ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro


Indemnizatia crestere copil. Concediu de studii


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Am fost in concediu de studii la cererea mea fara sa primesc drepturi salariale. Deci ma va afecta la acordarea indemnizatiei de crestere copil dar nu am inteles in ce fel.
Eu trebuie sa nasc pe 28. August anul acesta si am fost in concediu de studiu in perioada 9.08- 31.08 concediu de studiu; in luna septembrie am avut de pe 1 - 17.09 concediu de studiu, iar in luna Septembrie am avut 11 zile lucrate.
Cum se calculeaza cele 12 luni de cotizatie, si care va fi perioada mea.
Voi putea beneficia de indemnizatia de crestere copil sa nu.

Adaugata in: Concedii
Iana Dib
 User  Iana Dib
a intrebat la 04 Apr. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

3 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului georgeta ganea la 04 Apr. 2012
Stagiul de cotizare se stabileste in baza lunilor anterioare nasterii copilului si nu cumuland luni lucrate inainte de nastere cu luni lucrate dupa lauzie. Este vorba de ultimul an anterior nasterii copilului, si nu anterior si dupa. Vedeti OUG 111/2010. Este cat se poate de explicita.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 04 Apr. 2012
Poate sa beneficieze sotul de indemnizatie pentru crestere copil pana la 1 an, 2 ani daca indeplineste conditia de 12 luni de stagiu pentru o luna si apoi sa solicitati dumneavoastra acest drept, cu conditia ca dupa concediu de maternitate care trebuie sa fie de cel putin 42 de zile calendaristice sa mai lucrati o luna sau cat mai aveti nevoie sa faceti cele 12 luni de stagiu.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 04 Apr. 2012
Concediul fara plata, pentru studii, daca acestea sunt urmate la initiativa lui si nu a angajatorului, nu se iau in calcul pentru stabilirea stagiului de cotizare. El reduce perioada de cotizare, asa cum v-am spus, o diminueaza.

Cele 12 luni trebuie sa fie consecutive, anterioare nasterii copilului. Se pot lua in considerare si fractiunile de luna lucrate, cu conditia ca fractiunea lucrata sa insumeze cel putin jumatate din timpul de lucru, din numarul de zile lucratoare, din luna respectiva, asa cum este cazul penru luna septembrie. Luna august 2011 se va scade din cele 12 luni pentru ca fractiunea de luna lucrata este foarte mica. Astfel ca stagiul nu va fi complet la nasterea copilului, ceea ce va anuleaza dreptul la concediu si indemnizatie pentru crestere copil.

Art. 2 - OUG 111/2010
1 ??ncep??nd cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, ??n ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite ??n continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:
a concediu pentru cresterea copilului ??n v??rsta de p??na la un an, respectiv 3 ani ??n cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie ;
b concediu pentru cresterea copilului ??n v??rsta de p??na la 2 ani, precum si de o indemnizatie.

Alte intrebari despre Concedii