ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

recalculare concediu medical pentru PFA


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna
Va rog sa ma ajutati cu un raspuns
Sunt PFA din 2011, toate taxele platite. Din 5 august 2014 sunt in concediu medical continuu (cod 01) pana pe 3 decembrie cand voi intra in prenatal. data probabila nastere 2015, ianuarie. Am un venit net estimat pe anul 2014 de 12000 ( 1000 lei pe luna).
Pentru perioada de concediu 5-31 august am primit 302 ron.
Pentru concediu din 1-30 septembrie am primit 390 ron.
1.Este calculat corect concediul?
2. Am intrebat la Finante despre cum se poate recalcula concediul, si mi-au spus ca valoarea e asa de mica pentru ca mi-au retinut contributia la pensii. Mi-au spus sa completez declaratia 600 rectificativa pe anul 2014 si pentru lunile in care am fost in concediu sa completez venit zero, pentru a u mi se retine contributia la pensii. Este corect? Ma afecteaza acest lucru la dosarul pentru cresterea copillului pe care-l voi depune la anul?
va multumesc

Mihaela Gorban
 User  Mihaela Gorban
a intrebat la 24 Nov. 2014
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

3 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Adriana Iancu
 Expert Adriana Iancu
a raspuns userului Mihaela Gorban la 25 Nov. 2014
Nu, depuneti Declaratia 600 pe 0 pentru perioada in care ati fost in concediu medical pentru a nu mai plati contributia la pensii pentru ca vi s-a retinut deja din indemnizatia de incapacitate temporara de munca.
Declaratia 601" Cerere de incetarea obligatiei de plata a contributiei de asigurari sociale" o depuneti in momentul in care intrati in Concediu crestere copil, deoarece inceteaza calitatea de contribuabil la sistemul public de pensii. Declaratia se depune impreuna cu documentele emise de institutia platitoare care atesta plata indemnizatiei.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Mihaela Gorban
 User Mihaela Gorban
a raspuns userului adriana iancu la 25 Nov. 2014
clarificare
Deci merg sa depun 600 rectificativa pe 2014 si 601 la Finante. Mi se emite o noua decizie de impunere doar pt pensii? Apoi cu noua decizie de impunere emisa de Finante merg la CAS, pentru recalcularea concediului? ( adica se restituie sumele retinute la pensie in timpul concediului? )
Este valabil si pentru lunile de concediul pre si post natal? ( intru in prenatal din 3 decembrie).
Multumesc pentru raspuns
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Adriana Iancu
 Expert Adriana Iancu
a raspuns la intrebare la 24 Nov. 2014
Indemnziatia pentru concediu medical se calculeaza in baza mediei veniturilor brute relizate in ultimele 6 luni anterioare celei in care se acorda conecediul si care au stat la baza constitutiii stagiului de cotizare pentru sanatate.Media zilnica a incapacitatii temporare de munca reprezinta raportul dintre suma veniturilor pe ultimele 6 luni si numarul de zile la care s-a platit contributia pentru concedii si indemnizatii de 85%. La acesta medie se aplica procentul alocat bolii respective.Pentru indemnizatia pentru concediu medical se retine contributia la CAS.
Trebuie sa depuneti Declaratia 600 deoarece in baza acestei declaratii depusa, organul fiscal emite decizia de impunere in care stabileste contributia sociala anual datorata si termenele de plata.
Deoarece intentionati sa intrati in concediu crestere copil trebuie sa aveti in vedere ca in aceasta situatie aveti obligatia de a depune la organul fiscal competent formularul 601 "Cerere de incetare a obligatiei de plata a contributiei de asigurari sociale", deoarece inceteaza calitatea de contribuabil la sistemul public de pensii. Formularul se depune insotit de documente emise de institutiile platitoare care atesta plata indemnizatiei.

Conform Legii 111/2010, sunt doua tipuri de concediu de crestere si ingrijire copil:
1. Concediu pana la implinirea varstei de 1 an a copilului, respectiv 3 ani ?n cazul copilului cu handicap si o indemnizatie lunara de 85% din media veniturilor nete realizate ?n ultimul an, care nu poate fi mai mica de 600 lei si nici mai mare de 3400 lei.
2. Concediu pana la implinirea varstei de 2 ani a copilului, respectiv 3 ani ?n cazul copilului cu handicap si o indemnizatie de 85% , dar care nu poate fi mai mica de 600 lei si nici mai mare de 1200 lei.

Alte intrebari despre Concedii

Expertii nostri
violeta Georgescu
George Andreescu Viviana Serni Radu Anton Gratiela Petrescu G Stancu alexei delimart
TOP RASPUNSURI 2024