ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Restituire indemnizatie crestere copil


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua. Primul copil s-a nascut pe data de 26 martie 2011, moment in care am optat pentru 2 ani de concediu de crestere a copilului, iar pe data de 1 februarie 2013 s-a nascut cel de al doi-lea copil. Am optat si atunci pentru aceeasi perioada de 2 ani, iar pe perioada de suprapunere a concediilor am primit suplimentul de 600 lei. Acum, in februarie 2014, am primit o instiintare prin care sunt anuntata ca 'datorita optiunii 2 alese' trebuie sa returnez indemnizatia primita pentru luna februarie 2013 (1200 lei), fara nici o alta explicatie, referire la vreun articol de lege sau de alta natura. Doar ca am termen de 15 zile pentru returnarea banilor (dar culmea, 30 de zile la dispozitie pt. contestare). Nu stiu de unde sa apuc problema. Am cautat prin legi, si nu am gasit nimic prin care sa trebuiasca sa restitui aceasta suma. Va rog sa ma ajutati cu informatii, articole de lege, pe baza carora sa pot face contestatie acestei decizii. Va multumesc

Cristina Son
 User  Cristina Son
a intrebat la 05 Feb. 2014
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

4 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Elena Varzaru
 User Elena Varzaru
a raspuns la intrebare la 20 Mai. 2015
Ati gasit raspunsul la intrebarea dvs referitoare la care este termenul corect de plata?15 zile sau 180 zile?Aveti dreptate si cu perioada de depunere a contestatiei.Cunosc pe cineva in aceesasi situatie ca dvs si nu stie cum sa procedeze
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Cristina Son la 10 Feb. 2014
Vedeti raspunsul postat aici http://clublegislatiamuncii.manager.ro/concedii/restituire-indemnizatie-crestere-copil-24969.html, cu rugamintea ca pe viitor sa nu repostati aceleasi intrebari pentru ca vor fi sterse.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Cristina Son
 User Cristina Son
a raspuns userului Ioana Popa la 10 Feb. 2014
Problema este faptul ca pentru luna februarie 2013 nu am primit doua indemnizatii (una pentru primul copil si una pentru cel de a-l doilea). Am primit doar o indemnizatie de 1200 lei pt. primul copil, +600 lei ca supliment. La fel si pt. luna martie (proportional cu numarul de zile), luna in care suprapunerea era de 26 de zile, iar din luna aprilie, dupa ce s-a incheiat perioada de 2 ani dupa primult copil, continua concediul pentru 1 an si 10 luni (pana la implinirea varstei de 2 ani a celui de al doi-lea copil). Nu s-au suprapus doua indemnizatii. Care ar fi explicatia atunci?
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 06 Feb. 2014
Este corecta solicitarea lor, in mod normal CIC 2 putea fi acordat numai dupa ce il finalizati pe primul, nu se pot supra pune doua indemnizatii crestere copil, nu este legal. Procedura si pasii de urmat pentru o astfel de situatie sunt redate in normele de aplicare a OUG 111/2010 dar si prin Ordinul MMFPS 1474/2011 pentru aprobarea instructiunilor de aplicare a unor prevederi din Normele metodologice de aplicare a prevederilor OUG nr. 111/2010, in cuprinsul Anexei :

"Situatie:
In situatia in care este nascut un copil inainte ca pentru copilul anterior sa se fi terminat concediul pentru cresterea copilului este obligatorie efectuarea concediului de lauzie de minimum 42 de zile?

Solutie:
Potrivit prevederilor art. 9 alin. 4 din OUG nr. 111/2010, durata de acordare a concediului se prelungeste corespunzator in cazul suprapunerii a doua sau trei situatii de natura a genera acest drept. Art. 8 din Normele metodologice aprobate prin Hotar?rea Guvernului nr. 52/2011 reglementeaza faptul ca in cazul in care persoana indreptatita, beneficiara a concediului si a indemnizatiei lunare pentru cresterea copilului, naste in aceasta perioada unul sau mai multi copii ori se produce o noua situatie dintre cele prevazute la art. 8 alin. 2 din OUG nr. 111/2010, aceasta, la finalizarea concediului sau, dupa caz, a dreptului la stimulentul de insertie, acordat pentru copilul anterior, opteaza, pe baza unei noi cereri, pentru unul dintre drepturile prevazute la art. 2 alin. 1, respectiv art. 7 din OUG nr. 111/2010. Pentru continuitatea acordarii drepturilor, cererea trebuie sa fie depusa cu 60 de zile inaintea implinirii de catre copilul anterior a v?rstei de 1, 2 sau 3 ani, in cazul copilului cu handicap, sau in termen de maximum 30 de zile de la aceasta data. In cazul in care se depaseste acest termen, drepturile vor fi acordate de la data depunerii cererii. Prin urmare, nu este obligatorie efectuarea concediului de maternitate, legea stabilind de drept prelungirea corespunzatoare a concediului pentru cresterea copilului."


Alte intrebari despre Concedii

Expertii nostri
violeta Georgescu
George Andreescu G Stancu Ioana Popa Gratiela Petrescu adriana iancu alexei delimart
TOP RASPUNSURI 2024