ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Indemnizatie de maternitate


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


buna ziua,
in cazul concediului de maternitate, indemnizatia este suportata de catre angajator sau de asigurarile de stat , precum in cazul indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca? Si cum se calculeaza cuantumul acestei indemnizatii?
Ce formalitati trebuie facute pentru intrarea in concediu de maternitate?

mutumesc anticipat
cu stima,
A. Stancioi

Angela Stancioi
 User  Angela Stancioi
a intrebat la 10 Feb. 2012
Timpul de munca si Programul de lucru: 7 Studii de caz pentru 2021
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Timpul de munca si Programul de lucru: 7 Studii de caz pentru 2021"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

1 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 13 Feb. 2012
Indemnizatia pentru concediul de maternitate este suportata din Fondul national de sanatate, asa cum prevede legea. Cuantumul indemnizatiei pentru concediul de matarnitate este de 85% din baza de caclul stabilita conform OUG 158/2005.

Art. 10. - 1 Baza de calcul a indemnizatiilor prevazute la art. 2 se determina ca medie a veniturilor lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, pana la limita a 12 salarii minime brute pe tara lunar, pe baza carora se calculeaza contributia pentru concedii si indemnizatii.

2 In situatia in care la stabilirea celor 6 luni din care, potrivit prevederilor alin. 1, se constituie baza de calcul a indemnizatiilor, se utilizeaza perioade asimilate stagiului de cotizare sau perioade dintre cele prevazute la art. 8 alin. 1 lit. b si c, veniturile ce se iau in considerare sunt:

a cuantumul indemnizatiilor, pentru situatiile prevazute la art. 8 alin. 1 lit. c si alin. 2;

b salariul de baza minim brut pe tara, din perioadele respective, pentru situatiile prevazute la art. 8 alin. 1 lit. b si alin. 3.

3 Prevederile alin. 1 se aplica si in cazul pensionarilor de invaliditate gradul III, al pensionarilor nevazatori, pe perioada in care se afla in situatiile prevazute la art. 1 alin. 1 lit. A si B si alin. 2 lit. c si d.

4 In cazul in care stagiul de cotizare este mai mic de o luna, pentru situatiile prevazute la art. 9 si 31, baza de calcul a indemnizatiilor o constituie venitul lunar din prima luna de activitate pentru care s-a stabilit sa se plateasca contributia, cu respectarea prevederilor alin. 2.

5 Din duratele de acordare a concediilor medicale, exprimate in zile calendaristice, se platesc zilele lucratoare.

6 La stabilirea numarului de zile ce urmeaza a fi platite se au in vedere prevederile legale cu privire la zilele de sarbatoare declarate nelucratoare, precum si cele referitoare la stabilirea programului de lucru, prevazute prin contractele colective de munca.


Alte intrebari despre Concedii

Expertii nostri
Ioana Popa
adriana iancu Marius Ion G Stancu Viviana Serni George Andreescu alexei delimart
TOP RASPUNSURI 2021