ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Concediu prenatal


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Sunt in concediu de crestere al copilului, as vrea sa nasc un al doilea copil si ma intreb daca nasc dupa cateva zile, o saptamana sau o luna dupa terminarea concediului de crestere al primului copil pot sa beneficiez de concediu prenatal pana la nasterea celui de-al doilea copil si apoi sa intru iarasi in concediu de crestere sau este necesar sa depun actele de somaj?

Adaugata in: Concedii
P Alina
 User  P Alina
a intrebat la 30 Ian. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

1 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 30 Ian. 2013
Nu aveti de ce sa intrati in somaj daca raportul de munca nu a incetat pe prioada concediului sau anterior intrarii in CIC. Daca insa nu mai aveti contract de munca, acesta incetand pe durata suspendarii pentru primul CIC, fara a trece cele 9 luni prevzute de OUG 158/2005 pentru acordarea concediului in cazul pierderii calitatii de asigurat, puteti intra direct in concediul de maternitate. Altfel va trebui sa intrati in somaj ca sa nu aveti pauze, apoi intrati in concediul pentru sarcina lauzie si ulterior in al doilea CIC.


ART. 23 - OUG 158/2005
(1) Asiguratele au dreptul la concedii pentru sarcină şi lăuzie, pe o perioadă de 126 de zile calendaristice, perioadă ?n care beneficiază de indemnizaţie de maternitate.
(2) De aceleaşi drepturi beneficiază şi femeile care nu se mai află, din motive neimputabile lor, ?n una dintre situaţiile prevăzute la art. 1 alin. (1), dacă nasc ?n termen de 9 luni de la data pierderii calităţii de asigurat. Faptul că pierderea calităţii de asigurat nu s-a produs din motive imputabile persoanei ?n cauză se dovedeşte cu acte oficiale eliberate de către angajatori sau asimilaţii acestora.
(3) ?n situaţiile prevăzute la alin. (2), baza de calcul a indemnizaţiei de maternitate se constituie din media veniturilor lunare pe baza cărora s-a calculat contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii, din ultimele 6 luni anterioare datei pierderii calităţii de asigurat, cu respectarea prevederilor art. 10.

Daca nasteti pe parcursul primiului CIC, atunci intrati direct in al doilea CIC, fara a mai fi nevoie sa intrati si in lauzie.

Alte intrebari despre Concedii

TOP RASPUNSURI 2024