ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Concediu medical


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua, am urmatoarea situatie de rezoivat si nu stiu cum:

Un salariat este pontat de sefa de linie nemotivat incepand cu data de 24.10.2012 intrucat nu stia nimic de el.
Azi, 01.11.2012 acest salariat a venit la birou cu medical pentru aceasta perioada.
Tin sa mentionez ca in ROI-ul nostru este prinsa urmatoarea precizare la capitolul obligatiile salariatiilor. In cazul eliberarii unui certificat medical, salariatul este obligat sa anunte biroul R.U - Salarizare sau seful direct, in termen de 24 de ore de la data constatarii incapacitatii de munca si sa il prezinte cel tarziu la data de 5 a lunii urmatoare celei pentru care a fost acordat concediul medical.
Tot in roi avem precizarea ca la 3 abs. nemotivate se declanseaza cercetarea discilinara si se desface CIM- ceea ce am si facut de altfel (mai putin desfacerea cim).
Cum pot sa actionez legal? Este un salariat care a facut multe probleme si nu a tinut niciodata de reguli si acum ar fi o ocazie potrivita. In speranta ca voi gasi o rezolvare cu ajutorul dvs., multumesc frumos.

Adaugata in: Concedii
Daniela Pancu
 User  Daniela Pancu
a intrebat la 01 Nov. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

3 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 01 Nov. 2012
Cercetarea disciplinara ati declansat-o, dar daca la convocarea in scris a salariatului acesta nu a semnat pentru primirea comunicarii ei, nu prea se putea derula cercetarea, considerandu-se ca salariatul nu a fost informat privind desfasurarea ei.

Incercati sa declansati cercetarea atunci cand intervin abaterile, eventual dati un avertisment scris pentru inceput, iar daca se repeta declansati cercetare disciplinara.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Adrian C. la 01 Nov. 2012
Cu mentiunea ca Regulamentul nu poate fi mai presus de lege, asta e realitatea. Cat timp legea permite ca salariatul sa aduca certificatul pana la data de 5 a lunii urmatoare, Regualmentul intern nu poate impune un alt termen, contrar legii.

Medicul de medicina muncii nu poate atesta ca acel certificat este dat pe drept, iar concediul medical nu se parafeaza de medicul de medicinia muncii, nu are legatura cu el.

Ce s-ar fi putut face era o verificare a legalitatii cocediului, daca el a fost acordat sau nu pe drept, cu sesizarea prealabila a Casei de Sanatate. Se putea face un control la domiciliul salariatului. Acum este cam tarziu.

Cat timp s-a prezentat in termenul legal cu certificatul medical, absentele se considera a fi motivate.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Adrian C.
 User Adrian C.
a raspuns la intrebare la 01 Nov. 2012
Mi-e teama ca nu puteti face nimic.
Legea primeaza in fata regulamentului dvs, si cred ca legea prevede ca poate aduce concediul medical pana in data de 5 a lunii urmatoare.
Puteti cel mult sa-i dati un avertisment ca nu a respectat regulamentul intern si nu a anuntat in 24 ore, dar nu puteti sa-l puneti nemotivat.
Eventual mergeti la medicul de medicina muncii sa verifice daca certificatul medical e corect intocmit, daca are toate semnaturile si parafele.

Alte intrebari despre Concedii

TOP RASPUNSURI 2024