ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Modificarea atributiilor postului


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Modificarea atributiilor, respectiv a fisei postului poate avea loc fara acordul salariatului? Acest element nu apare mentionat in art. 41 din Codul Muncii.

Adina Fuksz
 User  Adina Fuksz
a intrebat la 06 Aug. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

7 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului adina fuksz la 09 Aug. 2012
Ma bucur ca va sunt de ajutor toate aceste informatii :-).

Da, cele doua articole merg coroborate, in art 17 alin. 5 regasiti mentionat faptul ca orice element contractual (printre care se numara si fisa postului) se modifica prin act aditional. Practic modificare ei, adaugarea sau eliminarea unor atributii, se face tot prin act aditional la fisa postului.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Adina Fuksz
 User Adina Fuksz
a raspuns userului Ioana Popa la 09 Aug. 2012
Nu trebuie sa ma convingeti de necesitatea acordului partilor la schimbarea atributiilor. Cu ajutorul d-voastra pretios ma pun la punct cu legislatia si am vrut sa ma asigur ca este impus acest lucru de codul muncii, de aceea am si intrebat daca este o scapare ca nu apare mentionat la cap Modificarea contractului de munca.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Adina Fuksz
 User Adina Fuksz
a raspuns userului Ioana Popa la 09 Aug. 2012
Multumesc de lamurire; deci spuneti ca articolul 41 (3) de la cap III- Modificarea CIM este completat de art. 17 (1) (2) si (5) de la cap I- Incheierea CIM.

Este adevarat ca pentru fiecare din felul muncii exista standarde ocupationale, dar in practica acestea nu se utilizeaza intotdeauna. In cazul nostru, angajatul isi pastreaza functia dar fisa postului trebuie modificata pentru a clarifica atributiile pentru agent vanzari masini de ocazie care sunt diferite de agent vanzari pentru masini noi; este adevarat ca modificarea nu este majora, dar sunt diferente in modul de lucru si sunt necesare lamuririle in fisa postului, nu?
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului adina fuksz la 07 Aug. 2012
Atributiile nu se modifica unilateral, acest lucru ar incalca dreptul la libertatea muncii prevazut de Codul muncii si Constitutie.

Art. 3 - Codul muncii
(1) Libertatea muncii este garantata prin Constitutie. Dreptul la munca nu poate fi ingradit.
(2) Orice persoana este libera in alegerea locului de munca si a profesiei, meseriei sau activitatii pe care urmeaza sa o presteze.
(3) Nimeni nu poate fi obligat sa munceasca sau sa nu munceasca intr-un anumit loc de munca ori intr-o anumita profesie, oricare ar fi acestea.
(4) Orice contract de munca incheiat cu nerespectarea dispozitiilor alin. (1) - (3) este nul de drept.

ARTICOLUL 41 - Constitutia Romaniei
(1) Dreptul la munca nu poate fi ingradit. Alegerea profesiei, a meseriei sau a ocupatiei, precum si a locului de munca este libera.

ARTICOLUL 42
(1) Munca fortata este interzisa.

(2) Nu constituie munca fortata:
a) activitatile pentru indeplinirea indatoririlor militare, precum si cele desfasurate, potrivit legii, in locul acestora, din motive religioase sau de constiinta;
b) munca unei persoane condamnate, prestata in conditii normale, in perioada de detentie sau de libertate conditionata;
c) prestatiile impuse in situatia creata de calamitati ori de alt pericol, precum si cele care fac parte din obligatiile civile normale stabilite de lege.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului adina fuksz la 07 Aug. 2012
Fisa postului este anexa la contractul de munca si trebuie sa corespuna postului ocupat. Fiecare pozitie are un standard ocupational, nu pot fi trecute atributiile la intamplare. Fisa postului este semnata de ambele parti, nu doar de angajator. Orice element din contract se modifica prin act aditional, printre acestea numarandu-se si felul muncii, adica pozitia din contract. Ceea ce implica modificarea fisei de post. Insa daca angajatorul nu semneaza si el acea fisa, ea nu va fi valabila. Atributiile se modifica numai cu acordul ambelor parti.

Art. 17 - Codul muncii republicat.
(3) Persoana selectata in vederea angajarii ori salariatul, dupa caz, va fi informata cu privire la cel putin urmatoarele elemente:
..................
d) functia/ocupatia conform specificatiei Clasificarii ocupatiilor din Romania sau altor acte normative, precum si fisa postului, cu specificarea atributiilor postului.
.................
(4) Elementele din informarea prevazuta la alin. (3) trebuie sa se regaseasca si in continutul contractului individual de munca.
(5) Orice modificare a unuia dintre elementele prevazute la alin. (3) in timpul executarii contractului individual de munca impune incheierea unui act aditional la contract, intr-un termen de 20 de zile lucratoare de la data aparitiei modificarii, cu exceptia situatiilor in care o asemenea modificare este prevazuta in mod expres de lege.

In contractul de munca se face trimitere la fisa postului:

F. Atributiile postului
Atributiile postului sunt prevazute in fisa postului, anexa la contractul individual de munca.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Adina Fuksz
 User Adina Fuksz
a raspuns userului Ioana Popa la 07 Aug. 2012
Multumesc pentru raspuns, sunt de acord cu ce spuneti, dar am pus aceasta intrebare pentru ca atributiile pot fi modificate fara sa modifici felul muncii, nu se impune din cate stiu o anumita fisa a postului pentru o anumita functie si exista o anumita libertate din partea angajatorului in stabilirea atributiilor. In codul muncii se specifica acordul partilor pentru mai multe elemente, dar nu si pentru modificarea atributiilor, pare a fi o scapare?
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 07 Aug. 2012
Nu, nu se poate. Fisa postului este o anexa la contractul de munca iar continutul ei trebuie sa fie agreat de ambele parti prin semnarea ei atat de catre angajat cat si de angajator. Modificarea atributiilor ar trebui facuta numai cu acordul salariatului. In Codul muncii apare mentionate ca felul muncii nu poate fi modificata fara acordul salariatului, fie ea modificare permanenta sau temporara.

Alte intrebari despre Contract de munca

TOP RASPUNSURI 2024