ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro


suspendare contract pentru pensie de invaliditate


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Un angajat are suspendat contractul de munca pana in 20.02.2014, pentru pensie de invaliditate. Pe perioada suspendarii am angajat alta persoana. In cazul in care titularul de post incepe activitatea sau isi prelungeste pensia in cat timp trebuie sa instiinteze firma de modificare?


Adaugata in: Contract de munca
Adriana Vulcu
 User  Adriana Vulcu
a intrebat la 17 Feb. 2014
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

13 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 17 Feb. 2014
Termenele de rezervare a posturilor se pot pune de acord cu prevederile de mai jos
Art. 78 DIN lEGEA 263 DIN 2010
(1) Pensionarii de invaliditate sunt supusi revizuirii medicale periodic, in functie de afectiune, la intervale cuprinse intre un an si 3 ani, pana la implinirea varstelor standard de pensionare, la termenele stabilite de medicul expert al asigurarilor sociale sau, dupa caz, de catre comisiile centrale de expertiza medico-militara.
(2) Dupa fiecare revizuire medicala, medicul expert al asigurarilor sociale, respectiv comisiile centrale de expertiza medico-militara emit o noua decizie medicala asupra capacitatii de munca, prin care se stabileste, dupa caz:
a) mentinerea in acelasi grad de invaliditate;
b) incadrarea in alt grad de invaliditate;
c) redobandirea capacitatii de munca.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului georgeta ganea la 17 Feb. 2014
Nu se poate stabili acest lucru, o data exacta sau un numar de luni. cat timp nu se poate anticipa cand anume isi va recapata sau nu capacitatea acel salariat. Masura este una temporara in baza acestei posibile modificari, a emiterii unei noi decizii care sa prevada fie piuerderea totala a capacitatii de munca, fie recuperarea ei totala. Asa cum apare si in lege. Mentinera salariatului in grad III ar duce la mentinerea suspendarii pana la modificarea statutului. Acea prevedere de care vorbiti dvs nu mai exista in prezent. Iar aceasta suspendare nu se aplica tuturor salariatilor, in cazul invatamantului legea fiind una speciala contine aceasta prevedere.

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 17 Feb. 2014
In CCM ar fi trebuit trecut pentru ce perioada maxima se rezerva un post astfel incat sa se asigure protectia persoanei aflata in pensie de invaliditate.In CCMUN inainte de 2011era o prevedere potrivit careia rezervarea se putea face pana la 12 luni si salariatul era reprimit la munca daca invaliditatea se incadra in acest termen.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Ioana Popa la 17 Feb. 2014
Corectie: daca este sau nu suspendare de drept, nu incetare.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [1]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Adriana Vulcu la 17 Feb. 2014
Cumva se pare ca aveti dreptate, cel putin in CCM este formulat asa cum mentionati dvs:

ART. 73
(1) Personalului didactic titular care beneficiază de pensie de invaliditate, i se va rezerva catedra/postul didactic pe durata invalidităţii. Contractul său de muncă este suspendat până la data la care medicul expert al asigurărilor sociale emite decizia prin care constată redobândirea capacităţii de muncă şi, deci, încetarea calităţii de pensionar. Rezervarea catedrei/postului didactic încetează şi de la data emiterii, de către medicul expert al asigurărilor sociale, a deciziei prin care se constată pierderea definitivă a capacităţii de muncă.
(2) Dispoziţiile alin. (1) se aplică în mod corespunzător personalului didactic auxiliar şi personalului nedidactic, aceştia urmând a fi reintegraţi pe funcţia/postul deţinute la data pierderii capacităţii de muncă sau, în caz contrar, pe un post corespunzător studiilor şi aptitudinilor profesionale ale acestora.

Cum CCM are caracter obligatoriu pentru ambele parti, pana la o eventuala renegociere a lui iar acesta a fost semnat astfel si de reprezentantii Ministerului ar trebui aplicat in consecinta.

Iar aceasta prevedere vine in baza unei legi speciale si anume cea a invatamantului nr. 1/2011, modificata prin OUG 21/2012, astfel:

12. La articolul 255, dupa alineatul (8) se introduce un nou alineat, alineatul (9), cu urmatorul cuprins:
"(9) Personalul didactic titular in invatamantul preuniversitar care beneficiaza de pensie de invaliditate de gradul III si se va asigura catedra/postul didactic pe durata invaliditatii. Contractul de munca este suspendat pana la data la care medicul expert al asiguarilor sociale emite decizia prin care constata schimbarea gradului de invaliditate si redobandirea capacitatii de munca. Rezervarea catedrei/postului didactic inceteaza de la data emiterii de catre medicul expert al asigurarilor sociale a deciziei prin care se constata pierderea definitiva a capacitatii de munca."

Ceea ce ar insemna ca daca salariatul in cauza este incadrat cu grad de invaliditate III se va aplica aceasta prevedere, pentru ca exista intr-adevar posibilitatea modificarii deciziei de incadrare in incapacitate spre pierdere definitiva sau recuperare totala in acest tip de situatie.

Este important de clarificat despre ce fel de invaliditate vorbim insa.

In Revisal exista la suspendare ca optiune lit. i) a art. 50 pentru situatiile care nu sunt mentioante in Codul muncii. ci prin legi speciale. Iar in Cod apare precizarea sa suspendarea de drept poate avea loc in alte cazuri expres prevazute de lege. Aici suspectez ca s-ar incadra aceasta suspendare, pentru ca este impusa de lege si nu solicitata de una dintre parti.

Recunosc ca nu am intalnit o astfel de situatie pana acum si cum nu apare nicaieri sugerat daca este sau nu incetare de drept, dar in baza noilor informatii furnizate de dvs apreciez ca acesta ar fi temeiul. Va recomand insa sa obtineti si o confirmare a ITM sau chiar a Inspectoratatului Scolar. Eu as spune ca sunteti in legalitate.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Cristina Caluian
 User Cristina Caluian
a raspuns la intrebare la 17 Feb. 2014
Puteti reveni cu temeiul in baza caruia ati emis decizia de suspendare si eventual ati inscris suspendarea in REGES?

Pentru ca nu exista acest caz de suspendare in Codul muncii. Asa cum spunea dna. Popa, posibil sa fi suspendat CIM in baza unui concediu medical, situatie in care nu se raporteaza nimic in REGES.

Chiar si in contractul colectiv de munca la nivel de invatamant preuniversitar 59276/2012 este prevazut la art 72 ,, Contractul individual de muncă se poate suspenda ?n cazurile expres prevăzute de Codul muncii, de legislaţia specială, precum şi de prezentul contract colectiv de muncă.'' Deci ar fi trebuit sa se aplice dispozitiile Codului muncii privind suspendare.

Conform prevederilor actuale, la data comunicarii deciziei de pensionare pentru invaliditate, contractul inceteaza de drept, independent de vointa partilor.
Prin urmare in conditiile in care salariatul va comunica o astfel de decizie, contractul inceteaza de drept.

In ipoteza in care invaliditatea este de grad III, se poate incheia un alt contract de munca cu salariatul pensionat cu grad III de invaliditate, limitat insa la 4 ore de munca/zi.

Poate reveniti cu mai multe detalii privind suspendare efectuata. Oricum, revenind strict la ceea ce intrebati dvs. nu exisa vreo reglementare legala in acest sens,

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns userului Adriana Vulcu la 17 Feb. 2014
CCM nu este conform cu prevederile legale si acea prevedere este atinsa de nulitate.E una sa se rezerve postul pe o anumita perioada si altceva ce se intampla cu un salariat intr-o astfel de cauza.Vedeti dvs. actele de personal le facem intemeiate pe ce prevede codul muncii in ce priveste incheierea , modificarea, suspendarea si incetarea Alte drepturi acordate salariatilor sunt negociate in CCM.
In orice caz , salariata nu putea sa aiba statut de salariat si pensionar in acelasi timp cu atat mai mult ca este pensionata pe caz de boala.
Nu se exclude nici acest lucru ca in timpul pensiei de invaliditate sa se incadreze in munca dar se suspende plata pensiei daca obtine venituri.
Vorbiti cu cei de la juridic sa aduceti modificari CCM privind acesta prevedere.
Este tardiv,dar dupa ce in prealabil vorbiti si cu cei de la ITM incetati CIM pe baza deciziei de pensionare la data cand ati constatat si redesdhideti alt contract de munca persoanei care a beneficiat doar temoporar de pensie de invaliditate.Oricum nu poate beneficia de vechime in munca atat timp cat a fost in pensie de boala
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Adriana Vulcu
 User Adriana Vulcu
a raspuns la intrebare la 17 Feb. 2014
Nu am precizat ca se refera la invatamant si in contractul colectiv de munca unic la nivel de sector de activitate invatamant preuniversitar 59276/02.11.2012, la art 73 spune ca personalul titular care beneficiaza de pensie de invaliditate i se va rezerva postul pe durata invaliditatii, contractul sau de munca se va suspenda pana la data la care medicul expert emite decizia prin care se constata redobandirea capacitatii de munca, sau a deciziei prin care se constata pierderea definitiva a capacitatii de munca.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 17 Feb. 2014
Daca aveti doar decizia medicala privind capacitatea de munca a salariatului si recomandarea pentru pensionare, atunci iarasi, s-ar justifica aceasta suspendare, fiind inca in discutie concediul medical de care salariatul dvs ar beneficia pana la pensionare. Este destul de frecventa confuzia intre cele doua tipuri de documente.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns userului georgeta ganea la 17 Feb. 2014
Este la dispozitia angajatorului daca mai incadreaza sau nu o persoana careia i-a incetat pensia de invaliditate.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 17 Feb. 2014
Art. 56 din codul muncii republicat
(1) Contractul individual de munca existent inceteaza de drept:

c) ;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;la data comunicarii deciziei de pensie in cazul pensiei de invaliditate, pensiei anticipate partiale, pensiei anticipate, pensiei pentru limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionare;
Nu exista posibilitatea suspendarii unui CIM in cazul pensionariipe grad de invaliditate.Singura solutie este incetarea CIM la comunicarea deciziei .Sunteti in mare eroare cu o asemenea practica.
Ma intreb ce articol codul muncii repyublicat ati utilizat pentru a anunta suspendarea in REVISAL?
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Ioana Popa la 17 Feb. 2014
Un detaliu important: contractul de munca al angajatului temporar, cel care inlocuieste titularul, inceteaza la data la care acesta din urma revine din perioada de suspendare.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 17 Feb. 2014
Recunosc ca nu inteleg cum poate fi suspendat un contract de munca in urma unei pensionari pentru invaliditate, sau poate nu imi este mie clara situatia. Odata stailita pensionarea prin decizie, contractul de munca inceteaza de drept la data comunicarii ei.

Daca salariatul este in medical, pana la pronuntarea deciziei de pensionare, este altceva.

Pe perioada suspendarii contractului de munca al titularului puteti incadra temporar o alta persoana, legea va permite acest lucru si se aplica inclusiv in cazul unui concediu medical, fiind tot perioada de suspendarea a contractului de munca.

Ceva este insa neclar acolo, cum se suspenda acel contract ca urmare a pensionarii?! Poate ar prinde bine o lamurire. Si daca intr-adevar acest salariat are drept de cumul.

Iar ca cele doua sa mearga in paralel, este important ca pensionarea sa fie una pentru gradul de invaliditate III, este singura astfel de pensie care poate fi cumulata cu venitul salarial.

Inca ceva, pensia se poate suspenda ca urmare a depasirii normei admise de 4 ore / zi pentru un pensionar grad III. Iarasi, este o alta situatie.


Alte intrebari despre Contract de munca