ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

indemnizatie crestere copil


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


buna ziua ,am o intrebare legata de indemnizatia pentru crestere copil in varsta pan la 1 sau 2 ani,din cate am studiat daca optez pentru indemnizatia pe 1 an de zile si daca revin la munca incepand cu o zii inainte sa implineasca 1 an pe langa salar mai primesc timp de 1 an inca o suma de 500 ron......iar daca optez pentru indemnizatie pe 2 ani am inteles ca 1 an primesc indemnizatie si de la 1-2 ani nu mai beneficiezi de nimic doar de alocatia copilului???
as vrea baza legala daca se poate sa ma pot documenta
multumesc...

Adaugata in: Concedii
Simona Paul
 User  Simona Paul
a intrebat la 31 Ian. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

5 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului simona paul la 01 Feb. 2012
Cu placere! Cele doua venituri se vor cumula in momentul calcularii indemnizatiei. Nu trebuie sa aveti 12 luni de activitate la aceeasi firma, ci 12 luni in total, in care sa realizati venituri impozabile de natura profesionala. Asta inseamna a puteti avea si 3 luni lucrate intr-o firma, iar restul de 9 luni intr-o alta firma. La venitul net se calculeaza tot ce luati in mana, daca acele sume reprezinta venituri profesionale. Tichetele sunt si ele impozabile. Da, se ia in considerare si luna in care s-a nascut copilul, asa cum prevede ordonanta, dar cu conditia ca acel copil sa nu se nasca pe data de 1 a lunii.

Art. IV - OUG 124/2011

7. La articolul 3, dupa alineatul 5 se introduce un nou alineat, alineatul 6, cu urmatorul cuprins:
"6 Pentru luna nasterii copilului se iau in calcul veniturile cuvenite pentru acea luna, respectiv venitul pe care l-ar fi primit persoana daca ar fi lucrat in toata luna, sau cumulul dintre venitul aferent zilelor lucrate cu indemnizatia de maternitate."
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Simona Paul
 User Simona Paul
a raspuns userului Ioana Popa la 01 Feb. 2012
multumesc inca o data,dar mai am o intrebare daca sunt angajata pe 2 firme;pe o firma sunt angajata de 2 ani si pe o firma numai de 6 luni .pot cumula veniturile?adica cele 12 luni de pe o firma si 6 luni de pe cea de-a doua firma?
sau trebuie sa am si pe cea de-a doua firma tot 12 luni lucrate?
la venitul net se adauga si tichetele de masa daca beneficiez?
media celor 12 luni se ia in considerare din cate s-a modificat acu chiar luna in care se naste copilul???
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului simona paul la 01 Feb. 2012
Revin cu aceeasi explicatie, ca si mai inainte. Fie ca optati pentru concediu de 1 an fie ca optati pentru concediu de 2 ani, veti primi in ambele situatii o indemnizatie lunara. Acest lucru nu apare in nici una din ordonante ca fiind modificat. Insa depinde de optiunea dumneavoatra din cererea de acordare a concediului. Maximul pe care il puteti primi pentru 2 ani este de 1200 lunar iar pentru 1 an 3400 lunar, nu mai mult de atat, si evident se face calculul in functie de veniturile profesionale realizate in ultimele 12 luni anterioare nasterii copilului. Indemnizatia pentru crestere copil nu reprezinta venit lunar, ci ajutor social acordat pe baza veniturilor realizate. Veniturile de regula sunt impozabile.
Daca reveniti la locul de munca inainte de implinirea varstei de 1 ani a copilului veti beneficia de acel stimulent, pe langa salariul dvs. El se acorda NUMAI pe baza veniturilor. Daca optati pentru doi ani veti primi la fel, indemnizatie pentru crestere copil, lunara.


Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Simona Paul
 User Simona Paul
a raspuns userului Ioana Popa la 01 Feb. 2012
multumesc,
deci inteleg chiar daca optez pentru 2 ani... o sa beneficiez de indemnizatie timp de 2 ani.......adica o sa am un venit timp de 2 ani indemnizatia mea plus alocatia copilului....nu se pune problema ca daca am optat 2 ani.....doar 1 an beneficiez de indemnizatie si in al 2-lea an nu.....numai alocatia copilului....???
cum am citit in OUG124 /2011 an inteles ca daca optez pentru 2 ani:1an primesc indemnizatie pentru copil......si in al 2-lea an NU.....sa imi fac cerere pentru concediu fara salar....caci nu mai este ca in cazul cand optez pentru 1 an si mai primesc acel stimulent de 500 lei pan la implinirea varstei de 2 ani...
CONCLUZIE:daca optez pentru 1 an-beneficiez de indemnizatie si daca revin la munca inainte ca copilul sa implineasca 1 an pe langa salar mai primesc un stimulent de 500 lei lunar pana la implinirea varstei de 2 ani
: daca optez pentru 2 ani-beneficiez de indemnizatie timp de 1 an si de la 1-2 ani sunt de fapt fara venit lunar, doar decat alocatia copilului
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 31 Ian. 2012
Puteti opta fie pentru o perioada de 1 an concediu crestere copil, fie pentru o perioada de 2 ani. In ambele cazuri beneficiati de indemnizatie pentru crestere copil lunara, pe perioada pentru care ati optat, in limitele stabilite de lege. Baza legala este OUG 111/2010 modificata prin OUG 124/2011.

Art. 2
1 Incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:
a concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, precum si de o indemnizatie lunara;
b concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara.
2 Indemnizatia lunara prevazuta la alin. 1 lit. a se stabileste in cuantum de 75% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni si nu poate fi mai mica de 600 lei si nici mai mare de 3.400 lei.
3 Indemnizatia lunara prevazuta la alin. 1 lit. b se stabileste in cuantum de 75% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni si nu poate fi mai mica de 600 lei si nici mai mare de 1.200 lei.
4 Pentru copilul cu handicap concediul pentru cresterea copilului se acorda pana la implinirea de catre acesta a varstei de 3 ani, iar indemnizatia aferenta se acorda in cuantum de 75% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni si nu poate fi mai mica de 600 lei si nici mai mare de 3.400 lei.

Alte intrebari despre Concedii

TOP RASPUNSURI 2024