ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

cum se modifica salariul brut in concediul medical?


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna seara, va rog mult sa ma ajutati cu un raspuns!! Din luna martie 2013 lucrez la o firma cu salariul brut de 800 lei. In luna ianuarie 2014 am intrat in concediu de risc maternal si pe 01 aprilie 2014 am intrat in concediu prenatal. Din statele de plata reiese ca am realizat venituri brute variabile, respectiv: ianuarie 577,februarie 551,martie 578 si aprilie 655. Imi puteti explica de ce variaza veniturile brute realizate?si avand in vedere salariul brut initial de 800 lei imi puteti spune ce indemnizatie mi se cuvenea lunar?

Adaugata in: Concedii
Cristina Nedelcu
 User  Cristina Nedelcu
a intrebat la 03 Mai. 2014
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

3 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului cristina nedelcu la 06 Mai. 2014
Pai cred ca tocmai v-am spus. Pe de o parte este CAS -ul care poate influenta suma, daca aveti luni in care stati toata luna in medical si luni in care ati stat doar o parte din ea in acel concediu, atunci venitul net va varia in functie de acest aspect. Pe de alta, difera valoarea celor doua concedii, unul este 75% din baza de calcul, celalat este de 85% din baza de calcul, reprezentand cele 6 luni anterioare. Totodata este posibil sa difere si numarul de zile lucratoare din luna in care sunteti in medical, caz in care indemnizatia este mai mica. Practic se stabileste o baza de calcul zilnica iar aceasta se inmulteste apoi cu numarul de zile lucratoare din luna, zile in care sunteti in medical, rezultand indemnizatia bruta. Iar din ea se scade contributia CAS individuala.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Cristina Nedelcu
 User Cristina Nedelcu
a raspuns userului Ioana Popa la 05 Mai. 2014
multumesc pt raspuns,insa imi puteti spune de ce variaza veniturile brute?contabila de la firma spune ca nu are timp sa-mi explice acest lucru si vreau sa stiu daca mi se incalca drepturile.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 05 Mai. 2014
Concediul pentru risc maternal si cel pentru sarcina si lauzie (pre si postnatal) sunt concedii medicale pentru care primiti o indemnizatie calculata in baza veniturilor brute realizate in cele 6 luni anterioare celei in care intrati in medical. Din valoarea indemizatiei se retine contributia individuala CAS de 10,5% din 35% x salariul mediu brut pe tara in vigoare la data respectiva, raportat la numarul de zile lucratoare din luna si inmultit cu numarul de zile lucratoare in care sunteti in concediu in luna respectiva. In calculul indemnizatiei pentru concediul de maternitate intra si indemnizatia primita pentru risc.

De asemenea, cel de risc reprezinta 75% din baza de calcul stabilita asa cum am explicat, iar pentru cel de maternitate sarcina si lauzie cuantumul este de 85% din baza de calcul. Amebele sunt supuse retinerii contributei pentru CAS pensii individuale.

Alte intrebari despre Concedii

TOP RASPUNSURI 2024