Contributii pentru un concediu medical accident de munca
ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A
Urmareste
Ce contributii platesc pentru un concediu medical accident de munca cod 03 care e eliberat pentru perioada 06.06.2011-22.06.2011?
Ce contributii platesc pentru un concediu medical accident de munca cod 03 care e eliberat pentru perioada 06.06.2011-22.06.2011?
Adaugata in:
User Mihaela Vranciu
a intrebat la 13 Iul. 2011
a intrebat la 13 Iul. 2011
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro
pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!
Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro
pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!
Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!
1 raspunsuri
Consultant Gratiela Petrescu
a raspuns la intrebare la 06 Iul. 2011
a raspuns la intrebare la 06 Iul. 2011
Contributii sociale:
1 Indemnizatia pentru incapacitate temporara de munca cauzata de accident de munca sau boala profesionala suportata din fondul de salarii
a contributia individuala de asigurari sociale si contributia datorata de angajator la bugetul asigurarilor sociale de stat - nu se datoreaza.
Conform art. 296 indice 11 din Codul fiscal , pe perioada in care persoanele prevazute la art. 2963 lit. a si b, precum si cele prevazute la art. 1 alin. 2, la art. 23 alin. 2 si la art. 32 din OUG 158/2005, aprobata cu modificari si completari prin Legea 339/2006 , cu modificarile si completarile ulterioare, beneficiaza de concedii medicale si de indemnizatii de asigurari sociale de sanatate, cu exceptia cazurilor de accident de munca sau boala profesionala, baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale datorate bugetului asigurarilor sociale de stat este suma reprezentand 35% din castigul salarial mediu brut, prevazut la art. 2964 alin. 3, corespunzator numarului zilelor lucratoare din concediul medical.
b contributia individuala de asigurari sociale de san atate se suporta de angajator in baza art. 296 indice 17, potrivit carora, se datoreaza si se retine contributie de asigurari sociale de sanatate pentru indemnizatiile pentru incapacitate temporara de munca, acordate in urma unui accident de munca sau a unei boli profesionale si se suporta de catre angajator sau din fondul de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale constituit in conditiile legii. Pct. 26 din Normele metodologice date in aplicarea acestei prevederi legale prevede ca, contributia individuala de asigurari sociale de sanatate se stabileste prin aplicarea cotei prevazute de lege asupra indemnizatiei pentru incapacitate de munca drept urmare a unui accident de munca ori a unei boli profesionale, acordata in baza Legii 346/2002 , republicata, cu modificarile ulterioare, si se suporta de catre angajator.
c contributia datorata de angajator la bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate se datoreaza conform pct.12 lit.b din Normele metodologice date in aplicarea prevederilor art. 296 indice 5 alin.2 din Codul fiscal potrivit caruia, in baza lunara de calcul pentru contributia de asigurari sociale de sanatate si pentru contributia pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate datorate de angajator se include si cuantumul sumelor reprezentand indemnizatii de incapacitate temporara de munca drept urmare a unui accident de munca sau a unei boli profesionale, acordate in baza Legii nr. 346/2002 privind asigurarea pentru accidente de munca si boli profesionale, republicata, cu modificarile ulterioare, numai pentru primele 3 zile de incapacitate suportate de angajator.
d contributia pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate datorata de angajator la bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate FNUASS se datoreaza conform pct. 12 lit.b din Normele metodologice date in aplicarea prevederilro art. 296 indice 5 alin.2 din Codul fiscal potrivit caruia, in baza lunara de calcul pentru contributia de asigurari sociale de sanatate si pentru contributia pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate datorate de angajator se include si cuantumul sumelor reprezentand indemnizatii de incapacitate temporara de munca drept urmare a unui accident de munca sau a unei boli profesionale, acordate in baza Legii 346/2002 privind asigurarea pentru accidente de munca si boli profesionale, republicata, cu modificarile ulterioare, numai pentru primele 3 zile de incapacitate suportate de angajator.
e contributia individuala la bugetul asigurarilor pentru somaj si contributia datorata de angajator la bugetul asigurarilor pentru somaj se datoreaza in baza art.296 indice 16 alin. 4 din Codul fiscal potrivit carora contributiile de asigurari pentru somaj nu se datoreaza pe perioada in care raporturile de munca sau de serviciu ale persoanelor care au incheiat astfel de raporturi sunt suspendate potrivit legii, cu exceptia perioadei de incapacitate temporara de munca, in care plata indemnizatiei se suporta de unitate.
Normele metodologice date in aplicarea acestei prevederi legale vin sa precizeze ca, in situatia in care raporturile de munca sau de serviciu sunt suspendate, conform legii, pe perioada de incapacitate temporara de munca, contributia individuala la bugetul asigurarilor pentru somaj si contributia datorata de angajator la bugetul asigurarilor pentru somaj se datoreaza numai pe perioada de incapacitate temporara de munca, in care plata indemnizatiei se suporta de unitate, conform legii. Prin incapacitate temporara de munca se intelege incapacitatea temporara de munca cauzata de boli obisnuite sau de accidente in afara muncii si incapacitatea temporara de munca in cazul accidentului de munca sau al bolii profesionale.
f contributia de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale datorata de angajator la bugetul asigurarilor sociale de stat nu se datoreaza in baza in baza art.296 indice 5 alin. 5 din Codul fiscal potrivit caruia, pentru persoanele prevazute la art. 2963 lit. e si g, baza lunara de calcul al contributiei de asigurare la accidente de munca si boli profesionale reprezinta suma castigurilor brute realizate lunar de persoanele prevazute la art. 2963 lit. a si b, respectiv salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, corespunzator numarului zilelor lucratoare din concediul medical, cu exceptia cazurilor de accident de munca sau boala profesionala.
g contributia la Fondul de garantare pentru plata creantelor salariale se datoreaza in baza art. 296 indice 5 alin. 4 potrivit caruia, pentru persoanele prevazute la art. 2963 lit. e, care pot sa angajeze forta de munca pe baza de contract individual de munca, in conditiile prevazute de Legea 53/2003 - Codul muncii , cu modificarile si completarile ulterioare, care au, cu exceptia institutiilor publice definite conform Legii 500/2002 privind finantele publice, cu modificarile si completarile ulterioare, si Legii 273/2006 privind finantele publice locale, cu modificarile si completarile ulterioare, obligatia de a plati lunar contributia la Fondul de garantare pentru plata creantelor salariale, baza lunara de calcul a acestei contributii reprezinta suma castigurilor brute realizate de salariatii incadrati cu contract individual de munca, potrivit legii, inclusiv de salariatii care cumuleaza pensia cu salariul, in conditiile legii, cu exceptia veniturilor de natura celor prevazute la art. 29615.
Normele metodologice date in aplicarea acestei prevederi legale stabilesc la pct.14 ca prin castig brut realizat de un salariat incadrat cu contract individual de munca, potrivit legii, inclusiv salariatul care cumuleaza pensia cu salariul, in conditiile legii, se intelege orice castig in bani primit de la angajator de catre aceste persoane, ca plata a muncii lor ori pe perioada in care sunt incadrate in munca, inclusiv in perioadele de suspendare ca urmare a statutului de salariat pe care il detin, cu exceptia veniturilor prevazute la pct. 24.
2 Indemnizatia pentru incapacitate temporara de munca cauzata de accident de munca sau boala profesionala suportata din FAAMBP
a contributia individuala de asigurari sociale si contributia datorata de angajator la bugetul asigurarilor sociale de stat nu se datoreaza in baza art.296 indice 16 alin. 6 din Codul fiscal .
b contributia individuala de asigurari sociale de sanatate se suporta din FAAMBP, angajatorul urmand sa o retina din contributia datorata fondului de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale. In acest sens, art. 296 indice 16 care stabileste ca se datoreaza si se retine contributie de asigurari sociale de sanatate pentru indemnizatiile pentru incapacitate temporara de munca, acordate in urma unui accident de munca sau a unei boli profesionale. Contributia de asigurari sociale de sanatate se suporta de catre angajator sau din fondul de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale constituit in conditiile legii.
Normele metodologice de aplicare a acestei prevederi legale vin sa precizeze la pct. 26 ca, in cazul persoanelor prevazute la art. 2963 lit. a si b din Codul fiscal , contributia individuala de asigurari sociale de sanatate se stabileste prin aplicarea cotei prevazute de lege asupra indemnizatiei pentru incapacitate de munca drept urmare a unui accident de munca ori a unei boli profesionale, acordata in baza Legii 346/2002 , republicata, cu modificarile ulterioare, si se suporta din fondul de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale.
c contributia datorata de angajator la bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate nu se datoreaza in baza pct.12 lit.b din Normele metodologice date in aplicarea prevederilor art. 296 indice 5 alin.2 din Codul fiscal .
d contributiile la sistemul asigurarilor pentru somaj nu se datoreaza in baza art.296 indice 16 alin. 4 lit.e din Codul fiscal .
e contributia pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate datorata de angajator la bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate se datoreaza si se suporta din FAAMBP conform pct. 13 din Normele metodologice date in aplicarea prevederilro art. 296 indice 5 alin.2 din Codul fiscal , potrivit caruia, contributia pentru concedii si indemnizatii se aplica si asupra indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca drept urmare a unui accident de munca sau a unei boli profesionale si se suporta de catre angajator sau din fondul de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale constituit in conditiile legii, dupa caz. Contributia pentru concedii si indemnizatii care se suporta din fondul de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale se va evidentia distinct in anexa 1.1 ??Anexa angajator?? la ??Declaratia privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate??, aprobata prin HG 1397/2010 privind modelul, continutul, modalitatea de depunere si de gestionare a ??Declaratiei privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate??.
f contributia de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale datorata de angajator la bugetul asigurarilor sociale de stat nu se datoreaza in baza art. 296 indice 16 alin. 4 lit. e din Codul fiscal .
g contributia la Fondul de garantare pentru plata creantelor salariale nu se datoreaza in baza pct.24 din Normele metodologice date in aplicarea art. 296 indice 16 din Codul fiscal .
1 Indemnizatia pentru incapacitate temporara de munca cauzata de accident de munca sau boala profesionala suportata din fondul de salarii
a contributia individuala de asigurari sociale si contributia datorata de angajator la bugetul asigurarilor sociale de stat - nu se datoreaza.
Conform art. 296 indice 11 din Codul fiscal , pe perioada in care persoanele prevazute la art. 2963 lit. a si b, precum si cele prevazute la art. 1 alin. 2, la art. 23 alin. 2 si la art. 32 din OUG 158/2005, aprobata cu modificari si completari prin Legea 339/2006 , cu modificarile si completarile ulterioare, beneficiaza de concedii medicale si de indemnizatii de asigurari sociale de sanatate, cu exceptia cazurilor de accident de munca sau boala profesionala, baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale datorate bugetului asigurarilor sociale de stat este suma reprezentand 35% din castigul salarial mediu brut, prevazut la art. 2964 alin. 3, corespunzator numarului zilelor lucratoare din concediul medical.
b contributia individuala de asigurari sociale de san atate se suporta de angajator in baza art. 296 indice 17, potrivit carora, se datoreaza si se retine contributie de asigurari sociale de sanatate pentru indemnizatiile pentru incapacitate temporara de munca, acordate in urma unui accident de munca sau a unei boli profesionale si se suporta de catre angajator sau din fondul de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale constituit in conditiile legii. Pct. 26 din Normele metodologice date in aplicarea acestei prevederi legale prevede ca, contributia individuala de asigurari sociale de sanatate se stabileste prin aplicarea cotei prevazute de lege asupra indemnizatiei pentru incapacitate de munca drept urmare a unui accident de munca ori a unei boli profesionale, acordata in baza Legii 346/2002 , republicata, cu modificarile ulterioare, si se suporta de catre angajator.
c contributia datorata de angajator la bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate se datoreaza conform pct.12 lit.b din Normele metodologice date in aplicarea prevederilor art. 296 indice 5 alin.2 din Codul fiscal potrivit caruia, in baza lunara de calcul pentru contributia de asigurari sociale de sanatate si pentru contributia pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate datorate de angajator se include si cuantumul sumelor reprezentand indemnizatii de incapacitate temporara de munca drept urmare a unui accident de munca sau a unei boli profesionale, acordate in baza Legii nr. 346/2002 privind asigurarea pentru accidente de munca si boli profesionale, republicata, cu modificarile ulterioare, numai pentru primele 3 zile de incapacitate suportate de angajator.
d contributia pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate datorata de angajator la bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate FNUASS se datoreaza conform pct. 12 lit.b din Normele metodologice date in aplicarea prevederilro art. 296 indice 5 alin.2 din Codul fiscal potrivit caruia, in baza lunara de calcul pentru contributia de asigurari sociale de sanatate si pentru contributia pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate datorate de angajator se include si cuantumul sumelor reprezentand indemnizatii de incapacitate temporara de munca drept urmare a unui accident de munca sau a unei boli profesionale, acordate in baza Legii 346/2002 privind asigurarea pentru accidente de munca si boli profesionale, republicata, cu modificarile ulterioare, numai pentru primele 3 zile de incapacitate suportate de angajator.
e contributia individuala la bugetul asigurarilor pentru somaj si contributia datorata de angajator la bugetul asigurarilor pentru somaj se datoreaza in baza art.296 indice 16 alin. 4 din Codul fiscal potrivit carora contributiile de asigurari pentru somaj nu se datoreaza pe perioada in care raporturile de munca sau de serviciu ale persoanelor care au incheiat astfel de raporturi sunt suspendate potrivit legii, cu exceptia perioadei de incapacitate temporara de munca, in care plata indemnizatiei se suporta de unitate.
Normele metodologice date in aplicarea acestei prevederi legale vin sa precizeze ca, in situatia in care raporturile de munca sau de serviciu sunt suspendate, conform legii, pe perioada de incapacitate temporara de munca, contributia individuala la bugetul asigurarilor pentru somaj si contributia datorata de angajator la bugetul asigurarilor pentru somaj se datoreaza numai pe perioada de incapacitate temporara de munca, in care plata indemnizatiei se suporta de unitate, conform legii. Prin incapacitate temporara de munca se intelege incapacitatea temporara de munca cauzata de boli obisnuite sau de accidente in afara muncii si incapacitatea temporara de munca in cazul accidentului de munca sau al bolii profesionale.
f contributia de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale datorata de angajator la bugetul asigurarilor sociale de stat nu se datoreaza in baza in baza art.296 indice 5 alin. 5 din Codul fiscal potrivit caruia, pentru persoanele prevazute la art. 2963 lit. e si g, baza lunara de calcul al contributiei de asigurare la accidente de munca si boli profesionale reprezinta suma castigurilor brute realizate lunar de persoanele prevazute la art. 2963 lit. a si b, respectiv salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, corespunzator numarului zilelor lucratoare din concediul medical, cu exceptia cazurilor de accident de munca sau boala profesionala.
g contributia la Fondul de garantare pentru plata creantelor salariale se datoreaza in baza art. 296 indice 5 alin. 4 potrivit caruia, pentru persoanele prevazute la art. 2963 lit. e, care pot sa angajeze forta de munca pe baza de contract individual de munca, in conditiile prevazute de Legea 53/2003 - Codul muncii , cu modificarile si completarile ulterioare, care au, cu exceptia institutiilor publice definite conform Legii 500/2002 privind finantele publice, cu modificarile si completarile ulterioare, si Legii 273/2006 privind finantele publice locale, cu modificarile si completarile ulterioare, obligatia de a plati lunar contributia la Fondul de garantare pentru plata creantelor salariale, baza lunara de calcul a acestei contributii reprezinta suma castigurilor brute realizate de salariatii incadrati cu contract individual de munca, potrivit legii, inclusiv de salariatii care cumuleaza pensia cu salariul, in conditiile legii, cu exceptia veniturilor de natura celor prevazute la art. 29615.
Normele metodologice date in aplicarea acestei prevederi legale stabilesc la pct.14 ca prin castig brut realizat de un salariat incadrat cu contract individual de munca, potrivit legii, inclusiv salariatul care cumuleaza pensia cu salariul, in conditiile legii, se intelege orice castig in bani primit de la angajator de catre aceste persoane, ca plata a muncii lor ori pe perioada in care sunt incadrate in munca, inclusiv in perioadele de suspendare ca urmare a statutului de salariat pe care il detin, cu exceptia veniturilor prevazute la pct. 24.
2 Indemnizatia pentru incapacitate temporara de munca cauzata de accident de munca sau boala profesionala suportata din FAAMBP
a contributia individuala de asigurari sociale si contributia datorata de angajator la bugetul asigurarilor sociale de stat nu se datoreaza in baza art.296 indice 16 alin. 6 din Codul fiscal .
b contributia individuala de asigurari sociale de sanatate se suporta din FAAMBP, angajatorul urmand sa o retina din contributia datorata fondului de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale. In acest sens, art. 296 indice 16 care stabileste ca se datoreaza si se retine contributie de asigurari sociale de sanatate pentru indemnizatiile pentru incapacitate temporara de munca, acordate in urma unui accident de munca sau a unei boli profesionale. Contributia de asigurari sociale de sanatate se suporta de catre angajator sau din fondul de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale constituit in conditiile legii.
Normele metodologice de aplicare a acestei prevederi legale vin sa precizeze la pct. 26 ca, in cazul persoanelor prevazute la art. 2963 lit. a si b din Codul fiscal , contributia individuala de asigurari sociale de sanatate se stabileste prin aplicarea cotei prevazute de lege asupra indemnizatiei pentru incapacitate de munca drept urmare a unui accident de munca ori a unei boli profesionale, acordata in baza Legii 346/2002 , republicata, cu modificarile ulterioare, si se suporta din fondul de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale.
c contributia datorata de angajator la bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate nu se datoreaza in baza pct.12 lit.b din Normele metodologice date in aplicarea prevederilor art. 296 indice 5 alin.2 din Codul fiscal .
d contributiile la sistemul asigurarilor pentru somaj nu se datoreaza in baza art.296 indice 16 alin. 4 lit.e din Codul fiscal .
e contributia pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate datorata de angajator la bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate se datoreaza si se suporta din FAAMBP conform pct. 13 din Normele metodologice date in aplicarea prevederilro art. 296 indice 5 alin.2 din Codul fiscal , potrivit caruia, contributia pentru concedii si indemnizatii se aplica si asupra indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca drept urmare a unui accident de munca sau a unei boli profesionale si se suporta de catre angajator sau din fondul de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale constituit in conditiile legii, dupa caz. Contributia pentru concedii si indemnizatii care se suporta din fondul de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale se va evidentia distinct in anexa 1.1 ??Anexa angajator?? la ??Declaratia privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate??, aprobata prin HG 1397/2010 privind modelul, continutul, modalitatea de depunere si de gestionare a ??Declaratiei privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate??.
f contributia de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale datorata de angajator la bugetul asigurarilor sociale de stat nu se datoreaza in baza art. 296 indice 16 alin. 4 lit. e din Codul fiscal .
g contributia la Fondul de garantare pentru plata creantelor salariale nu se datoreaza in baza pct.24 din Normele metodologice date in aplicarea art. 296 indice 16 din Codul fiscal .