este legal sa nu se plateasca in invatamant concediul neefectuat?
Daca am doar 10 zile de concediu efectuat, (la jumatate de norma si 24 ani vechime) si am fost anuntata prea tarziu de intoarcerea subita dupa un an a fetei pe care o inlocuiesc (ce a avut concediu de maternitate) dupa un an vechime in institutie, mi s-a zis ca nu pot sa-mi plateasca concediul neefectuat deoarece codul muncii nu le da voie. Este legal?
a intrebat la 20 Apr. 2015
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro
pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!
Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!
4 raspunsuri
a raspuns userului adriana iancu la 22 Apr. 2015
Art. 1 din Ordinul 5559/2011
(6) Neefectuarea concediului anual dă dreptul la efectuarea concediului restant ?n vacanţele anului şcolar următor.
(7) Personalul de conducere, de ?ndrumare şi de control din inspectoratele şcolare şi casele corpului didactic beneficiază de concediu de odihnă, conform Legii nr. 53/2003 - Codul Muncii, republicată.
Sunt prevederi speciale in invatamant, din pacate, si influentate de bugetul alocat pentru sistem. Normal cele doua ar trebui coroborate, insa atat timp cat exista divergente iar situatia este una clasica in invatamant, destul de des intalnita, avand doua acte normative se contrazic, singura care poate rezolva situatia este instanta de judecata, din punctul meu de vedere.
a raspuns la intrebare la 21 Apr. 2015
a raspuns la intrebare la 21 Apr. 2015
ART. 2
(1) Cadrele didactice beneficiază de concediu de odihnă cu durata integrală dacă au prestat activitatea ?n baza unui contract individual de muncă, cu durată nedeterminată ori determinată, ?n tot cursul anului şcolar sau universitar.
(2) Cadrul didactic care a desfăşurat activitate la catedră o parte din anul şcolar/universitar are dreptul la un concediu de odihnă cu o durată calculată proporţional cu numărul lunilor lucrate ?n anul şcolar/universitar respectiv.
(3) ?n cazul ?n care angajarea s-a făcut după ?nceperea anului şcolar sau universitar, durata concediului de odihnă este proporţională cu perioada lucrată.
(4) Cadrelor didactice care au lucrat ?n diferite perioade ale anului şcolar/universitar un anumit număr de zile li se consideră luna integral lucrată ?n ?nvăţăm?nt dacă din ?nsumarea zilelor respective rezultă 30 de zile calendaristice.
(5) Personalul didactic ?ncadrat pe fracţiuni de normă beneficiază de concediu de odihnă proporţional cu timpul efectiv lucrat, calculat conform prevederilor alin. (2) şi (3).
a raspuns la intrebare la 21 Apr. 2015
Codul muncii
Art. 146. (efectuarea si compensarea concediului de odihna)
(3) Compensarea in bani a concediului de odihna neefectuat este permisa numai in cazul incetarii contractului individual de munca.