ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

"concediu medical cod 124 drepturi"


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Multumesc pentru raspuns, dar mai fac o precizare, la solicitarea mea de acordare a zilelor de concediu de odihna ramase neefectuate din 2013, am primit urmatorul raspuns de la unitate:" conform Art. 146 din Codul Muncii - Efectuarea si compensarea concediului de odihna anual -
(1) Concediul de odihnă se efectuează n fiecare an.
(2) Prin excepţie de la prevederile alin. (1) , efectuarea concediului n anul următor este permisă numai n cazurile expres prevăzute de lege sau n cazurile prevăzute n contractul colectiv de muncă aplicabil.
(3) Angajatorul este obligat să acorde concediu, pnă la sfrşitul anului următor, tuturor salariaţilor care ntr-un an calendaristic nu au efectuat integral concediul de odihnă la care aveau dreptul.
(4) Compensarea n bani a concediului de odihnă neefectuat este permisă numai n cazul ncetării contractului individual de muncă."
-" In acest moment, desi a fost aprobata in Parlament o modificare a Codului Muncii cu referire la Art. 145 (in sensul ca se poate acorda concediul de odihna intr-o perioada ulterioara de 18 luni), aceasta va intra in vigoare numai in momentul publicarii ei prin Decret al Presedintelui Romaniei, necesar in acest drept."
Fata de raspunsul primit de la unitate si cele mentionate de dumneavoastra, ce ar trebui sa fac?

Adaugata in: Concedii
Nicoleta Berceanu
 User  Nicoleta Berceanu
a intrebat la 04 Ian. 2015
TELEMUNCA - 10 SOLUTII oferite de specialitstii in Legislatia muncii si HR
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "TELEMUNCA - 10 SOLUTII oferite de specialitstii in Legislatia muncii si HR"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

1 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Adriana Iancu
 Expert Adriana Iancu
a raspuns la intrebare la 04 Ian. 2015
Este adevarat ca legea care aduce modificari si completarii art 145 din Codul muncii, dar exista o hotarare pronuntata de Curtea Europeana de Justitie care a interpretat dispozitiile art 7 din Directiva 2003/88/CE privind organizarea timpului de lucru:
"1) Articolul 7 alineatul (1) din Directiva 2003/88/CE a Parlamentului European şi a Consiliului din 4 noiembrie 2003 privind anumite aspecte ale organizării timpului de lucru trebuie interpretat ?n sensul că nu se opune unor dispoziţii sau unor practici naţionale potrivit cărora un lucrător aflat ?n concediu medical nu are dreptul la un concediu anual plătit efectuat ?ntr‑o perioadă de concediu medical.
2) Articolul 7 alineatul (1) din Directiva 2003/88 trebuie interpretat ?n sensul că se opune unor dispoziţii sau unor practici naţionale care prevăd că dreptul la concediul anual plătit se stinge la expirarea perioadei de referinţă şi/sau a unei perioade de report stabilite de dreptul naţional chiar şi ?n cazul ?n care lucrătorul s‑a aflat ?n concediu medical ?n toată perioada de referinţă sau ?ntr‑o parte din aceasta şi incapacitatea sa de muncă a continuat p?nă la ?ncetarea raportului său de muncă, motiv pentru care nu a putut să ?şi exercite dreptul la concediul anual plătit.
3) Articolul 7 alineatul (2) din Directiva 2003/88 trebuie interpretat ?n sensul că se opune unor dispoziţii sau unor practici naţionale care prevăd că, la ?ncetarea raportului de muncă, nu se acordă nicio indemnizaţie pentru concediul anual plătit neefectuat lucrătorului care s‑a aflat ?n concediu medical ?n toată perioada de referinţă sau ?ntr‑o parte din aceasta şi/sau ?n toată perioada de report sau ?ntr‑o parte din aceasta, motiv pentru care nu a putut să ?şi exercite dreptul la concediul anual plătit. Pentru calculul indemnizaţiei menţionate, remuneraţia obişnuită a lucrătorului, care este cea care trebuie menţinută ?n perioada de repaus ce corespunde concediului anual plătit, este de asemenea determinantă."
Hotararea Curtii Europene de Justitie este obligatorie pentru instantele din Romania, drept pentru care dispozitiile art.145 alin(2) din Codul muncii nu sunt aplicabile pentru salariatii care au fost in concediu medical.

Alte intrebari despre Concedii

Eroare conectare :