ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

venituri baza calcul CO si venituri baza CM


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Care sunt veniturile ce se iau in considerare la calculul concediului de odihna, si care la calculul concediului medical?Ce le diferentiaza?Unele includ sporuri permanente, iar altele nu?
Va multumesc.

Adaugata in: Concedii
Alecsandra Ion
 User  Alecsandra Ion
a intrebat la 20 Ian. 2014
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

2 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Ioana Popa la 20 Ian. 2014
Inca un detaliu: indemnizatia CO se acorda in avans, cu 5 zile inainte de efecutarea lui, spre deosebire de concediul medical pentru care indemnizatia se plateste la data stabilita pentru acordarea drepturilor salariale.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 20 Ian. 2014
Pentru indemnizatia CO se iau in calcul veniturile din contractul de munca (salariul de baza, sporuri, indemnizatii) iar formula de calcul este cea redata la art. 150 din Codul muncii republicat.

Art. 150
(1) Pentru perioada concediului de odihna salariatul beneficiaza de o indemnizatie de concediu, care nu poate fi mai mica decat salariul de baza, indemnizatiile si sporurile cu caracter permanent cuvenite pentru perioada respectiva, prevazute in contractul individual de munca.
(2) Indemnizatia de concediu de odihna reprezinta media zilnica a drepturilor salariale prevazute la alin. (1) din ultimele 3 luni anterioare celei in care este efectuat concediul, multiplicata cu numarul de zile de concediu.

Pentru concediile medicale se iau in considerare veniturile brute din cele 6 luni anterioare celei in care salariatul intra in medical si care au stat la baza realizarii stagiului de cotizare pentru sanatate. Pot intra aici si venituri precum indemnizatia de somaj, cat si venituri asimilate insemnand alte indemnizatii medicale acordate in cele 6 luni sau chiar indemnizatia CIC. Concediul medical are ca temei legal OUG 158/2005.

Totodata, concediul medical reprezinta cauza de suspendare de drept a contractului individual de munca, in timp ce concediul de odihna nu. Cel din urma este un drept in natura al angajatului acordat proportional cu timpul efectiv lucrat in anul calendaristic. Durata concediului de odihna nu este insa influentata de cea a concediului medical acordat in decursul anului, asa cum prevede legislatia europeana.

Sporurile permanente sunt cele care apar in contractul individual de munca. Ambele tipuri de indemnizatii le vor putea include, nu doar una din ele.

Alte intrebari despre Concedii

TOP RASPUNSURI 2024