ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Ma poate obliga angajatorul sa lucrez de Paste?


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua!
Lucrez intr-o multinationala. Ofer suport pe mail si la telefon clientilor din Italia. Linia trebuie sa fie deschisa si de Pastele ortodox, mai ales ca italienii au Pastele mai devreme. Pe linia italiana suntem 4 colegi. Team leaderul ne-a spus sa ne hotaram care dintre noi isi ia concediu si care nu, doi dintre noi pot sa plece si doi sa ramana si in a doua zi de Paste. Noi toti am vrea sa mergem acasa de Paste (suntem toti din alte orase). Ne poate obliga angajatorul sa lucram de Paste?

Madalina Simion
 User  Madalina Simion
a intrebat la 24 Mar. 2015
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

1 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Adriana Iancu
 Expert Adriana Iancu
a raspuns la intrebare la 25 Mar. 2015
Codul muncii
Art. 139
(1) Zilele de sarbatoare legala in care nu se lucreaza sunt: - 1 si 2 ianuarie; - prima si a doua zi de Pasti; - 1 mai; - prima si a doua zi de Rusalii; - Adormirea Maicii Domnului; - 30 noiembrie - Sfantul Apostol Andrei cel Intai chemat, Ocrotitorul Romaniei; - 1 decembrie; - prima si a doua zi de Craciun; - doua zile pentru fiecare dintre cele 3 sarbatori religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decat cele crestine, pentru persoanele apartinand acestora.
(2) Acordarea zilelor libere se face de catre angajator.
Art. 140
Prin hotar?re a Guvernului se vor stabili programe de lucru adecvate pentru unitatile sanitare si pentru cele de alimentatie publica, ?n scopul asigurarii asistentei sanitare si, respectiv, al aprovizionarii populatiei cu produse alimentare de stricta necesitate, a caror aplicare este obligatorie.
Art. 141
Prevederile art. 139 nu se aplica ?n locurile de munca ?n care activitatea nu poate fi ?ntrerupta datorita caracterului procesului de productie sau specificului activitatii.
Art. 142
(1) Salariatilor care lucreaza ?n unitatile prevazute la art. 140, precum si la locurile de munca prevazute la art. 141 li se asigura compensarea cu timp liber corespunzator ?n urmatoarele 30 de zile.
(2) ?n cazul ?n care, din motive justificate, nu se acorda zile libere, salariatii beneficiaza, pentru munca prestata ?n zilele de sarbatoare legala, de un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate ?n programul normal de lucru.
Pot exista si cazuri in care angajatorul sa nu poata da curs cererii salariatului fiind in imposibilitatea de a-i acorda o zi libera. Legiuitorul a prevazut ca, daca angajatorul nu poate acorda zile libere din motive justificate, are obligatia de a-i acorda un spor de 100% din salariul de baza. In lege nu se specifica expres care pot fi aceste "motive justificate", lasand liber fiecarui angajator in interpretarea acestei sintagme.

Alte intrebari despre Concedii

TOP RASPUNSURI 2024