc.

Adaugata in: Concedii
Ilona Paraschiva
 User  Ilona Paraschiva
a intrebat la 30 Dec. 2011
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

1 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 30 Dec. 2011
Concediul fara plata se poate acorda la cererea salariatului si cu acordul angajatorului. Daca acesta considera ca absenta dvs poate periclita activitatea companiei, el poate refuza concediul fara plata. Nu este prevazut in lege insa faptul ca salariatul trebuie sa ofere angajatorului detalii in acest sens, respectiv in ce consta aceste probleme, insa trebuie mentionat faptul ca acest CFP are la baza rezolvarea unor probleme personale. Invoirile verbale este de preferat sa le evitati pentru a nu va confrunta mai tarziu cu posibile situatii de absente nemotivate, aceasta daca angajatorul decide sa sanctioneze absenta dvs., neexistand la baza ei un document semnat prin care se aproba zilele de concediu fara plata.

Referitor la concediul de odihna, programarea lui se poate face de catre angajator, asa cum este prevazut si in Codul Muncii, cu consultarea salariatului sau a sindicatului, acordarea lui fiind conditionata de perioada de activitate desfasurata. Legea prevede ca CO poate fi acordat fractionat intr-un an calendaristic, insa conditia de baza este ca una din fractiuni sa fie de minim 10 zile lucratoare consecutive.

Art. 148
1 Efectuarea concediului de odihna se realizeaza in baza unei programari colective sau individuale stabilite de angajator cu consultarea sindicatului sau, dupa caz, a reprezentantilor salariatilor, pentru programarile colective, ori cu consultarea salariatului, pentru programarile individuale. Programarea se face pana la sfarsitul anului calendaristic pentru anul urmator.
2 Prin programarile colective se pot stabili perioade de concediu care nu pot fi mai mici de 3 luni pe categorii de personal sau locuri de munca.
3 Prin programare individuala se poate stabili data efectuarii concediului sau, dupa caz, perioada in care salariatul are dreptul de a efectua concediul, perioada care nu poate fi mai mare de 3 luni.
4 In cadrul perioadelor de concediu stabilite conform alin. 2 si 3 salariatul poate solicita efectuarea concediului cu cel putin 60 de zile anterioare efectuarii acestuia.
5 In cazul in care programarea concediilor se face fractionat, angajatorul este obligat sa stabileasca programarea astfel incat fiecare salariat sa efectueze intr-un an calendaristic cel putin 10 zile lucratoare de concediu neintrerupt.

Art. 149
Salariatul este obligat sa efectueze in natura concediul de odihna in perioada in care a fost programat, cu exceptia situatiilor expres prevazute de lege sau atunci cand, din motive obiective, concediul nu poate fi efectuat.


Art. 153
1 Pentru rezolvarea unor situatii personale salariatii au dreptul la concedii fara plata.
2 Durata concediului fara plata se stabileste prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.

Alte intrebari despre Concedii

Expertii nostri
violeta Georgescu
George Andreescu Ioana Popa alexei delimart Gratiela Petrescu Marius Ion Radu Anton