ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Concediu ingrijire copil pala la 2 ani


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Am o salariata care este in concediu de ingrijire a copilului pana la implinirea varstei de 2 ani ( nov 2012 - nov 2014 ). Azi am aflat ca este obligatoriu ca si talat copilului sa stea 1 luna cu copilul .
Va rog sa imi spuneti daca este adevarat ca tatal trebuie sa stea 1 luna cu copilul si trebuie facut in acest caz?

Adaugata in: Concedii
Claudia Hodis
 User  Claudia Hodis
a intrebat la 11 Iun. 2014
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

1 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 11 Iun. 2014
In primul rand ca salariata dvs nu poate avea fix 2 ani de concediu crestere copil, pentru ca dupa nastere este obligata sa efectueze minim 42 de zile de concediu de lauzie. Daca nasterea copilului a avut loc in luna noiembrie 2012 aveti mare grija cum operati suspendarea si pe ce perioada. Pare sa se suprapuna si cu lauzia.

Referitor la intrebarea dvs, conform OUG 111/2010, in cazul nasterilor ce au loc incepand cu data de 1 martie 2012, daca ambii parinti indeplinesc conditiile de acordare a CIC (cele 12 luni lucrate anterior datei nasterii sau cu perioade asimilate), cel de-al doilea parinte (in speta de fata tatal) este obligat sa efectueze minim o luna din durata CIC solicitata de primul (mama, in cazul prezentat). In cazul in care cei doi parinti indeplinesc aceasta conditie dar nu dau curs prevederii, statul va retine contravaloarea indemnizatiei pentru o luna.

Pentru luna in care tatal ar intra in CIC, salariata dvs poate fie sa revina la lucru fie sa solicite intrarea in CFP pentru acea luna.

Ca angajator nu aveti absolut nicio obligatie sa va asigurati ca parintii pun in aplicare sau nu aceasta prevedere. Este exclusiv responsabilitatea lor.

Art. 11
Dreptul la concediul pentru creşterea copilului stabilit potrivit prevederilor art. 2 alin. (1) se acordă pe bază netransferabilă persoanelor ai căror copii se nasc ?ncep?nd cu data de 1 martie 2012, precum şi celor aflate ?n situaţiile prevăzute la art. 8 alin. (2), ?ncep?nd cu această dată, ?n situaţia ?n care ambele persoane din familia respectivă ?ndeplinesc condiţiile de acordare a acestuia, după cum urmează:
a) cel puţin o lună din perioada totală a concediului de creştere a copilului este alocată uneia dintre persoanele care nu a solicitat acest drept;
b) ?n situaţia ?n care persoana prevăzută la lit. a) nu solicită dreptul la concediul care ?i revine, celălalt părinte nu poate beneficia de dreptul la concediu ?n locul acesteia.


Alte intrebari despre Concedii

Expertii nostri
violeta Georgescu
Viviana Serni George Andreescu adriana iancu Gratiela Petrescu Ioana Popa Marius Ion
TOP RASPUNSURI 2024