ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Pt. dna. Georgeta Ganea


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


As dori un articol de lege care reglementeaza raspunsul pe care mi l-ati dat pe data de 18.04.2012. Va multumesc.

Adaugata in: Concedii
Viorica Dumitru
 User  Viorica Dumitru
a intrebat la 25 Apr. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

3 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului georgeta ganea la 26 Apr. 2012
Legea 128/2007 este abrogata inca din ianuarie 2011 prin intrarea in vigoare a noii legi a invatamantului 1/2011.

Sporul de vechime nu este un spor ce izvoraste dintr-o lege la nivel national. El este prevazut in contractele colective sau in cele individuale de munca, fac obiectul acestor documente.

Salariatii din sistemul public, bugetar, de regula primesc aceste sporuri prin prisma legii unitare a salarizarii. In sistemul medical se aplica legi speciale, la fel si in invatamant. Daca nu se aplica nici o lege speciala in domeniu se ia in considerare contractul colectiv la nivel de unitate sau ramura, sau contractul individual de munca.

Acelasi principiu si pentru sporul de fidelitate, el se acorda in functie de vechimea in unitate dar numai daca acest lucru apare prevazut in contractul colectiv la nivel de unitate. La nivel national, legislativ, nu exista o astfel de impunere. Verificati cu angajatorul daca exista in contractul colectiv la nivel de unitate prevederi referitoare la aceste sporuri.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 26 Apr. 2012
Este o practica la acordarea sporului de vechime pentru pensionarii cumularzi care poate fi reglementata de legi sau contractul colectiv de munca.

De exemplu in Legea 128 din 2007 . legea invatamantului.


Sporul de vechime in munca se acorda si personalului pensionat pentru limita de virsta corespunzator vechimii in munca dobindita in intreaga activitate,numai daca acesta este angajat in baza unui nou contract de munca.

Daca un angajat are doua sau mai multe norme in aceeasi unitate sau in unitati diferite ,acesta beneficiaza de spor de vechime numai o singura data la unitatea unde are functia de baza.

Pensionarii pentru limita de virsta care se angajeaza pe baza unui contract individual de munca ,beneficiaza de sporul de vechime corespunzator vechimii in munca dobindite in intreaga activitate.

In lipsa unui contract colectiv de munca care sa stipuleze prevederi exprese de acordare a sporului de vechime, dumneavoastra puteti negocia prin contractul individual de munca acest drept.
Nu cunosc in ce domeniu lucrati, nu stiu daca aveti CCM, ceea ce va pot da ca reper este articolul 38 di codul muncii republicat.
Art. 38
Salariatii nu pot renunta la drepturile ce le sunt recunoscute prin lege. Orice tranzactie prin care se urmareste renuntarea la drepturile recunoscute de lege salariatilor sau limitarea acestor drepturi este lovita de nulitate.


Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 26 Apr. 2012
Sporul de vechime nu reprezinta o obligatie de plata a angajatorului. A fost prevazut in contractul colectiv la nivel national care nu mai este in vigoare din 2011. El se acorda daca acest lucru apare prevazut in contractul colectiv la nivel de unitate sau ramura. In sistemul bugetare el se acorda in baza legii unitare a salarizarii sau a unor legi speciale.

Alte intrebari despre Concedii

TOP RASPUNSURI 2024