ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Carnet de munca


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua,

Va rog sa imi spuneti si mie cum pot intra in posesia dovezii ca am lucrat un numar de ani cu carnet de munca? Ideea este ca, din pacate, am pierdut carnetul de munca.
Cine poate sa imi dea dovada ca am lucrat cu carnet de munca, in lipsa acestuia? Cum pot dovedi ca am lucrat timp de x ani cu carnet de munca?
Ma intereseaza aceasta informatie pentru a dovedi vechimea in munca.
Va multumesc!

Adaugata in: Contract de munca
Valentin Mitrache
 User  Valentin Mitrache
a intrebat la 13 Feb. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

7 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Marian Vasile
 User Marian Vasile
a raspuns userului Ioana Popa la 15 Feb. 2013
Va contrazic : adeverintele eliberate de catre firmele private referitoare la perioade ANTERIOARE datei de 01.01.2011, sunt valabile DOAR cu viza ITM.
Iar eu am zis ca angajatorul este obligat sa elibereze adeverinta, nu ITM-ul?
Daca, totusi firma nu mai exista, dar a fost in evidenta ITM, a se vedea :
Legea 108/1999 - republicata :
Art. 7
(1)Inspecţia Muncii poate sa presteze servicii si sa furnizeze date/informatii, contra cost, ?n conditiile legii.
????????????????????
si
Ordinul nr. 1323 din 26 mai 2009 privind aprobarea Normativului cu tarifele pentru plata prestatiilor de servicii in domeniile de activitate ale Inspectiei Muncii :
Art. 1
(1)Inspectia Muncii efectueaza, prin personalul propriu, analize, expertize tehnice si acorda asistenta de specialitate si consultanta in domeniul relatiilor de munca si al securitatii si sanatatii in munca, denumite in continuare prestatii de servicii, la cererea persoanelor fizice, juridice, persoanelor fizice autorizate si a altor entitati constituite in conditiile legii.
????????????????????
Art. 3
In functie de categoria de servicii prestate, tarifele care se percep de la persoane fizice, juridice, persoane fizice autorizate si de la alte entitati constituite in conditiile legii sunt urmatoarele:
a)Eliberarea de certificate/adeverinte in baza documentelor existente in arhivele inspectoratelor teritoriale de munca, la cererea persoanelor fizice, juridice sau a oricaror entitati care au dreptul legal de a solicita si de a obtine aceste informatii, conform Legii Arhivelor Nationale nr. 16/1996, cu modificarile si completarile ulterioare, si Ordonantei Guvernului nr. 33/2002 privind reglementarea eliberarii certificatelor si adeverintelor de catre autoritatile publice centrale si locale, aprobata cu modificari prin Legea nr. 223/2002.
Tarif : 40 lei/document.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Marian Vasile la 14 Feb. 2013
Nu intotdeauna firma mai exista. Iar adeverinta de vechime nu se mai vizeaza de mult de ITM, aveti grija la aceste elemente. Nu elibereaza ITM adeverinte de vechime, ci doar angajatorii fac acest lucru.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Marian Vasile
 User Marian Vasile
a raspuns userului Ioana Popa la 14 Feb. 2013
Dupa abrogarea Decretului nr. 92/1976 privind carnetul de munca, nimeni nu va elibera duplicat de carnet de munca, fie si pentru simplul motiv ca nu are tipizat.
In schimb, fiecare angajator este obligat sa elibereze o adeverinta de vechime pentru perioada lucrata in cadrul unitatii respective de catre solicitantul fost angajat.
In cazul firmelor private, pentru perioada de pina la 01.01.2011, adeverinta de vechime trebuie sa aiba viza ITM.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns userului Ioana Popa la 13 Feb. 2013
Din anul 1999 in baza Legii 130 din1999 se poate implica iITM dar pana la acea data in mod sigur ,nu
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului georgeta ganea la 13 Feb. 2013
Cartea de munca nu se utilizeaza numai la pensionare, este binevenita si pentru acorarea somajujului, de ex. Nu toate lucrurile se leaga de pensie.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 13 Feb. 2013
Puteti obtine duplicat, nu va faceti probleme. Va dura putin insa. Mergeti intai la Monitorul Oficial si anuntati pierderea cartii de munca. Pasii obineri duplicatului sunt urmatorii.

Pierderea documentului trebuie publicata in Monitorul Oficial. Dupa publicarea anuntului, mergeti la ultimul loc de munca si solicitati eliberarea unui duplicat. Daca insa compania / angajatorul nu mai exista, duplicatul poate fi eliberat de unitatea zonala aferenta (ITM, de exemplu).

Ulterior eliberarii noii carti de munca, mergeti la toate locurile de munca anterioare pentru a va completa toate datele referitoare la vechime, stagii de cotizare si salariile / sporurile obtinute, precum si toate mutatiile intervenite. O alta varianta ar fi ca, presupunand ca fostii angajatori nu va pot ajuta, este sa adresati o cerere Inspectoratului Teritorial de Munca pentru a vi se elibera actele care sa demonstreze informatiile ce lipsesc referitor la trecutul dvs. profesional.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 13 Feb. 2013
Art. 279 din codul muncii republicat
(1) Vechimea in munca stabilita pana la data de 31 decembrie 2010 se probeaza cu carnetul de munca.
(2) Dupa data abrogarii Decretului nr. 92/1976 privind carnetul de munca, cu modificarile ulterioare, vechimea in munca stabilita pana la data de 31 decembrie 2010 se reconstituie, la cererea persoanei care nu poseda carnet de munca, de catre instanta judecatoreasca competenta sa solutioneze conflictele de munca, pe baza inscrisurilor sau a altor probe din care sa rezulte existenta raporturilor de munca. Cererile de reconstituire formulate anterior datei abrogarii Decretului nr. 92/1976, cu modificarile ulterioare, se vor solutiona potrivit dispozitiilor acestui act normativ.
(;;;
(5) Anuntul privind pierderea carnetelor de munca emise in temeiul Decretului nr. 92/1976, cu modificarile ulterioare, se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea a III-a.

Datele inscrise in carnetul de munca pentru calculul pensiei se iau pana la data de 01.04.2001.Este importanta si data cand a fost emis acest carnet de munca.
Pentru reconstituire aveti nevoie de adeverinte in original de la angajatorii la care ati lucrat in care se mentionaza nr de contract, perioada cat ati fost angajata, functia, drepturile salariale negociate.Inainte de a fi scoase din circuit carnetele de munca , reconstituirea intra in obligatia ultimului angajator.In prezent chiar nu va pot da o informatie cu-i intra in obligatie sa va faca alt carnet de munca.Adresati-va MMSSF.

Alte intrebari despre Contract de munca

TOP RASPUNSURI 2024