ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

De ce pot beneficia pentru cresterea unui copil daca nu am 12 luni anterioare de cotizatie?


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua!

As dori sa aflu de ce pot beneficia pentru cresterea unui copil daca nu am 12 luni anterioare lucrate consecutiv?
In perioada 25 august 2011- 30 ianuarie 2012 am fost angajata, prima data cu contract pe 3 luni dupa care am semnat prelungirea iar la finele lui ianuarie mi-am dat demisia.
In 27 februarie 2012 m-am angajat din nou, pe perioada nedeterminata, pana in prezent.

Tot in februarie am ramas insarcinata, asta insemnand ca prin noiembrie trebuie sa nasc.

Daca as cotiza (habar nu am unde) perioada aia de intrerupere, se poate sa se adune 12 luni si de la angajatori diferiti sa am sansa sa ies in CCC, sau nu?

Am dreptul la concediul prenatal si postnatal de 126 de zile dupa care trebuie sa ma intorc la lucru daca nu intru in CCC. In acest caz o sa primesc indemnizatia lunara care nu stiu ce valoare are, daca ma puteti ajuta sa aflu! Si atat?
La stimulentul de insertie o sa am dreptul si cui ma adresez pentru a beneficia de el?

Multumesc pentru intelegere,
o zi buna!

Adaugata in: Concedii
Ana Dem
 User  Ana Dem
a intrebat la 01 Mai. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

1 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 01 Mai. 2012
Stagiul de cotizare pentru concediu crestere copil se stabileste pe baza impozitului pe venit platit in ultimele 12 luni anterior nasterii copilului. Ceea ce inseamna ca in aceste 12 luni trebuie sa realizati venituri supuse impozitului de 16%. Pentru perioada de intrerupere nu aveti cum sa platiti impozit pentru ca nu ati realizat venit. Nu se pot cumula peroada de lucru anterioara nasterii copilului cu cea postnatala pentru insumarea celor 12 luni. Legea este foarte explicita.

OUG 111/2010:

Art. 2
1 ??ncep??nd cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, ??n ultimul an anterior datei na??terii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activit????i independente, venituri din activit????i agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modific??rile ??i complet??rile ulterioare, denumite ??n continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia op??ional de urm??toarele drepturi:
a concediu pentru cre??terea copilului ??n v??rst?? de p??n?? la un an, respectiv 3 ani ??n cazul copilului cu handicap, precum ??i de o indemniza??ie lunar??;
b concediu pentru cre??terea copilului ??n v??rst?? de p??n?? la 2 ani, precum ??i de o indemniza??ie lunar??.

Veti avea dreptul la concediu de maternitate, da,daca veti fi in la acel moment salariata sau daca va veti fi pierdut calitatea de asigurat cu cel mult 9 luni anterior acordarii lui. Acest concediu este acordat de angajator, iar pentru el vi se va plati o indemnizatie de 85%. Din totalul zilelor de concediu maternitate - prenatal si postnatal - se vor plati doar zilele lucratoare.

Stimulentul de insertie se acorda numai persoanelor care indeplinesc conditiile de acordare a concediului pentru crestere copil dar aleg sa renunte la acest drept prin revenirea la locul de munca. Astfel, neindeplinind conditia stagiului de cotizare pentru concediu crestere copil, nu veti putea beneficia nici de stimulent insertie.

Veti primi insa alocatia de stat pentru copil care in primii 2 ani este in valoare de 200 de lei, iar dupa primii 2 ani este de 42 de lei pana la implinirea varstei de 18 ani.

Alte intrebari despre Concedii

TOP RASPUNSURI 2024