ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro


Suspendare cim pentru concediu crestere copil


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua.

OUG 111/2010 m-a cam bulversat si nu stiu daca procedez corect:
Pt o salariata care are concediu de maternitate pana azi 28.10.2013 voi face suspendarea conform cererii maine pana la implinirea varstei de 2 ani a copilului adica 15.09.2015.
Pentru a beneficia de indemnizatie 24 de luni tatal trebuie sa depuna cerere sa zicem pt o luna.In aceasta perioada mama fie se intoarce la munca fie face cerere de CFP.
In concluzie pentru luna in care beneficieaza de indemnizatie tatal ,mama va face cerere de incetare a suspendarii si fie va veni la munca fie va face o alta cerere de CFP care va fi si ea inregistrata in Revisal. Este corect?
Dar daca dupa un an de ccc, tatal intra o luna cum se procedeaza ulterior cu revenirea mamei in concediu?
Sper ca m-am facut inteleasa si va multumesc anticipat.

Adaugata in: Concedii Concediu ccc
Janina Ela
 User  Janina Ela
a intrebat la 28 Oct. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

7 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Janina Ela la 28 Oct. 2013
Asa este, sunt tot felul de interpretari. Mama oricum sta in CIC cam un an si 11 luni, asa cum v-am explicat mai jos, deci nu prea are logica.

Nu stiti cum vor proceda parintii si ce decid ei. Asteptati sa vedeti si luati masurile adecvate, la momentul potrivit, este cel mai bine. S-ar putea sa va solicite o revenire in mijlocul perioadei CIC, pentru acea luna, sau chiar mai devreme.

N-aveti pentru ce, mult succes!
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Janina Ela
 User Janina Ela
a raspuns userului Ioana Popa la 28 Oct. 2013
Aveti dreptate ma complic inutil dar am auzit atatea pareri....ca suspendarea sa o fac doar un an si 11 luni....pentru ca se va reduce si concediul conform acelui articol pe care l-am postat....incat nu mai rationam corect.
In concluzie daca angajata in aceasta perioada nu-mi aduce vreo cerere sau alt document ea va ramane cu contractul suspendat pana cand copilul va implini varsta de 2 ani.
Multumesc mult pentru ajutor si rabdare.

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Janina Ela la 28 Oct. 2013
Daca ea v-a trecut in cerere "concediu de pana la 2 ani, atunci data de sfarsit este destul de clara, este ziua in care copilul implineste 2 ani, ultima zi de CIC. Iar aceasta data o extrageti din certificatul de nastere pe care salariata il ataseaza, in copie, la cerere.

Este perioada determinata de suspendare, deci are o data de inceput si una de sfarsit. Optiunea nu se modifica pe parcursul derularii ei, ca atare nu se poate solcita prelungirea.

Nu inteleg ce vreti sa spuneti cu acel articol. Este cam ce v-am spus si eu mai jos. El se reduce de catre institutia platitoare, i se va retine valoarea indemnizatiei pentru o luna de CIC. Teoretic ea este obligata sa ceara revenirea in acea luna sau sa intre in CFP. Practic, dupa cum v-am spus, nu intra in responsabilitatea angajatorul aceasta reducere. CIC poate fi acordat de stat, dar in luna respectiva ramane unul neplatit. Reducerea se va face retroactiv, adica in luna urmatoare pentru ca indemnizatia se acorda pe acelasi regim ca salariul, in luna urmatore pentru luna in curs.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Janina Ela
 User Janina Ela
a raspuns userului Ioana Popa la 28 Oct. 2013
Si cum ramane cu articolul acesta:

1)?n aplicarea prevederilor art. 11 lit. a) din ordonanţa de urgenţă, celălalt părinte sau cealaltă persoană prevăzută la art. 8 alin. (2) din ordonanţa de urgenţă care nu a solicitat dreptul la indemnizaţie poate solicita acest drept, dacă ?ndeplineşte condiţiile de acordare, oric?nd p?nă la ?mplinirea de către copil a v?rstei de un an, 2 ani, respectiv 3 ani, ?n cazul copilului cu handicap. Dacă acest drept nu se solicită, concediul şi indemnizaţia pentru creşterea copilului se reduc cu o luna."
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Janina Ela
 User Janina Ela
a raspuns userului Ioana Popa la 28 Oct. 2013
Multumesc frumos de raspuns.
Angajata nu a specificat in cerere decat data de inceput a suspendarii.Astfel voi trece data de sfarsit a suspendarii ,data cand copilul va implini 2 ani?Este obligatoriu sa fie specificat:"din data de ....pana in data de..."?
Si daca salariata nu-mi aduce nici o cerere in perioada asta ea va ramane in suspendare exact cum s-a operat initial?
Multumesc pentru timpul acordat.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Ioana Popa la 28 Oct. 2013
Este corect, intr-adevar, ca in luna respectiva mama fie sa revina la lucru fie sa intre in CFP la cerere. Dar v-am spus, nu va complicat, pentru ca intra in raspunderea lor. Si singurul lucru care li se poate intampla, daca nu dau curs prevederii in cauza, este sa piarda indemnizatia aferenta unei luni de CIC. Dar daca ei isi vor putea suma acest lucru, e ok.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 28 Oct. 2013
In primul rand in cazul de fata este imposibil sa beneficieze de indemnizatie crestere copil timp de 24 de luni, pentru ca prin concediul de lauzie deja s-a scurs o luna si jumatate, daca nu chiar doua sau mai mult, depinde pentru ce durata a avut acest concediu. Ceea ce inseamna ca indemnizatia se va putea acorda pentru o perioada maxima de 22,5 luni, nu 24. Iar daca tatal beneficiaza din CIC solicitat de ea o luna minim, mama va primi indemnizatie timp de 21,5 luni, maxim.

Dvs suspendati contractul de munca pana la data de 15.09.2015, cand copilul face 2 ani, daca asa aprea in cererea ei. Intocmiti decizie de suspendare si operati in Revisal in 20 de zile lucratoare asa cum apare in HG 500/2011.

Daca tatal intra sau nu in CIC in luna respectiva, in conditiile in care indeplineste conditiile de acordare, este o raspundere a parintilor, nu a dvs. Nu aveti dreptul legal sa scurtati CIC al salariatei fara sa va solicite ea acest aspect si nici nu intra in obligatia dvs sa asigurati ca tatal respecta acea prevedere.

Acea luna de care vorbiti poate fi efectuata absolut oricand pana la finalul CIC luat de mama, nu exista nicaieri in lege prevazut un anumit moment sau o anumita luna / perioada din CIC cand tatal ar trebui sa faca acest lucru.

Incercati sa nu va complicati asumandu-va niste atributii care nu va sunt alocate de lege sau norme.



Alte intrebari despre Concedii