ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Concediu paternal de cresterea copilului


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Un barbat care a intrat in concediu pentru cresterea copilului cand copilul avea o luna jumate(pana atunci a fost mama in maternitate) poate sta in concediu pt. cresterea copilului pana acesta implineste fix 2 ani sau trebuie sa revina mai repede la serviciu?

Mirela Bontea
 User  Mirela Bontea
a intrebat la 14 Mai. 2014
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

3 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Ioana Popa la 16 Mai. 2014
Inca ceva: nu exista concediu paternal de crestere a copilului, aveti grija sa nu va duceti la autoritati cu aceasta denumire si sa cereti drepturi in baza ei ca va complicati. Concediul paternal este una, iar de crestere copil altceva. Cel din urma poarta aceeasi denumire indiferent cine il solicita, mama sau tatal copilului.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 15 Mai. 2014
Da, poate efectua concediul pentru crestere copil pana la 2 ani. Pentru situatia in care ambii parinti indeplinesc conditiile de acordare a concediului, cele 12 luni anterioare nasterii copilului, cel de-al doilea parinte (in cazul de fata mama) ar trebui sa efectueze minim o luna din durata concediului solicita de celalalt parinte (tatal, in speta de fata). In caz contrar statul va retine indemnizatia pentru o luna din totalul perioadei solicitate.
Acolo unde numai unul din parinti indeplineste conditiile de acorare a CIC, prevederea nu se aplica.

Daca mama a efectuat concediul de sarcina si lauzie, acest lucru nu implica obligaita ei de a intra in concediu, in niciun caz. Este foarte posibil sa nu indeplineasca conditiile de acordarea a celui din urma. Nu exista niciun act normativ care sa prevada obligatia intrarii in CCC dupa concediul de maternitate. La fel de bine se poate ca niciunul din parinti sa nu opteze pentru CCC, el reprezinta un drept si nu o obligatie impusa de lege. Dar daca unul din parinti opteaza pentru concediu si ambii indeplinesc conditiile de acordare atunci intervine si prevedere referitoare la acea luna, art. 11 din OUG 111/2010 o contine.

Art. 11
Dreptul la concediul pentru creşterea copilului stabilit potrivit prevederilor art. 2 alin. (1) se acordă pe bază netransferabilă persoanelor ai căror copii se nasc ?ncep?nd cu data de 1 martie 2012, precum şi celor aflate ?n situaţiile prevăzute la art. 8 alin. (2), ?ncep?nd cu această dată, ?n situaţia ?n care ambele persoane din familia respectivă ?ndeplinesc condiţiile de acordare a acestuia, după cum urmează:
a) cel puţin o lună din perioada totală a concediului de creştere a copilului este alocată uneia dintre persoanele care nu a solicitat acest drept;
b) ?n situaţia ?n care persoana prevăzută la lit. a) nu solicită dreptul la concediul care ?i revine, celălalt părinte nu poate beneficia de dreptul la concediu ?n locul acesteia.

In luna in care al doilea parinta in CCC, cel care a optat pentru CCC initial fie revine la lucru, fie intra in concediu fara plata, la cerere, daca este salariat. Daca este somer, revine in somaj.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Florin Cioca
 User Florin Cioca
a raspuns la intrebare la 15 Mai. 2014
Daca mama a beneficiat de CCC cel putin o luna, atunci tatal poate beneficia de CCC pana implineste copilul 2 ani.
Daca mama a fost doar in concediu de sarcina si lauzie (maternitate), atunci va trebui sa-si ia si ea cel putin o luna de CCC.

Alte intrebari despre Concedii

Expertii nostri
Ioana Popa
G Stancu violeta Georgescu Viviana Serni Radu Anton Gratiela Petrescu Marius Ion
TOP RASPUNSURI 2024