ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

ajutor deces sot salariat fara a fi coasigurat


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


In cadrul companiei nu se ofera nici un ajutor financiar in cazul decesului sotului unei angajate (nu este stipulat nici un astfel de ajutor nici in CCM si nici in Regulamentul intern) si totusi sunt trimisi angajati de la casa de pensii ca trebuie acordat un asfel de ajutor, este vreo lege in acest sens?
Legea pensiilor nr. 263/2010 art. 6 alin. (1) pct. I spune ca se dau astfel de ajutoare Intrebarea mea este daca sunt obligata sa-i dau un astfel de ajutor chiar daca in CCM nu se prevede astfel?

Manuela Lebada
 User  Manuela Lebada
a intrebat la 08 Feb. 2016
TELEMUNCA - 10 SOLUTII oferite de specialitstii in Legislatia muncii si HR
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "TELEMUNCA - 10 SOLUTII oferite de specialitstii in Legislatia muncii si HR"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

3 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Adriana Iancu
 Expert Adriana Iancu
a raspuns userului MANUELA Lebada la 09 Feb. 2016
Da. Ajutorul de deces se suporta din bugetul asigurarilor sociale de stat. Mai exact se deduc din contributia de asigurari sociale de stat datorata de angajator.
Ajutorul de deces nu este drept de natura salariala si nu se include in statul de salarii.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Manuela Lebada
 User Manuela Lebada
a raspuns userului adriana iancu la 09 Feb. 2016
Sa inteleg ca eu trebuie sa acord acest ajutor(ca angajator) chiar daca nu este stipulat nimic in CCM ci doar in baza prezentei legi?
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Adriana Iancu
 Expert Adriana Iancu
a raspuns la intrebare la 09 Feb. 2016
Legea care reglementeaza ajutorul de deces este Legea 263/2010 (art. 125- 130) care reglementeaza si modul in care se stabileste cuantumul acestui drept de asigurari sociale.
Legea 263/2010
Art. 125
(1) In cazul decesului asiguratului sau al pensionarului, beneficiaza de ajutor de deces o singura persoana care face dovada ca a suportat cheltuielile ocazionate de deces si care poate fi, dupa caz, sotul supravietuitor, copilul, parintele, tutorele, curatorul sau, in lipsa acestora, oricare persoana care face aceasta dovada.
(2) Dovada prevazuta la alin. (1) se poate face prin orice mijloc de proba admis de lege.
(3) Cuantumul ajutorului de deces se stabileste anual prin legea bugetului asigurarilor sociale de stat si nu poate fi mai mic decat valoarea castigului salarial mediu brut prevazut la art. 33 alin. (5).
Art. 126
(1) Asiguratul sau pensionarul beneficiaza de ajutor de deces in cazul decesului unui membru de familie care nu era asigurat sau pensionar la data decesului.
(2) Se considera membru de familie, in sensul prezentei legi:
a) sotul;
b) copiii proprii, copiii adoptati, copiii aflati in plasament familial sau cei incredintati spre crestere si educare familiei, in varsta de pana la 18 ani sau, daca isi continua studiile, pana la terminarea acestora, fara a depasi varsta de 26 de ani, precum si copiii incapabili de munca, indiferent de varsta, daca si-au pierdut capacitatea de munca inaintea varstelor mentionate;
c) parintii si bunicii oricaruia dintre soti.
(3) Ajutorul de deces cuvenit pentru un membru de familie reprezinta jumatate din cuantumul prevazut la art. 125 alin. (3).
Art. 127
(1) Ajutorul de deces se suporta din bugetul asigurarilor sociale de stat si se acorda, la cerere, pe baza certificatului de deces.
(2) Acordarea ajutorului de deces nu este conditionata de realizarea unui anumit stagiu de cotizare.
Cuantumul ajutorului de deces pentru anul curent este prevazut in Legea nr. 340/2015 si este de 2.681 de lei.

Alte intrebari despre Drepturi salariale

TOP RASPUNSURI 2022
Buna ziua. Am o masura de indeplinit de la ITM pentru un angajat aflat in concediu fara plata pe perioada...[citeste mai mult]
Publicat la data 22 Iun. 2022 2 raspunsuri
Buna ziua! Spuneti-mi, va rog, contractul de munca pe perioada determinata se poate modifica in contract de munca pe...[citeste mai mult]
Publicat la data 23 Iun. 2022 2 raspunsuri