ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro


Nastere al doilea copil in timpul concediului de crestere pentru primul copil.


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua. Am doua nelamuriri. Primul copil s-a nascut in 26 martie 2011, si am optat pentru concediu de 2 ani. Cel de-al doi-lea copil s-a nascut in 1 februarie 2013, deci o suprapunere de aproape doua luni, pentru care primesc o indemnizatie suplimentara de 600 lei pentru fiecare luna (sau proportional cu nr. de zile din luna). Pana aici, totul este clar, insa intrebarile mele sunt urmatoarele:
1. pana cand va trebui sa stau in concediu de crestere pentru cel de al doi-lea copil daca aleg din nou varianta de 2 ani? 31 ianuarie 2015 ?
2. care este indemnizatia pe care o voi primi pentru aceasta perioada? aceeasi ca si pentru ccm pentru primul copil? sau 75%, sau 85% din venitul pe ultimele 12 luni? Daca e cea de a doua sau a treia varianta, procentajul se ia doar din indemnizatia ccm sau se calculeaza ca si venit si alocatia pentru primul copil de 200 lei?
3. angajatorul nu a vrut sa-mi prelungeasca suspendarea contractului de munca imediat dupa nasterea celui de al doi-lea copil, a spus ca trebuie sa astept 42 de zile. Acum ca au trecut, si m-am dus sa-mi suspende contractul pentru cel de-al doilea copil, mi s-a spus ca trebuie sa ma intorc o zi la servici, si abia pe urma va putea suspenda contractul penntru restul perioadei. Este adevarat? Daca da, in ce fel ma poate afecta acest lucru? Va multumesc anticipat

Adaugata in: Concedii
Cristina Son
 User  Cristina Son
a intrebat la 25 Mar. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

1 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 01 Apr. 2013
Veti sta pana la data la care copilul va implini 2 ani. Acest termen este legat de varsta lui si nu de data la care solicitati concediul, este la fel ca in cazul primului concediu. Deci pana la data de 1 februarie 2015 inclusiv veti fi in crestere copil daca optati pentru 2 ani.

Indemnizaita, in cazul trecerii dintr-un concediu crestere copil in altul, este aceeasi daca durata solicitata nu difera. Indemnizatia crestere copil este in prezent 85 si nu 75%. Ar fi trebuit sa vi se reclaculeze si cea actuala. Concediul nu este unul medical (asa inteleg din acea prescurtare - ccm). Este un drept social, prin lege, pentru care primiti o indemnizatie de la stat.

Alocatia crestere copil nu intra in calculul indemnizatiei pentru ca nu este un venit cuvenit parintelui, ci copilului dar incasata de parinte, in beneficiul celui dintai. Deci in niciun caz nu poate fi considerat venit al dvs astfel incat sa se poate puna problema intrarii lui in calculul pentru primul concediu.

Ce a facut angajatorul dvs in privinta suspendarii nu este legal. Dvs ati nascut in timpul primului CIC, caz in care nu mai aveti obligatia de a efectua 42 de zile de lauzie, ci puteti intra direct in CIC 2. Aici din pacate v-a afectat indemnizatia pentru al doilea CIC pentru ca vi se va recalcula, luand in calcul si indemnizatia medicala pentru cele 42 de zile de lauzie. Vorbiti cu el si vedeti cum puteti reface situatia sau mergeti in instanta si recuperati dreptul. Incercati si o sesizare catre ITM. E ilegal ce a facut el. NU este obligatoriu sa lucrati nici macar o zi ca sa intrati in al doilea CIC cat timp ati nascut in timpul primului. Folositi si prevederea de mai jos cand discutati cu el:

Ordinului MMFPS 1474/2011 pentru aprobarea instructiunilor de aplicare a unor prevederi din Normele metodologice de aplicare a prevederilor OUG nr. 111/2010, in cuprinsul Anexei 1 - solutie referiotare la nasterea celui de-al doilea copil in timpul concediului crestere copil.

"Situatie:
In situatia in care este nascut un copil inainte ca pentru copilul anterior sa se fi terminat concediul pentru cresterea copilului este obligatorie efectuarea concediului de lauzie de minimum 42 de zile?

Solutie:
Potrivit prevederilor art. 9 alin. 4 din OUG nr. 111/2010, durata de acordare a concediului se prelungeste corespunzator in cazul suprapunerii a doua sau trei situatii de natura a genera acest drept. Art. 8 din Normele metodologice aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 52/2011 reglementeaza faptul ca in cazul in care persoana indreptatita, beneficiara a concediului si a indemnizatiei lunare pentru cresterea copilului, naste in aceasta perioada unul sau mai multi copii ori se produce o noua situatie dintre cele prevazute la art. 8 alin. 2 din OUG nr. 111/2010, aceasta, la finalizarea concediului sau, dupa caz, a dreptului la stimulentul de insertie, acordat pentru copilul anterior, opteaza, pe baza unei noi cereri, pentru unul dintre drepturile prevazute la art. 2 alin. 1, respectiv art. 7 din OUG nr. 111/2010. Pentru continuitatea acordarii drepturilor, cererea trebuie sa fie depusa cu 60 de zile inaintea implinirii de catre copilul anterior a v?rstei de 1, 2 sau 3 ani, in cazul copilului cu handicap, sau in termen de maximum 30 de zile de la aceasta data. In cazul in care se depaseste acest termen, drepturile vor fi acordate de la data depunerii cererii. Prin urmare, nu este obligatorie efectuarea concediului de maternitate, legea stabilind de drept prelungirea corespunzatoare a concediului pentru cresterea copilului."

Alte intrebari despre Concedii

Expertii nostri
violeta Georgescu
Viviana Serni adriana iancu Marius Ion alexei delimart G Stancu Gratiela Petrescu