ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro


Noi fise de post


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Daca se modifica 2 activitati in fisa postului, una se elimina, si se adauga una noua, este suficient intocmirea unei fise de post noi? Sau trebuie si act aditional/decizie in acest sens?

Adaugata in: Contract de munca
Un Actor Radulescu Mihai
 User  Un Actor Radulescu Mihai
a intrebat la 11 Oct. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

10 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului un actor Radulescu Mihai la 17 Oct. 2012
Instanta poate stabili in favoarea angajatului, dar conditia este ca aceasta sa fie contactata de catre angajat. Din pacate insa multi angajati refuza sa isi apere drepturile, motiv pentru care sunt abuzati. Un angajator nu poate forta un angajat sa desfasoare atributii care nu fac parte din fisa lui de post. Ca apeleaza la tertipuri ilegale, aici numai angajatul isi poate apara drepturile, insa nu o face. Va doresc mult succes in toate.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [1]
Un Actor Radulescu Mihai
 User Un Actor Radulescu Mihai
a raspuns userului Ioana Popa la 13 Oct. 2012
Dna Ioana Popa,
Va multumesc pentru raspunsurile date. Totusi, o sa va spun cum poate fi angajatul obligat sa semneze fisa de post, o practica mai putin legala/etica, dar traim in Romania si asta ne ocupa tot timpul. Imaginati-va ca la urmatoarea negociere salariala - impropriu spus negociere, pentru ca toata firma stie cum se fac maririle de salarii si la noi in firma, si prin alte parti am observat: pe pile, cunostine, relatii, afinitati, interese, s.a.m.d , ti se da fisa de negociere si ti se zice: iti convine? Bine, nu-ti convine, la fel de bine, iar pana nu semnezi fisa aia, ramai cu acelasi salariu. Cine-ti ia apararea? ITM-ul? Superiorul ierarhic cu care te contrezi mereu ? Managerul regional - de parca el stie ce faci tu, mai bine decat stie superiorul ierarhic? Organizatia drepturilor omului? Ei bine, acum vreo 4 ani in urma, managementul nostru a considerat ca este cazul sa primim o marire de salariu, si a propus un procent de marire la toti - ca doar prin presa/HR club/Revista cariere/s.a.m.d ne laudam ca promovam competenta si performanta, in realitate beneficiile sunt pentru toti, iar responsabilitatile si eventual Comisiile de disciplina sunt pentru performeri; in fapt, procentul de marire a fost altul, iar in realitate acel procent la unii a fost de 100%.
Pana si la piata de la periferia orasului, se vorbeste despre cat costa un job, o suma in EUR - ca tot am intrat in UE.  Din pacate suntem doar un brand, prin titulatura, pentru ca nu iti cumperi termopan de la Ionescu care lucreaza zi/noapte intr-un garaj, ci te duci la SC BRAND SA - ca suna bine, profesionist, chiar daca poate calitativ, Ionescu face treaba mai buna si mai ieftina. Si mai deprimant este ca nu mai vezi demult un zambet pe chipul angajatilor, la ora 5 cand s-a terminat programul au spart usa. Asa incat, superiorul ierarhic poate sa promoveze o atmosfera tensionata de lucru, daca nu semnezi fisa de post, si-ti poate cauta toate virgulele ca sa aiba motiv sa te dea afara, si daca nu gaseste ce vrea, iti spune zilnic ca esti un incompetent, de fugi unde vezi cu ochii dupa o luna/un an.
Repet, cine iti ia apararea? Cu cine iti negociezi salariul? Te muti la alta firma? Pai lucrez intr-un mediu in care interactionez cu clienti si de stat si privati, am luat la cunostinta in timp despre cum se obtine un post in alta firma: cerere de oferta, care da mai multi bani, ajunge peste noapte Regional Manager/Sef HR/Key Acount Manager.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Un Actor Radulescu Mihai
 User Un Actor Radulescu Mihai
a raspuns userului Mariana Bunta la 13 Oct. 2012
Prin decizie la ce faceti referire? La acea modificare de activitate din fisa postului, sau la o incadrare pe rol in cadrul unui proiect european, sa zicem?
1) Daca e prima varianta, probabil ca ar trebui semnata fisa postului inainte si eventual de dat o decizie ulterioara in acest sens - dar nu musai, ca cu data 01.01.2013 Ionescu preia activitatea cutare de la Popescu, cu responsabilitatile aferente. Altfel degeaba dai decizie daca ocupantul unui post nu este de acord, asa poti sa dai decizie ca de maine Ionescu - economist, preia atributii de electrician sau paznic, de parca treaba lui Ionescu este sa pazeasca biroul/documentele, astfel incat firma sa nu mai aiba obligatiile alea inscrise in fisa postului de creare a unui climat propice performantei?
2) Daca este vorba de a doua varianta, avand in vedere ca deja Ionescu are un job, trebuie musai data o decizie in acest sens de suplimentare a fisei postului cu atributiile A1, A2, A3 pe perioada unui proiect european, si actualizata fisa postului.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului adina fuksz la 12 Oct. 2012
De acord, insa eu am pus in vedere variantele posibile.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Adina Fuksz
 User Adina Fuksz
a raspuns userului Ioana Popa la 12 Oct. 2012
Sigur ca nu este obligat sa semneze noua fisa de post, la fel ca actul aditional, dar este mai practica utilizarea fisei de post atunci cand nu se modifica functia ci doar cateva atributii. Multumesc.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului adina fuksz la 12 Oct. 2012
Mai mult, chiar si o fisa noua de post, daca ea continte atributii noi pe langa cele deja acceptate, poate fi refuzata de angajat. El nu este obligat sa accepte introducerea altor activitati. Insa repet, fie ca intocmiti o noua fisa de post fie ca intocmiti act aditional la fisa de post, tot acolo ajungeti.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului adina fuksz la 12 Oct. 2012
Nu este deloc excesiv, pentru ca angajatul are dreptul sa refuze orice alte activitati care nu figureaza in fisa postului. Fara act aditional, se incalca dreptul la libertatea muncii, practic angajaul nu este intrebat daca este de acord sau nu cu o modificare / completare a atributiilor sale. Se poate merge si pe varianta intocmirii unei noi fise de post, in definitiv tot la un document semnat de ambele parti ajungeti. Se inteleg foarte bine si in baza actelor aditionale care sunt atributiile actuale.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Adina Fuksz
 User Adina Fuksz
a raspuns userului Ioana Popa la 12 Oct. 2012
D-na Popa,

Faptul ca in Codul muncii modificarea fisei postului apare impreuna cu modificarea functiei (art 17. (3), lit d) si nu a primit o alta litera nu ar putea fi interpretat ca: fisa postului se modifica prin act aditional doar in cazul in care se modifica si functia?

Pare excesiv sa se intocmeasca act aditional pentru introducerea unei singure atributii in plus. Consider mai importanta noua fisa a postului cu noile atributii semnata de salariat care in definitiv prin acest mod accepta modificarea.

In plus poate fi ciudat sa ai o fisa a postului veche si 5 acte aditionale ce adauga ori scad cate o atributie care nu modifica functia, nu se mai intelege usor care sunt atributiile actuale.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 11 Oct. 2012
Se face act aditional la fisa postului pentru introducerea unor atributii noi sau modificarea celor existente. Nu este necesar sa intocmiti o noua fisa de post. De altfel chiar codul muncii prevede ca modificarea fisei postului se face prin act aditional.

(3) Persoana selectata in vederea angajarii ori salariatul, dupa caz, va fi informata cu privire la cel putin urmatoarele elemente:

d) functia/ocupatia conform specificatiei Clasificarii ocupatiilor din Romania sau altor acte normative, precum si fisa postului, cu specificarea atributiilor postului;

(5) Orice modificare a unuia dintre elementele prevazute la alin. (3) in timpul executarii contractului individual de munca impune incheierea unui act aditional la contract, intr-un termen de 20 de zile lucratoare de la data aparitiei modificarii, cu exceptia situatiilor in care o asemenea modificare este prevazuta in mod expres de lege.

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [1]
Mariana Bunta
 User Mariana Bunta (Sef Birou Resurse Umane, S.C. L&B Grup S.R.L. Timisoara)
a raspuns la intrebare la 11 Oct. 2012
Actul aditional se incheie in cazul unor modificari la CIM cu privire la durata contractului, locul muncii, felul muncii, conditiile de munca, salariul, timpul de munca si timpul de odihna.
Fisa postului cuprinde atributiile si responsabilitatile postului respectiv.
Daca se modifica una din aceste atributii (activitati) sau primesti atributii noi ce raman de competenta functiei(meseriei) pe care esti incadrata este suficienta modificarea fisei postului.
Decizia este data de angajator prin care numeste o persoana responsabila de ceva anume (un proiect, o activitate etc. )

Alte intrebari despre Contract de munca

Expertii nostri
violeta Georgescu
alexei delimart George Andreescu adriana iancu Ioana Popa G Stancu Radu Anton