ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro


Concediu lauzie


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua!
Va rog frumos sa-mi spuneti daca eu, ca mama, nu solicit intrarea in concediul de lauzie, minim 42 de zile, tatal poate intra in ccc din momentul nasterii copilului? Daca tatal a lucrat timp de 12 luni anterioare nasterii copilului la doi angajatori, cu intrerupere de 4 zile intre ei, iar cel de-al doilea cim pe perioada determinata2 luni expira dupa nasterea copilului, tatal trebuie sa intre in somaj pana la implinirea celor 42 de zile? Si, de asemenea, dupa implinirea celor 2 ani de ccc, tatal poate beneficia de somaj?
Desi sunt mai multe intrebari, va multumesc anticipat!

Adaugata in: Concedii
Luminita Fisic
 User  Luminita Fisic
a intrebat la 06 Mai. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

3 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului diana miha la 15 Mai. 2012
Este frumos argumentul adus privind binele copilului, insa mama si tatal nu trebuie sa scape din vedere prevederile legale, si anume acelea ca in situatia in care ambii parinti indeplinesc conditiile de acordarea a concediului crestere copil insotit de indemnizatia, cel care nu opteaza pentru concediu de 1 an sau 2 are obligatia de a efectua o luna din totalul concediului. Altfel acea luna si indemnizatia aferenta se pierd, concret concediul scade cu o luna, la fel si indemnizatia.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Diana Miha
 User Diana Miha
a raspuns la intrebare la 12 Mai. 2012
Saracul tatic. Ce a facut sa merite asta? Dvs va ganditi cum e ca un copil de 3-4 zile cand dvs va ganditi sa mergeti la servici sa fie crescut de tata? Un copil asa mic si firav trebuie sa stea langa mama, trebuie alaptat din 3 in 3 ore, trebuie ingrijit, spalat cu atentie si foarte multe altele. Cum sa se descurce tatal? Copilul are nevoie de mama! Sau sunteti mama purtatoare? Mi-e foarte greu sa inteleg!
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 06 Mai. 2012
Daca indepliniti conditiile de acordare a concediului de lauzie, atunci aveti obligatia prin lege sa efectuati acest concediu de minim 42 de zile. Din cea de-a 43-a zi tatal poate intra in concediu crestere copil si poate depune dosarul pentru acordarea indemnizatiei aferente acestui concediu.

Daca insa nu indeplinti conditiile de acordare a concediului de lauzie, nefiind salariata sau neavand platita contributia de 0.85% pentru concedii si indemnizatii, tatal poate intra in concediu crestere copil imediat dupa nasterea copilului, tot atunci putand solicita si indemnizatia. Cele 4 zile nu ii vor afecta acordarea indemnizatiei.

Contractul de munca incheiat pe perioad determinata va expira intr-adevar pe perioada concediului crestere copil, 2 luni de la nasterea copilului, insa tatal nu trebuie sa intre in somaj pentru cele 42 de zile. Se ia in calcul stagiul realizat anterior nasterii copilului pentru acordarea concediului si plata indemnizatiai, nu si perioada realizata dupa.

OUG 111/2010 cu modificarile si completarile ulterioare:

Art. 2

1. ??ncep??nd cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, ??n ultimul an anterior datei na??terii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activit????i independente, venituri din activit????i agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modific??rile ??i complet??rile ulterioare, denumite ??n continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia op??ional de urm??toarele drepturi:
a. concediu pentru cre??terea copilului ??n v??rst?? de p??n?? la un an, respectiv 3 ani ??n cazul copilului cu handicap, precum ??i de o indemniza??ie lunar??;
b. concediu pentru cre??terea copilului ??n v??rst?? de p??n?? la 2 ani, precum ??i de o indemniza??ie lunar??.

Tatal va putea beneficia de somaj dupa terminarea concediului, daca nu reuseste sa se reincadreze in munca dupa concediu, sau sa isi gaseasca ceva intre timp cu inceperea activitatii dupa terminarea concediului crestere copil. Perioada este asimilata stagiului de cotizare.

OUG 111/2010 - Art. 22
1. Perioada ??n care o persoan?? beneficiaz?? de drepturile prev??zute la art. 2 alin. 1, respectiv la
art. 5 alin. 1, art. 6, art. 9 alin. 5 ??i 6 ??i art. 10 constituie perioad?? asimilat?? stagiului de
cotizare ??n vederea stabilirii drepturilor de pensie ??n sistemul public ??i a drepturilor stabilite de
Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigur??rilor pentru ??omaj ??i stimularea ocup??rii for??ei de
munc??, cu modific??rile ??i complet??rile ulterioare.


Alte intrebari despre Concedii