ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Concediul de maternitate


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua!

Ma numesc Georgiana, in prezent sunt insarcinata (10 saptamani), dar nu am un loc de munca. As dori sa stiu daca exista posibilitatea de a-mi plati singura asigurarile catre stat pentru a beneficia de concediul de maternitate? Care este perioada minima pentru obtinerea acestuia? Unde trebuie sa platesc si care ar fi suma?

Va multumesc anticipat!

Adaugata in: Concedii
Georgiana Elena Petrescu
 User  Georgiana Elena Petrescu
a intrebat la 28 Feb. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

3 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Irina Radu
 User Irina Radu
a raspuns la intrebare la 04 Mar. 2013
Pentru ca intrebati de concediu de maternitate- ati putea incheia un contract de asigurari sociale pentru concedii şi indemnizaţii pentru maternitate la Casa de Sanatate la care va arondati, sa puteti beneficia de concediu medical.

Art. 1, alin. 2 din OUG 158/2005:


Stagiul de cotizare minim pentru acest tip de concediu medical este de o luna (min. 22 zile lucratoare) in ultimele 12 luni anterioare datei de aparitie a riscului.

In plus, verificati daca nu va incadrati la stagiul asimilat:
"a) perioada cat asigurata a beneficiat de concedii medicale, de concediu pentrucresterea copilului, de pensie de invaliditate;
b) perioada in care asigurata a urmat si cursuri de zi ale invatamantului universitar,pe durata normala a acestora, cu conditia absolvirii."

Baza de calcul a concediului medical se constituie din veniturile la care s-a platit contributia de CCI (plafonate la 12 sal. minime pe economie/ luna), din ultimele 6 luni anterioare primei zile de concediu medical. Indemnizatia este in valoare de 85% din aceasta baza de calcul.

Insa, chiar si daca numai cu o luna inainte de a naste, v-ati angaja, ati beneficia de indemnizatia de concediu prenatal si/sau postnatal in valoare de 85% din salariul brut avut pe luna pe care o aveti lucrata (cel putin acele 22 de zile).

Intrebati la Casa de Sanatate despre contractul pentru concedii si indemnizatii.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Georgiana Elena Petrescu
 User Georgiana Elena Petrescu
a raspuns userului Ioana Popa la 28 Feb. 2013
Va multumesc
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 28 Feb. 2013
Indemnizatia crestere copil se acorda daca in ultimele 12 luni anterioare nasterii copilului realizati venituri profesionale supuse impozitul pe venit sau daca va aflat in una din situatiile prevazute la art. 2 alin. (5) din OUG 111/2010. Vedeti aici care sunt aceste situatii: http://clublegislatiamuncii.manager.ro/codul-muncii/indemnizatie-pentru-cresterea-copilului-7288.html

Daca va platiti contributiile din urma nu va ajuta prea mult. Impozitul pe venit este cel care sta la baza acordarii indemnizatiei.

Veti primi alocatia de stat pentru copil in valoare de 200 de lei pana la varsta de 2 ani, in baza unui dosar depus in acest scop.

Alte intrebari despre Concedii

TOP RASPUNSURI 2024