ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

cum se calculeaza cuantumul indemnizatiei de asigurari sociale de sananate?


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua,

Cum calculez cuantumul de indemnizatie suportat de FASS in cazul unui concediu medical, acordat pentru 20 de zile calendaristice? Primele 5 zile sunt suportate de societate , dar vorbim de zile calendaristice sau zile lucratoare? pentru a face diferenta si a stabili partea suportata de FASS.
Cum procedez in cazul in care la baza de cacul perioada lucrata este mai mica de 6 luni?

Serv Maday
 User  Serv Maday
a intrebat la 07 Apr. 2016
TELEMUNCA - 10 SOLUTII oferite de specialitstii in Legislatia muncii si HR
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "TELEMUNCA - 10 SOLUTII oferite de specialitstii in Legislatia muncii si HR"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

1 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Adriana Iancu
 Expert Adriana Iancu
a raspuns la intrebare la 08 Apr. 2016
Durata de acordare a concediilor medicale este exprimata in zile calendaristice din care se platesc zilele lucratoare , iar la stabilirea numarului de zile ce urmeaza a fi platite se au in vedere prevederile legale cu privire la zilele de sarbatoare declarate nelucratoare, precum si cele referitoare la stabilirea programului de lucru, prevazute prin contractele colective de munca aplicabile.
Prin urmare, si din primele 5 zile calendaristice se platesc doar zilele lucratoare.
Normele de aplicare ale OUG 158/2005
Art 73
(1) Media zilnica a bazei de calcul a indemnizatiilor de asigurari sociale de sanatate se determina ca raport intre suma veniturilor realizate in ultimele 6 luni, pe baza carora s-a achitat contributia pentru concedii si indemnizatii, si numarul total de zile pentru care s-a achitat contributia in aceasta perioada, astfel:

Mzbci = Σ V: NTZ,

in care:
Mzbci = media zilnica a bazei de calcul a indemnizatiilor;
SUMĂ V = suma veniturilor din ultimele 6 luni, pe baza carora s-a achitat contributia pentru concedii si indemnizatii;
NTZ = numarul total de zile lucrate din ultimele 6 luni, pe baza carora s-a achitat contributia pentru concedii si indemnizatii.
Numarul de zile pentru care s-a achitat contributia pentru concedii si indemnizatii in aceasta perioada nu poate fi mai mare decat numarul zilelor lucratoare corespunzatoare fiecarei luni din perioada luata in considerare pentru baza de calcul, potrivit Legii nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificarile ulterioare.
(2) In cazul in care persoana asigurata a realizat venituri pe o perioada mai mica de 6 luni, baza de calcul a indemnizatiilor o constituie media veniturilor realizate pe baza carora s-a achitat contributia.

Exemplul nr. 1 - lei -
──────────────────────────────────────
luna 1 2 3 4 5 6
V - - 500 500 500 500
NZ - - 21 20 21 20
──────────────────────────────────────
In acest caz, media zilnica a bazei de calcul a indemnizatiilor de asigurari sociale de sanatate se determina ca raport intre suma veniturilor realizate in lunile 3, 4, 5 si 6, pe baza carora s-a achitat contributia pentru concedii si indemnizatii, si numarul total de zile pentru care s-a achitat contributia in aceasta perioada.


Alte intrebari despre Concedii

TOP RASPUNSURI 2022
Buna ziua! Spuneti-mi, va rog, contractul de munca pe perioada determinata se poate modifica in contract de munca pe...[citeste mai mult]
Publicat la data 23 Iun. 2022 2 raspunsuri