ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Concediu medical persoana operata


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Sunt in concediu medical din data de 06.09.2013. Am fost operata la coloana (scolioza). Nu primesc bani pentru concediu deoarece patronii mei mi-au spus ca nu au bani sa plateasca 2 angajate.
Vreau sa stiu:
1. ce bani li se vireaza in cont de la cjas constant?
2. de la cine trebuie sa-mi iau banii?
3. ei nu vor sa-mi dea nici un ban, ce trebuie sa fac?
4. au zis ca ei trebuie sa plateasca contributiile catre stat si daca raman bani o sa-mi dea si mie
5. dupa 6 luni pot iesi la pensie de invaliditate?
VA MULTUMESC

Adaugata in: Concedii
Eren Sarali
 User  Eren Sarali
a intrebat la 06 Nov. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

1 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 06 Nov. 2013
1. Nu va pot da eu aceasta informatie referitoare la cati bani primeste angajatorul, sunt informatii pe care puteti incerca sa le aflati de la Casa de sanatate, dar foarte probabil sa nu reusiti fiind informatii confidentiale.

Ce va pot spune insa este ca angajatorul are obligatia de a va plati indemnizatia pentru concediul medical de care beneficiati, in conformitate cu prevederile OUG 158/2005 cu modificarile si completarile ulterioare. Certificatul medical are rolul de ordin de plata pentru angajator, cat timp nu exista motive de respingere a documentului. Angajatorul isi poate recupera banii de la CNAS printr-o cerere adresata lor, insotita de documentele solicitate de Casa, in termen de 90 de zile de la data la care dvs. aveati dreptul la indemnizatie, adica de la prima zi de concediu. Dar pana vin banii de la Casa de sanatate el va plati indemnizatia din bugetul propriu. Primele 5 zile sunt oricum suportate de angajator din bugetul de salarii asa cum prevede legea.

2. De la angajator, asa cum v-am raspuns la punctul 1.

3. Sesizati Casa de Sanatate daca angajatorul refuza in continare sa va dea banii cuveniti, si eventual ITM pentru incalcarea drepturilor legale.

4. Nu este corect ce spun ei. Si in cazul dvs trebuie sa plateasca impozitul pentru indemnizatie (cf. Codului fiscal suma este impozabila) cat si contributiile la CAS pensii, angajat si angajator.

5. Pensionare de invaliditate se face daca in urma unei evaluari efecfuate de catre Comisia medicala a Casei de pensii se stabileste incadrarea in grad de invaliditate, si daca sunt indeplinite toate conditiile.

E bine sa stiti si ca dupa 90 de zile de medicala, prelungirea concediului incepand cu cea de-a 91-a zi se face numai cu acordul comisiei medicale a Casei de pensii. Asta in cazul in care se va pune probleme unei prelungiri.

Alte intrebari despre Concedii

Expertii nostri
Ioana Popa
Gratiela Petrescu adriana iancu Marius Ion G Stancu Radu Anton Viviana Serni
TOP RASPUNSURI 2024