ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

indemnizatie pentru cresterea copilului in cazul in care firma la care lucrez e in insolventa


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


buna ziua. sunt angajata unei firme care este in insolventa...intrebarea mea este daca exista vrea diferenta a indatoririlor angajarului fata de angajat in aceasta situatie? in momentul in care o sa nasc exista posibilitatea sa nu primesc indemnizatia de crestere a copilului sau exista posibilitatea sa ma concedieze cat timp sunt in concediu de materniate?
Am inteles ca intr-o situatie normala, in cazul in care optezi pentru concediu de crestrea copilului pana la 1 an sunt valabile urmatoarele conditii:
- indemnizatie cuantum de 75% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni
- indemnizatia nu poate fi mai mica de 600 lei si nici mai mare de 3400 lei
- au dreptul la concediu fara plata pt cresterea copilului pana la 2 ani
- daca revin la servicu mai devreme primesc stimulent de 500 lei lunar pana la implinjirea varstei de 2 ani a copilului
- angajatorul nu poate sa dispuna incetarea raporturilor de munca sau de serviciu cat mamicile se afla in concediul de crestrea copilului, in perioada in care primesc stimulentul pentru revenirea mai devreme la serviciu si nici in periaoda de 6 luni dupa revenirea definitiva la locul de munca
In cazul in care firma e in insolventa sunt valabile aceleasi conditii?

multumesc anticipat


Doru Sanda
 User  Doru Sanda
a intrebat la 13 Sep. 2011
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

1 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
G Stancu
 Consultant G Stancu
a raspuns la intrebare la 29 Sep. 2011
Prin insolventa, firmele in continuare se obliga a plati datoriile pe care le au fata de angajati. Remuneratiile personalului, fie ca sunt provenite din salarii sau plati compensatorii restante, sunt prioritare fata de alte creante pe care le are compania.

Astfel, Directiva Comisiei Europene 2008/94/CE se aplica creantelor salariatilor care izvorasc din contracte de munca sau din raporturi de munca incheiate cu angajatori care sunt in stare de insolventa.

In insolventa firmele se declara astfel:

1 fie a hotarat instituirea procedurii;
2 fie a constatat ca unitatea angajatorului a fost definitiv inchisa si ca activele disponibile sunt insuficiente pentru a justifica instituirea procedurii.

Invocarea directivei de catre salariati nu este conditionata de o durata minima a contractului sau raportului de munca. Potrivit directivei, neplata de catre angajator a contributiilor de asigurari sociale inainte de a surveni insolventa nu afecteaza dreptul salariatilor la pensie, in masura in care contributiile au fost retinute la sursa din remuneratia platita.

In plus prin Legea nr. 200/2006 a fost constituit Fondul de garantare pentru plata creantelor salariale, prin care ???se asigura plata creantelor salariale ce rezulta din contractele individuale de munca si din contractele colective de munca incheiate de salariati cu angajatorii impotriva carora au fost pronuntate hotarari judecatoresti definitive de deschidere a procedurii insolventei si fata de care a fost dispusa masura ridicarii totale sau partiale a dreptului de administrare, denumiti in continuare angajatori in stare de insolventa??? art. 2 din Legea nr. 200/2006 privind constituirea si utilizarea Fondului de garantare pentru plata creantelor salariale.

Alte intrebari despre Concedii

Expertii nostri
violeta Georgescu
Gratiela Petrescu Radu Anton adriana iancu Ioana Popa Viviana Serni alexei delimart
TOP RASPUNSURI 2024