ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Incetare contract - decizie de invaliditate


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua!
Avem un angajat care de pe data de 12.10 a primit decizia medicala pentru incadrarea in gr I de invaliditate.
Acesta are concediu medical pana in data de 18.10, deci in mod normal, azi ar trebui sa-i incetam contractul.
Intrebarea este: In baza carui articol i se inceteaza contractul de munca, in acest caz?

Urs Sanda
 User  Urs Sanda
a intrebat la 19 Oct. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

13 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Mare Ka
 User Mare Ka
a raspuns userului georgeta ganea la 28 Oct. 2012
O intrebare, la mine nu a fost cazul, dar daca la dv a fost cazul, as dori mai multe informatii. Deci, daca la dv vine angajatul cu decizie medicala incadrare grad invaliditate - ex. sofer, intai ii faceti o cumincare scrisa/verbala in care mentionati alte posturi disponibile conforme cu pregatirea lui, el accepta scris/verbal, si continua activitatea pe noul post/face cerere incetare cu acordul partilor in caz ca nu vrea acel post, si-i emiteti decizia de incetare, am inteles bine?
Multumesc!
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 22 Oct. 2012
Pentru inaptitudine fizica sau psihica salariatii pot beneficia si de somaj, pentru invaliditate sub nicio forma nu pentru ca nu mai este apt de munca. Sunt doua notiuni diferite. Un salariat poate fi inapt pentru un post dar poate presta munca pe un alt post. As da un exemplu: Un sofer care a fost descoperit ca are daltonism. Acesta nu mai poate fi sofer dar are capacitate de munca si poate ocupa un alt post.
Acesta este motivul pentru care nu optez pentru inaptitudine in astfel de cazuri cu atat mai mult ca este incadrare in gradul I de invalidiotate.
In astfel de situatii asiguratii trebuie sa-si depuna dosar si pentru incadrare intr-un grad de handicap si sa obtina de pe aceasta pozitie niste drepturi legale.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului mare ka la 20 Oct. 2012
Din pacate da, exista discordante intre ITM-uri atat din judete cat si din sectoarele din Bucuresti, asta este o realitate. Insa eu v-am dat solutia juridica. O incetare cu acordul partilor, inseama exact ce ii spune numele: acordul ambelor parti. Cat timp nu este decizie de pensionare iar daca salariatul nu este de acord cu incetarea cu acordul partilor, angajatorul va recurge la concediere pe baza art. 61, asa cum am subliniat. Decizia de pensionare este una, decizia medicala este alta. Nu puneti egal intre ele. Persoana este incadrata MEDICAL in grad de invaliditate, de catre medicul expert al Casei de pensii. Nu este insa pensionat ca sa puteti inceta de drept contractul, nu este in regula.

Dvs. procedati cum doriti, eu v-am dat solutia legala, juridica. Discutati si cu un avocat in dreptul muncii, poate va ajuta si acest lucru. Eu va spun si din practica, si nu doar a mea, cat si din lege.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Mare Ka
 User Mare Ka
a raspuns userului Ioana Popa la 19 Oct. 2012
Doamna, nu stiu cu care organisme de stat colaborati, eu va zic cum se colaboreaza cu cele la nivelul judetului meu. Si din cate imi amintesc, am fost la un seminar organizat de R&S la care bucurestenii se plangeau ca la ITM-ul din sectorul 1 se aplica altfel legile fata de sectorul 2, si tot asa.

1. ITM-ul nu are niciodata un punct de vedere ferm, daca intrebi 3 persoane diferite, sefi sau nesefi, fiecare iti spune cu totul altceva, iar alternativa cu CFS-ul a fost propunerea ITM-ului, aberanta ce-i drept, si chiar cand le-am zis ca nu este normal, au zis: pai si cum sa incetati retroactii? Adica in Revisal o sa-l treceti in octombrie ca fiind incetat de fapt in iulie, stiti cat este amenda?

2. Casa de pensii nu-ti primeste dosarul de pensionare daca nu ii comunici in scris data incetarii contractului de munca, in cazul celor incadrati in grade de invaliditate la momentul depunerii dosarului, cand ar fi mult mai simplu ca decizia aia a cabinetului de medicina sa mearga la Casa de pensii si de acolo sa se si emita decizia de pensinare. Nu numai atat, dar nici in cazul unei pensionari de alta natura, chiar in faza de propunere, nu-ti accepta dosarul daca nu completezi acea adeverinta unde scrii data incetarii, ori le-am spus foarte clar ca nu le dau decizie de incetare la momentul propunerii, ca sa stea 4 luni si fara pensie si fara salariu, asa de greu se misca lucrurile la noi in oras. In CM scrie ca in cazul LV cu reducere varsta de pensionare, cim-ul inceteaza la data comunicarii deciziei de pensionare, asa-i? Ei bine doamna, de cate ori am dus comunicarea la Casa de pensii, mi s-a dat inapoi sub pretextul ca nu este cazul la limita de varsta, si intreb: de unde stiti atunci cand i-a incetat CIM-ul? Si mi s-a raspuns: sigur nu cumuleaza salariul cu pensia...oare era ochiometrica treaba, sau...?
2.1. Cand se elibereaza in sfarsit decizia de pensionare, dupa cativa ani lumina de analiza de la momentul depunerii dosarului, in decizie se mentioneaza ca omul primeste pensie de la data __. __._____, care este data depunerii dosarului, si nu data la care au emis decizia, - adica cea de 3-4 luni mai tarziu, in toate tipurile de pensionare.
2.2 Cum se interpreteaza exact - data comunicarii deciziei de pensionare, pentru ca unii inteleg data la care Casa de Pensii emite decizia de pensionare, iar altii data la care emite firma decizia de incetare? Pentru ca daca este prima varianta inseamna ca automat contractul inceteaza in ziua x, ori daca decizia iti parvine dupa 3 luni, te trezesti ca lucrezi fara contract de munca si iar nu este bine? Si daca vine ITM-ul te amendeaza pentru ca omul a lucrat la negru. Iar daca nu vine ITM-ul, tot nu este bine, pentru ca tu faci incetarea la momentul primirii deciziei, si iar revenim la discutia cu ITM-ul, o dai si o treci in Revisal retroactiv, sau o dai la momentul la care intri in posesia ei - un cerc vicios.

3. Am discutat cu ITM-uri/AJOFM-uri/Case de pensii la nivelul tarii, si parerile difera simtitor. Teoretic este cum spuneti dv si ce zice codul muncii si legislatia actuala, practic lucrurile stau altfel.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului mare ka la 19 Oct. 2012
Puteti recurge si la incetarea prin acordul partilor daca doriti neaparat sa mergeti pe aceasta variatna, insa acest lucru implica acordul salariatului. Ambele solutii se pot aplica. Nu este insa incetare pe baza comunicarii pensionarii, ci a comunicarii deciziei medicale emisa de organele medicale competente.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului mare ka la 19 Oct. 2012
Este decizie medicala privind starea lui, si nu decizie de pensionare.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului mare ka la 19 Oct. 2012
Nu este neaparat sa stea in productie. I se plateste perioada de preaviz, dar poate sta acasa, cu acordul scris al angajatorului in baza gradului de invaliditate.

Varianta pe care am oferita este confirmata de avocati in dreptul muncii.

Nici nu am spus ca este data de o persoana neavizata decizia medicala, ci de medicul specialist al asigurarilor sociale.

Concedierea pe motivul nepotrivirii tine de angajat dar nu este imputabil lui, nu tine in niciun caz de angajator pentru ca nu acesta este cel care se imbolnaveste. Cu atat mai mult in cazurile in care nu este vorba de un accident sau boala profesionala, din vina angajatorului. Din acest motiv tine de salariat, si nu pentru ca ar fi ales el sa se imbolnaveasca. Sunt motive care au legatura cu salariatul.

Nu puteti trece un salariat in CFS daca el nu solicita acest lucru, este ilegal, iar daca il fortati sa intre in CFS masura este una abuziva.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [2]
Mare Ka
 User Mare Ka
a raspuns userului Ioana Popa la 19 Oct. 2012
Gresit! Dna. Ganea are dreptate. Omul este bolnav, a primit decizie de incadrare in gr 1 de invaliditate, si trebuie ca in ziua imediat urmatoare de la expirarea medicalului sa i se inceteze contractul.

Cum vine asta dna Popa, omul este bolnav vai de el, si dvs. il tineti in productie 20 zile de preaviz, asta inseamna concediere. A fost incadrat in grad de invaliditate.

Legiuitorul, in incompetenta sa mascata de diplome, grade si titluri cat mai pompoase, s-a apucat de scris legi, de aici si rezultatele execrabile in practica curenta. Concedierea din motive ce tin de angajat, din punctul meu de vedere, nu se refera si la boala, ca nu s-a dus angajatul intr-un mediu nociv special ca sa se poata pensiona medical. Ce pot sa-i imput unui angajat este incompetenta pe post pentru ca e prea lenes si dezinteresat sa lucreze eficient, si atunci il concediez.

Ca o solutie dna Sanda, as merge pe alternativa prezentata de dna Ganea, respectiv 55 b. Eu personal nu fac asa, inchid cu 56 c, pentru ca decizia aia medicala i-o da un medic specialist din subordinea casei de pensii, deci vorbim de un organism abilitat de a da asemenea decizii. Acum cativa ani, am avut un caz de invaliditate, in care decizia i-a fost eliberata la vreo 2 luni dupa expirarea medicalului. Nestiind ce sa fac, am sunat la ITM, nici ei nu au stiut ce sa-mi zica, au discutat intre ei si s-a auzit in receptor: un idiot de la casa de pensii i-a emis tarziu decizia unuia, angajatorul ce sa faca? Propunerea lor a fost sa inchid CIM-ul la momentul primirii deciziei, si sa-l trec pe om in CFS. Atunci asa am facut, dar dupa acest incident, am preferat sa inchid retroactiv, dadeam numar de intrare la decizia cabinetului de expertiza la momentul primirii ei - ca sa am justificare in cazul unui eventual control, fara CFS, etc. si inchid numai cu 56c. Nu poti sa tii un om in CFS pentru ca cei de la Casa de Pensii nu stiu sa se mobilizeze la timp.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Urs Sanda
 User Urs Sanda
a raspuns la intrebare la 19 Oct. 2012
Multumesc mult pentru raspunsurile prompte!
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [3] Nemultumit de acest raspuns [1]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Urs Sanda la 19 Oct. 2012
Puteti inceta raportul de munca in temeiul art. 61 din Codul muncii, litera c)

Art. 61
Angajatorul poate dispune concedierea pentru motive care tin de persoana salariatului in urmatoarele situatii:
c) in cazul in care, prin decizie a organelor competente de expertiza medicala, se constata inaptitudinea fizica si/sau psihica a salariatului, fapt ce nu permite acestuia sa isi indeplineasca atributiile corespunzatoare locului de munca ocupat;

In situatia de fata organul de expertiza medicala care a decis ca salariatul nu mai indeplinste conditiile medicale (fizice) pentru derularea activitatii este medicul expert al asigurarilor sociale.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [2]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns userului Urs Sanda la 19 Oct. 2012
Este o problema pentru persoana respectiva pentru ca pierzandu-si capacitatea de munca in totalitate, nu mai poate presta activitate. Concediu medical nu mai poate prezenta asa ca nu ramane decat sa-i incetati CIM. Pentru inaptitudine nu puteti pentru ca ar insemna preaviz si salariatul nu poate fi prezent pe perioada acestuia. La solicitarea angajatorului, salariatul ar trebui sa-si dea acordul pentru incetarea CIM cu acordul partilor 55 b din codul muncii.
Ar mai fi o solutie, daca sunt sanse de recuperare sa ceara concediu fara plata pentru interese personale.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Urs Sanda
 User Urs Sanda
a raspuns userului georgeta ganea la 19 Oct. 2012
Din pacate, nu are stagiul de cotizare necesar...deci probabil nu o sa primeasca pensie de invaliditate.
Ce se poate face in acest caz?
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [1]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 19 Oct. 2012
Pentru pensie de invaliditate, CIM se incheie la data comunicarii deciziei de pensionare in baza art 56 al.1 literac. din Codul Muncii republicat. E firesc sa fie asa pentru ca in afara deciziei medicale, asiguratul va trebui sa indeplineasca si conditia de stagiu de cotizare, dupa caz, in functie de varsta. Avand in vedere ca si-a pierdut total capacitatea de munca in perioada de la ultima zi de concediu medical pana la data comunicarii deciziei de pensionare sa solicite concediu fara plata. Oricum, daca indeplineste conditiile de pensionare pensia o va lua cu prima zi de la expirarea concediului medical platit de angajator.
Daca salariatul indeplineste conditiile de la art 73, 74 din Legea 263 din 2010, puteti sa-i incetati CIM la solicitarea acestuia, deci cu acordul partilor.

Alte intrebari despre Contract de munca

TOP RASPUNSURI 2024