ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Concediu maternal titular intreprindere individuala


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua,
Am o intreprindere individuala cu 1 angajat.In 2013 am nascut si am luat concediu pre si postnatal din noiembrie 2013 pana in martie 2014,platind 0.85% la venitul estimat. La sfarsitul anului 2013 eu am obtinut pierdere pe intreprinderea individuala (un magazin).
Ce se va intampla cu banii pe care i-am primit pentru concediu maternal, trebuie sa returnez diferenta sau ce se va intampla?
Dupa ce terminarea concediului maternal pot depune cerere sa iau stimulant de insertie? Nu am suspendat activitatea intreprinderii individuale deloc, deoarece am un angajat , se poate sa beneficiez de acest stimulent? La autoritati cand m-am dus sa depun cererea pentru stimulent mi-au spus ca in declaratia 200 pentru anul 2013 trebuie sa apara pe perioada concediului maternal activitatea suspendata si nu inteleg cum ma diferentiez in calitate de persoana fizica beneficiara de concediu maternal de intreprinderea individuala. Multumesc anticipat.


Carmen Dumitrache
 User  Carmen Dumitrache
a intrebat la 07 Mai. 2014
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

3 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Carmen Dumitrache la 09 Mai. 2014
Concediu pentru sarcina si lauzie duce la o suspendare a activiatii, intr-adevar, fiind vorba de o suspendare de drept. Se poate ivi aceasta posibilitate, da.

Stimulentul se acorda persoanelor care au optat pentru crestere copil si si-au reluat activiatea mai devrme de termen, cf. OUG 111/2010. Daca dvs nu ati intrat in CIC atunci nu puteti primi stimulent. Iar daca ati primiti si indemnizatie crestere copil in timpul realizarii veniturilor profesionala, este si mai grav pentru ca vi se va solicita restituirea banilor in viitorul apropiat.

Practic dvs trebuie sa realizati venituri ca sa va puteti plati salariatii. Or acest lucru inseamna ca activitatea pe II merge in continuare si nu este nicidecum suspendata. Trebuie sa suspendati activiatea pe II. Veniturile le incasati dvs, nu salariatul, el isi primeste bani ulterior de la dvs avand calitatea de angajator care il remunereaza pentru munca prestata.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Carmen Dumitrache
 User Carmen Dumitrache
a raspuns userului Ioana Popa la 09 Mai. 2014
Buna ziua,
Multumesc pt.raspuns, numai ca nu am explicat corect despre ce concediu este vorba. Am fost informata de la inceput ca nu pot beneficia de concediu de crestere copil,daca nu suspend activitatea intreprinderii individuale, dar la concediu pre si post natal am dreptul.Eu despre acest concediu caut solutie legislativa pentru ca acum dupa ce am primit banii,mi se spune ca trebuia suspendata activitatea intreprinderii individuale cu toate ca am angajat .
Deci sunt 2 situatii : 1. sa nu mi se ceara sa restitui banii pentru concediu pre si post natal, ca nu am suspendat activitatea;
2. eu am solicitat stimulent de insertie, dar fara dovada suspendarii activitatii nu il pot primi( are acelasi regim cu concediul de crestere copil ???).
Si ar mai fi o intrebare: se poate ca eu titular de intreprindere individuala sa-mi suspend activitatea, dar intreprinderea individuala prin angajatul meu sa functioneze in continuare?
Multumesc inca o data.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 08 Mai. 2014
Este corect ce vi s-a spus, pe perioada concediului pentru crestere copil (presupun ca la acesta va referiti, denumirea de concediu maternal nu exista in legislatia aplicabila) se suspenda activitatea conform OUG 111/2010, la solicitarea indemnizatiei ar trebui sa prezentati si dovada suspendarii activitatii profesionale. Daca optati pentru concediu crestere copil si reveniti inainte sau dupa 1 an, depinde de optiunea exprimata, realizand venituri profesionale pe toata durata acordarii, puteti primi stimulent de insertie pentru perioada ramasa pana la implinirea varstei de 2 ani de catre copil.

Alte intrebari despre Concedii

TOP RASPUNSURI 2024