ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Programarea concedii colective de odihna


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


In ultimii ani angajatorul meu a emis mai multe decizii referitoare la "perioada de executare a CO" sau "perioada de vacanta".
INTREBARI:

1. Este legal ca prin inlocuirea termenului de "concediu colectiv de odihna" angajatorul sa nu mai respecte art. 148 alin. (1) si (2) din Codul muncii?

2. Ce alte legi mai pot consulta referitor la "reducerea activitatii (capacitatii de productie...) pentru perioada 2011-2012 si actuala?

Va multumesc
Cu stima
FN

Florin Nena
 User  Florin Nena
a intrebat la 07 Feb. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

2 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Ioana Popa la 07 Feb. 2013
Prin programare colectiva, rectific, se stabilesc perioadele in care poate fi efectuat concediul de odihna, dar tot intervine o negociere cu reprezentantii salariatii sau sindicatul. Nu poate stabili unilateral aceste perioade. Asa cum ati punctat de altfel si dvs prin art. amintit.

Puteti face o sesizare catre ITM daca nu se respecta prevederile legale referitoare la concediul de odihna.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 07 Feb. 2013
Angajatorul nu poate emite decizii privind perioadele de efectuare a concediilor, programarile se negociaza cu salariatii inainte de a fi stabilite.

Referitor la reducerea activitatii, tot in codul muncii regasiti prevederi in acest sens, dar depinde ce va intereseaza.

Art. 52
(1) Contractul individual de munca poate fi suspendat din initiativa angajatorului in urmatoarele situatii:
[...] c) in cazul intreruperii sau reducerii temporare a activitatii, fara incetarea raportului de munca, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare [...]

(3) In cazul reducerii temporare a activitatii, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare, pe perioade care depasesc 30 de zile lucratoare, angajatorul va avea posibilitatea reducerii programului de lucru de la 5 zile la 4 zile pe saptamana, cu reducerea corespunzatoare a salariului, pana la remedierea situatiei care a cauzat reducerea programului, dupa consultarea prealabila a sindicatului reprezentativ de la nivelul unitatii sau a reprezentantilor salariatilor, dupa caz.

Art. 53
(1) Pe durata reducerii si/sau a intreruperii temporare a activitatii, salariatii implicati in activitatea redusa sau intrerupta, care nu mai desfasoara activitate, beneficiaza de o indemnizatie, platita din fondul de salarii, ce nu poate fi mai mica de 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat, cu exceptia situatiilor prevazute la art. 52 alin. (3) .
(2) Pe durata reducerii si/sau a intreruperii temporare prevazute la alin. (1), salariatii se vor afla la dispozitia angajatorului, acesta avand oricand posibilitatea sa dispuna reinceperea activitatii.


Alte intrebari despre Concedii

TOP RASPUNSURI 2024