ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Alta religie decat cea crestina - sarbatori legale


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Fiind de alta religie decat cea crestina, am dreptul la doua zile libere pentru fiecare din cele doua sarbatori legale ale religiei mele. Daca lucrez (sunt programat ca nu are cine sa ma inlocuiasca); in acele zile am ore suplimentare sau ore normale?
Daca sunt suplimentare, care este valoarea sporului la care am dreptul?

. Dobrogeanul
 User  . Dobrogeanul
a intrebat la 03 Dec. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

5 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului . dobrogeanul la 06 Dec. 2012
Nu este cazul sa va ambalati. Este vorba de ceea ce prevede legea, nu dezbatem aici pe teme religioase. Daca firma se inchide in acele zile sigur ca si cei apartinand altor culte decat crestine vor avea libere acele zile. Dar atat timp cat activitatea continua, printre salariatii aflati in unitate se vor numara cu siguranta si noncrestinii, cat timp sarbatorile principalte (vorbim de Paste si Craciuni) nu fac parte din traditia lor religioasa. Practic cele 4 zile sunt inlocuite cu altele apartinand cultului respectiv, nu este nimic discriminatoriu aici.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Daniel Dan la 06 Dec. 2012
Nu, un musulman de exemplu, cu atat mai mult daca nu se inchide unitatea, va lucra in zilele de sarbatoare ortodocsa, nefiindu-i si lui adresate.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
. Dobrogeanul
 User . Dobrogeanul
a raspuns userului Daniel Dan la 04 Dec. 2012
Daca legea nu ar stipula acest lucru, care ar fi fost alternativa ca cei de alte religii decit cea crestina sa isi tina sarbatorile? Sa ne dea liber doar daca ne luam zile de concediu de odihna sau concedii fara salariu? Sau, daca patronii nu ne inteleg, sa facem rost de concedii medicale? Nu vedeti ca e ceva ilogic aici?
Sau poate doriti sa ne schimbam traditiile tinute de milenii? Sau poate doriti sa trecem la crestinism! Ce zic crestinii de acest lucru? Si daca da, cum o veti face?
Nu uitati ca noi avem o gramada de libere de sarbatori care nu sint ale noastre! Si poate ca ne-ar prinde ceva bani in plus daca nu am sta acasa doar pentru ca crestinii au sarbatoare! Sau daca, ca sa fim pe deplini egali, s-ar da o lege in care si crestinii sa fie liberi de sarbatorile necrestinilor? Nu v-ati enerva? Noi nu ne enervam!
Nu uitati ca necrestinii, acolo unde se lucreaza de sarbatorile crestine, sint primii chemati sa lucreze! Ca, crestinii sa stea acasa sa sarbatoreasca in liniste!
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Daniel Dan
 User Daniel Dan
a raspuns userului Ioana Popa la 04 Dec. 2012
daca-mi este permis, doresc sa primesc ajutor in legatura cu urmatoarea problema:
pentru salariatii apartinand altor culte religioase decat cele crestine, se acorda suplimentar zile libere in cazul sarbatorilor lor religioase?
cu alte cuvinte un ortodox are (ex.10 zile) libere/an, iar un musulman cu cel putin 4 mai multe?
pentru mine acest aspect seamana a discriminare! chestia cu unitatea inchisa cade, avand in vedere caracterul continuu al activitatilor.
multumesc anticipat pentru sprijin/lamuriri!
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [1]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 04 Dec. 2012
Se considera zile de sarbatoare legala lucrate, caz in care ele se vor compensa fie cu timp liber corespunzator acordat in urmatoarele 30 de zile, fie cu un spor la salariu de 100%, oricare varianta este legala. Nu se considera munca suplimentara insa.

Codul muncii republicat:

Art. 141
Prevederile art. 139 nu se aplica in locurile de munca in care activitatea nu poate fi intrerupta datorita caracterului procesului de productie sau specificului activitatii.

Art. 142
(1) Salariatilor care lucreaza in unitatile prevazute la art. 140, precum si la locurile de munca prevazute la art. 141 li se asigura compensarea cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile.
(2) In cazul in care, din motive justificate, nu se acorda zile libere, salariatii beneficiaza, pentru munca prestata in zilele de sarbatoare legala, de un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru.

Alte intrebari despre Drepturi salariale

TOP RASPUNSURI 2024