ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Se poate sa ma pensionez temporar?


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua. Am 44 de ani si am fost diagnosticata cu semipareza dreapta,senzitivo-motorie,predominant brahiala si paralizie de nerv spinal,tumoara benigna creier,infratenctorial,tumoara benigna coloana vertebrala.Am urmat tratament timp de 3 luni de zile,am avut concediu medical 183 de zile.Va rog sa-mi spuneti daca pot sa ma pensionez pentru 1 an de zile,sau daca exista posibilitatea sa-mi prelungesc concediul medical pana la un an de zile sau care este solutia cea mai buna ? Iar apoi sa ma intorc la locul de munca.

Va multumesc.

Adaugata in: Concedii
Valentina Valentina
 User  Valentina Valentina
a intrebat la 12 Apr. 2014
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

3 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns userului georgeta ganea la 17 Apr. 2014

Art. 14 DIN OUG 158 DIN 2005
(1)Medicul primar sau, dupa caz, medicul specialist in afectiunea principal invalidanta poate propune pensionarea de invaliditate daca bolnavul nu a fost recuperat la expirarea duratelor de acordare a indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca, prevazute de prezenta ordonanta de urgenta .
(2)In situatii temeinic motivate de posibilitatea recuperarii, medicul prevazut la alin. (1) poate propune prelungirea concediului medical peste 183 de zile, in scopul evitarii pensionarii de invaliditate si mentinerii asiguratului in activitate .
(3)Medicul expert al asigurarilor sociale decide, dupa caz, prelungirea concediului medical pentru continuarea programului recuperator, reducerea programului de lucru, reluarea activitatii in raport de pregatirea profesionala si de aptitudini ori pensionarea de invaliditate.
(4)Prelungirea concediului medical peste 183 de zile se face pentru cel mult 90 de zile, conform procedurilor stabilite de Casa Nationala de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale, denumita in continuare CNPAS, impreuna cu CNAS, in raport cu evolutia cazului si cu rezultatele actiunilor de recuperare
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 17 Apr. 2014
Numai cu aprobare speciala puteti sa mai beneficiati de concediu medical inca 90 de zile.La recomandarea medicului specialist se poate face evaluarera capacitatii de munca de medicul expert de asigurari sociale.Decizia medicala de incadrare in grad de invaliditate nu este definitiva si periodic se face revizuirea medicakla in urma careia poate inceta incapacitatea dce munca
Art. 78 din Legea 263 din 2010
(1) Pensionarii de invaliditate sunt supusi revizuirii medicale periodic, in functie de afectiune, la intervale cuprinse intre un an si 3 ani, pana la implinirea varstelor standard de pensionare, la termenele stabilite de medicul expert al asigurarilor sociale sau, dupa caz, de catre comisiile centrale de expertiza medico-militara.
(2) Dupa fiecare revizuire medicala, medicul expert al asigurarilor sociale, respectiv comisiile centrale de expertiza medico-militara emit o noua decizie medicala asupra capacitatii de munca, prin care se stabileste, dupa caz:
a) mentinerea in acelasi grad de invaliditate;
b) incadrarea in alt grad de invaliditate;
c) redobandirea capacitatii de munca.
(3) Dreptul la pensie de invaliditate se modifica sau inceteaza incepand cu luna urmatoare celei in care s-a emis decizia medicala asupra capacitatii de munca, emisa in urma revizuirii medicale.
(4) Neprezentarea, din motive imputabile pensionarului, la revizuirea medicala atrage suspendarea platii pensiei incepand cu luna urmatoare celei in care era prevazuta revizuirea medicala sau, dupa caz, incetarea platii pensiei, in conditiile legii.
(5) Revizuirea medicala se poate efectua si la cererea pensionarilor, daca starea sanatatii lor s-a imbunatatit sau, dupa caz, s-a agravat.
(6) Decizia medicala asupra capacitatii de munca emisa la revizuirea medicala urmeaza aceleasi proceduri de contestare si solutionare, conform prevederilor art. 71.

Art. 79
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 14 Apr. 2014
Nu exista pensionare temporara. Puteti incerca sa va pensionati pentru invaliditate, pensie ce poate fi supusa evaluarii anuale, sau puteti sa incetati contractul de munca existent. O alta varianta ar fi sa vi se prelungeasca medicalul pentru inca 90 de zile cu acordul medicului expert al Casei de Pensii Publice.

Daca vi se aproba pensionarea si veti fi incadrata in grad de invaliditate III veti putea cumula pensia cu veniturile salariale, asa cum prevede legea pensiilor nr 263/2010.


Alte intrebari despre Concedii

TOP RASPUNSURI 2024