ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro


cum as putea afla daca pot sa intru in risc maternal


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Lucrez din data de 04 mai 2015 si am trei luni de sarcina.
Daca doresc sa intru in risc maternal pot.

Adaugata in: Concedii
Zelzina Huzum
 User  Zelzina Huzum
a intrebat la 31 Iul. 2015
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

1 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Adriana Iancu
 Expert Adriana Iancu
a raspuns la intrebare la 02 Aug. 2015
Obligatiile angajatorului in ceea ce priveste salariata gravida reies din OUG nr. 96/2003 privind protectia maternitatii la locul de munca si din fisele anexe la HG nr. 1169/2011 privind supravegherea starii de sanatate a lucratorilor la locul de munca.
In situatia in care o salariata anunta in scris angajatorul asupra starii sale fiziologice de graviditate, anexand un document medical eliberat de medicul de familie sau de medicul specialist care sa ii ateste aceasta stare si aceasta desfasoara la locul de munca o activitate care prezinta riscuri pentru sanatatea sau securitatea sa ori cu repercusiuni asupra sarcinii si alaptarii, angajatorul este obligat sa ii modifice in mod corespunzator conditiile si/sau orarul de munca ori, daca nu este posibil, sa o repartizeze la alt loc de munca fara riscuri pentru sanatatea sau securitatea sa, conform recomandarii medicului de medicina muncii sau a medicului de familie, cu mentinerea veniturilor salariale.
Pentru toate activitatile susceptibile sa prezinte un risc specific de expunere la agenti, procedee si conditii de munca, a caror lista este prevazuta in anexa nr. 1, din ordonanta mentionata angajatorul este obligat sa evalueze anual, precum si la orice modificare a conditiilor de munca natura, gradul si durata expunerii salariatei gravide in scopul determinarii oricarui risc pentru securitatea sau sanatatea ei si oricarei repercusiuni asupra sarcinii ori alaptarii. Evaluarile se efectueaza de catre angajator, cu participarea obligatorie a medicului de medicina muncii, iar rezultatele lor se consemneaza in rapoarte scrise.
In cazul in care angajatorul, din motive justificate in mod obiectiv, nu poate sa indeplineasca obligatia mentionata mai sus salariata gravida are dreptul la concediu de risc maternal, inainte de data solicitarii concediului de maternitate, stabilit potrivit Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 96/2003 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate.
Concediul de risc maternal se poate acorda, in intregime sau fractionat, pe o perioada ce nu poate depasi 120 de zile, de catre medicul de familie sau de medicul specialist, care va elibera un certificat medical in acest sens, dar nu poate fi acordat simultan cu alte concedii medicale. Eliberarea certificatului medical se va face in conditiile in care salariata s-a prezentat la consultatiile prenatale.

Alte intrebari despre Concedii