ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Intrebare


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua,


Am nascut in data de 10 aprilie. Imi puteti spune daca se acorda de la serviciu vreo suma de bani pentru nastere? Care este procedura? Trebuie sa trimit o copie dupa certificatul de nastere la serviciu?

De asemenea voi opta pt concediul de crestere copil de 1 an. Sotul meu nu este angajat. Mai este obligatoriu sa ma reintorc la serviciu cand copilul va implini 11 luni?

Adaugata in: Concedii
Flower Flower
 User  Flower Flower
a intrebat la 18 Apr. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

3 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului georgeta ganea la 18 Apr. 2012
Angajatorul poate acorda ajutorul pentru nastere insa nu este obligat. Legislatia actuala nu prevede o astfel de oibligativitate. Doamna ar trebui sa afle de la angajatorul sau daca in CCM la nivel de unitate exista o prevedere referitoare la ajutorul pentru nastere. Daca nu exista, el nu este obligat legal sa acorde un astfel de ajutor.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 18 Apr. 2012
Din Codul fiscal
Angajatorul din fondul social de 2% calculat la fondul de salarii reralizat poate sa acorde ajutoare pentru nastere.
Fondul se utilizeaza strict pentru evenimentele mai jos mentionate in care intra si ajutoarele pentru nastere.

a ajutoarele de ??nmorm??ntare, ajutoarele pentru pierderi produse ??n gospod??riile proprii ca urmare a calamit????ilor naturale, ajutoarele pentru bolile grave ??i incurabile, ajutoarele pentru na??tere, veniturile reprezent??nd cadouri pentru copiii minori ai salaria??ilor, cadourile oferite salariatelor, contravaloarea transportului la ??i de la locul de munc?? al salariatului, costul presta??iilor pentru tratament ??i odihn??, inclusiv transportul pentru salaria??ii proprii ??i membrii de familie ai acestora, acordate de angajator pentru salaria??ii proprii sau alte persoane, astfel cum este prev??zut ??n contractul de munc??.

Cadourile oferite de angajatori ??n beneficiul copiilor minori ai angaja??ilor, cu ocazia Pa??telui, zilei de 1 iunie, Cr??ciunului ??i a s??rb??torilor similare ale altor culte religioase, precum ??i cadourile oferite angajatelor cu ocazia zilei de 8 martie sunt neimpozabile, ??n m??sura ??n care valoarea cadoului oferit fiec??rei persoane, cu orice ocazie din cele de mai sus, nu dep????e??te 150 lei.
Recomand sa faceti o cerere, prin care sa solicitati ajutorul de nastere, care de obicei este la nivelul unui salariu de baza si suma este neimpozabila. Anexati la cerere si o copie dupa certificatul de nastere
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 18 Apr. 2012
Prevederea referitoare la acordarea unui salariu mediu pe unitate pentru nastere era cuprinsa in contractul colectiv la nivel national, contract care nu mai este in vigoare din 2011. Daca in contractul colectiv incheiat la nivelul unitatii exista prevazuta acordara unui salariu sau a unui ajutor la nastere de catre angajator, atunci va fi acordat in baza acestui document. Insa trebuie sa verificati acest detaliu cu angajatorul. Daca insa in contractul colectiv nu este cuprinsa o astfel de prevedere, angajatorul nu este obligat legal sa acorde un salariu sau ajutor financiar la nastere.

Referitor la cea de-a doua problema, prevederea referitoare la concediul obligatoriu de 1 luna pentru crestere copil nu se aplica in cazul in care nu indeplinesc amandoi parintii conditiile acordarii lui.

Alte intrebari despre Concedii

TOP RASPUNSURI 2024