ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

handicap grav-1; incetare contract de munca conform certificatului ?


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua,
Am primit, de la un angajat, un "certificat de incadrare in grad de handicap", citez din certificat:
I. Se incadreaza in grad de handicap GRAV, 1;
II. Deficienta functionala: grava - fara asistent personal;
III. Valabilitate 12 luni;
Este in concediu medical din 15 august; internat;
Legal, ce pasi trebuiesc urmati: 1) dupa acordarea numarului maxim de concediu medical, contratul de munca inceteaza - cu ce articol, la ce data? - cu art. 61 al c din Codul muncii?, astept Decizia de pensionare? ; 2) familia sa depuna dosarul pentru pensie de invaliditate? (mai are 1,5 ani pana la pensia de limita de varsta; 42 de ani vechime in munca)? Care este cea mai buna solutie ?
Multumesc mult!


Julieta Voinea
 User  Julieta Voinea
a intrebat la 17 Nov. 2014
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

3 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Julieta Voinea la 20 Nov. 2014
Nu este obligatoriu sa depuna dosarul de pensionare pentru invaliditate. Acest lucru se face doar daca mai intai trece prin etapa evaluarii medicale a capacitatii de munca si se stabileste incadrarea lui in grad de invaliditate. Certificatul medical pentru incadrare in grad de invaliditate, eliberat de CNPP, este document esential pentru dosarul de pensionare intr-un astfel de caz. Fara el dosarul va fi respins.

In prininta concedierii v-am raspuns la intrebarea postata de dvs aici http://clublegislatiamuncii.manager.ro/contract-de-munca/ce-se-intampla-cu-contractul-lui-de-munca--35201.html
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Julieta Voinea
 User Julieta Voinea
a raspuns userului adriana iancu la 19 Nov. 2014
Multumesc mult pentru raspuns.

Dar, Salariatul este internat, (nu poate lua nici o hotarare);
Ce fac cand expira perioada de 183 de zile de concediu medical, si, concediul medical nu mai este prelungit, peste aceasta perioada, cum sunt cazurile speciale? Si nu voi primi decizia de pensionare?

Multumesc frumos!
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Adriana Iancu
 Expert Adriana Iancu
a raspuns la intrebare la 19 Nov. 2014
In perioada dintre data emiterii deciziei medicului expert al asigurarilor sociale si data comunicarii deciziei de pensionare de catre casa de pensii, salariatul invalid de gradul I sau II nu mai poate presta activitate si nu exista nici temei pentru incetarea contractului individual de munca, acesta incetand, la data comunicarii deciziei de pensie.
Conform art. 104 alin. (3) lit. a) din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, pensiile se acorda si de la o alta data, dupa cum urmeaza: a) de la data incetarii platii indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca sau, dupa caz, de la data incetarii calitatii de asigurat, cu exceptia asiguratilor prevazuti la art. 6 alin. (2), daca cererea a fost inregistrata in termen de 30 de zile de la data emiterii deciziei medicale asupra capacitatii de munca, in situatia pensiei de invaliditate acordate persoanei care, la data emiterii deciziei medicale, are calitatea de asigurat.
Salariatul poate soclita incetarea contractului prin acordul partilor fara preaviz, el urmand a primi pensia de la data incetarii, aceasta data reprezentand data incetarii calitatii de asigurat, numai daca formuleaza cererea in termen de 30 de zile de la data emiterii deciziei medicale asupra capacitatii de munca.Contractul individual de munca poate inceta si in baza art.61 lit.c.

Alte intrebari despre Contract de munca

TOP RASPUNSURI 2024