ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Concediul de ingrijire a copilului


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua,
As dori sa stiu daca este obligatoriu ca si sotul meu sa isi ia o luna de concediu de crestere a copilului avand in vedere faptul ca eu ma voi intoarce la lucru cand copilul va avea doar 11 luni?
O alta problema pe care as dori sa o lamuresc este urmatoarea: daca eu mi-am depus actele la primarie iar in acele acte am optat pentru 11 luni de concediu de crestere a copilului as dori sa stiu daca ma hotarasc sa ma intorc la lucru mai repede adica atunci cand copilul va avea doar 9 luni se poate face acest lucru sau voi pierde stimulentul de insertie in acest caz.
Va multumesc anticipat.

Ramona Miklos-sular
 User  Ramona Miklos-sular
a intrebat la 14 Oct. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

1 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 15 Oct. 2012
Numai daca amandoi indepliniti conditiile de acordare a acestui tip de concediu se aplica prevederea refeitoare la obligativitatea parintelui care nu a optat pentru concediu crestere copil de a efectua cel putin o luna din totalul perioadei. Daca insa tatal nu indeplineste conditiile de acordare a concediului crestere copil (cele 12 luni anterioare nasterii copilului in care sa fi realizat venituri impozabile), legea nu prevede aceasta obligatie.

Puteti solicita acordarea stimulentului de insertie si dupa ce copilul implineste un an, OUG 111/2010 tocmai ce a fost modificata prin Legea 166/2012, publicata in M.Of. 699/2012. Acordarea stimulentului nu mai depinde acum de tipul de concediu pentru care optati.

Art. 7[1]
(1) Persoanele care in perioada in care sunt indreptatite sa beneficieze de concediul pentru cresterea copilului, prevazut la art. 2 alin. (1), obtin venituri supuse impozitului prevazute la art. 3 au dreptul la un stimulent de insertie in cuantum lunar de 1 ISR.
(2) Stimulentul de insertie prevazut la alin. (1) se acorda dupa cum urmeaza:
a) pentru persoanele care beneficiaza de concediul pentru cresterea copilului prevazut la art. 2 alin. (1) lit. a), daca acestea obtin venituri supuse impozitului inainte de implinirea de catre copil a vârstei de un an, pentru perioada ramasa pâna la implinirea de catre copil a vârstei de 2 ani;
b) pentru persoanele care beneficiaza de concediul pentru cresterea copilului prevazut la art. 2 alin. (1) lit. b), daca acestea obtin venituri supuse impozitului, dupa implinirea de catre copil a vârstei de un an, pentru perioada ramasa pâna la implinirea de catre acesta a vârstei de 2 ani;
c) pentru persoanele care beneficiaza de concediul pentru cresterea copilului cu handicap in vârsta de pâna la 3 ani, prevazut la art. 2 alin. (1) lit. a), oricând, pe toata perioada.
(3) in cazul persoanelor care beneficiaza de indemnizatia lunara si solicita dreptul la stimulent de insertie, plata acestei indemnizatii se suspenda.

Mentiune: ISR reprezitna Indiciatorul Social de Referinta iar valoarea lui este de 500 de lei in prezent, stabilita prin legea somajului nr. 76/2002 actualizata.

Alte intrebari despre Concedii

TOP RASPUNSURI 2024