ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Concediu fara plata. Cum se procedeaza corect?


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua!
Am si eu o intrebare referitoare la concediul fara plata.
Va rog spuneti-mi si mie cum se procedeaza corect daca o persoana, angajat la o firma privata, i se accepta un concediu fara plata pentru interese personale dar i se comunica ca aceste zile sunt scazute din concediul de odihna. Este vorba de 3 luni de zile fara plata si tot ce nu inteleg este cum si de unde se pot lua aceste zile cand intr-un an calendaristic acea persoana are dreptul la maxim 20-21 de zile de odihna?
Este legal ce intentioneaza patronul firmei sa faca si daca da, asta inseamna ca nu mai are dreptul salariatul la CO 2,3-4 ani?
Va intreb deoarece nu pot sa-mi dau seama deloc din citirea codului muncii. Daca se poate sa imi oferiti si exact acele articole care fac referire la situatia data mi-ar fi de mare ajutor!
Va multumesc anticipat!

Adaugata in: Concedii
Paul Constantin Popa
 User  Paul Constantin Popa
a intrebat la 26 Apr. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

4 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Paul Constantin Popa la 26 Apr. 2012
Cu multa placere!

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Paul Constantin Popa
 User Paul Constantin Popa
a raspuns userului georgeta ganea la 26 Apr. 2012
Da acum am inteles exact cum se face calculul acelor zile de CFP.
Va multumesc foarte mult pentru raspunsuri si apreciez si promptitudinea lor.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [2] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 26 Apr. 2012
Da, este legal. Concediul de odihna se acorda proportional cu timpul efectiv lucrat, iar concediul fara plata pentru interese persoanle reprezinta perioada nelucrata, timp in care contractul este suspendat, dumneavoastra nu prestati activitate si nu primiti salariu, toate drepturile ce decurg din statutul de salariat fiind suspendate. Astfel ca perioada efectiv lucrat in an va fi de 9 luni iar concediul la care veti avea dreptul va fi cel aferent acestor 9 luni lucrate.

Art. 145
1 Durata minima a concediului de odihna anual este de 20 de zile lucratoare.
2 Durata efectiva a concediului de odihna anual se stabileste in contractul individual de munca, cu respectarea legii si a contractelor colective aplicabile, si se acorda proportional cu activitatea prestata intr-un an calendaristic.

Art. 49
1 Suspendarea contractului individual de munca poate interveni de drept, prin acordul partilor sau prin actul unilateral al uneia dintre parti.
2 Suspendarea contractului individual de munca are ca efect suspendarea prestarii muncii de catre salariat si a platii drepturilor de natura salariala de catre angajator.
............
6 In cazul suspendarii contractului individual de munca se suspenda toate termenele care au legatura cu incheierea, modificarea, executarea sau incetarea contractului individual de munca, cu exceptia situatiilor in care contractul individual de munca inceteaza de drept.

Art. 54
Contractul individual de munca poate fi suspendat, prin acordul partilor, in cazul concediilor fara plata pentru studii sau pentru interese personale.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [1]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 26 Apr. 2012
Concediul de odihna se acorda proportional cu timpul efectiv lucrat in anul respectiv. Durata concediului de odihna trebuie afectata numai cu zilele de co aferente celor trei luni de zile de CFP.
Sa presupunem ca salariatul, in anul in curs, lucreaza 9 luni si 3 luni se afla in CFP. Durata co , in cazul in care salariatul ar avea dreptul las 20 zile lucratoare de co, se calculeaza astfel
20/12*9= 15 zile.

Alte intrebari despre Concedii

TOP RASPUNSURI 2024