ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro


Concediul de maternitate - postnatal


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Ce se intampla daca numarul de zile de concediu postnatal este mai mic de 42 de zile? ... asta daca o sa fie dusa sarcina peste termen. Data probabila a nasterii e pe 22.10.14, iar din 01.08.14 vreau sa intru in prenatal...

Andreea Aura Muresan
 User  Andreea Aura Muresan
a intrebat la 20 Apr. 2014
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

2 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Ioana Popa la 21 Apr. 2014
Prenatalul, la fel ca si concediul de lauzie, nu se acorda la cerere, ci la recomandarea medicului, este concediu medical cu anumite reguli. Deci nu il puteti lua dupa preferinta. Cf. OUG 158/2005 el se acorda incepand cu cea de-a 7-a luna de sarcina, a 6-a in cazul mamelor cu grad de handicap.


CAP. 4
Concediul şi indemnizaţia de maternitate

ART. 23
(1) Asiguratele au dreptul la concedii pentru sarcină şi lăuzie, pe o perioadă de 126 de zile calendaristice, perioadă ?n care beneficiază de indemnizaţie de maternitate.
(2) De aceleaşi drepturi beneficiază şi femeile care nu se mai află, din motive neimputabile lor, ?n una dintre situaţiile prevăzute la art. 1 alin. (1), dacă nasc ?n termen de 9 luni de la data pierderii calităţii de asigurat. Faptul că pierderea calităţii de asigurat nu s-a produs din motive imputabile persoanei ?n cauză se dovedeşte cu acte oficiale eliberate de către angajatori sau asimilaţii acestora.
(3) ?n situaţiile prevăzute la alin. (2), baza de calcul a indemnizaţiei de maternitate se constituie din media veniturilor lunare pe baza cărora s-a calculat contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii, din ultimele 6 luni anterioare datei pierderii calităţii de asigurat, cu respectarea prevederilor art. 10.

ART. 24
(1) Concediul pentru sarcină se acordă pe o perioadă de 63 de zile ?nainte de naştere, iar concediul pentru lăuzie pe o perioadă de 63 de zile după naştere.
(2) Concediile pentru sarcină şi lăuzie se pot compensa ?ntre ele, ?n funcţie de recomandarea medicului şi de opţiunea persoanei beneficiare, ?n aşa fel ?nc?t durata minimă obligatorie a concediului de lăuzie să fie de 42 de zile calendaristice.
(3) Persoanele cu handicap asigurate beneficiază, la cerere, de concediu pentru sarcină, ?ncep?nd cu luna a 6-a de sarcină.
(4) ?n situaţia copilului născut mort sau ?n situaţia ?n care acesta moare ?n perioada concediului de lăuzie, indemnizaţia de maternitate se acordă pe toată durata acestuia.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 21 Apr. 2014
Nu obtineti dreptul la concediul pentru crestere copil si indemnizatie, chiar daca aveti cele 12 luni anterioare datei nasterii lucrate. Concediul trebuie acordat de medic in asa fel incat sa nu se incalce aceasta obligatie legala si sa puteti beneficia de CIC din cea de-a 43-a zi de la nasterea copilului sau dupa finalizarea concediului de lauzie, daca veti beneficia de o perioada mai mare.

Alte intrebari despre Concedii

Expertii nostri
Ioana Popa
Gratiela Petrescu Radu Anton Marius Ion violeta Georgescu alexei delimart George Andreescu