ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Angajatorul nu ma plateste, nu stiu daca depune declaratiile lunare. Ce pot face


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua. Sunt insarcinata in luna a 6-a. Am terminat ccc pentru primul copil in noiembrie 2015. De la 12 noiembrie am revenit la munca, insa situatia societatii angajatoare nu este una foarte buna, iar in ultimele 2 luni nu am mai primit salariul( si inainte il primeam cu intarziere). Am aflat de la persoana care tine contabilitatea ca in lunile februarie si martie nu s-au depus declaratiile(112) la autoritati, probabil din aceeasi cauza- neplata firmei de contabilitate. Luna acesta s-au depus declaratiile pentru lunile precedente, dar imi e teama ca situatia se va repeta. Cum pot proceda sa ma asigur ca se depun declaratiile? Ma va afecta in obtinerea indemnizatie de crestere copil faptul ca nu sunt platite datoriile cu angajatii? Precizez ca am avut si perioade de concediu medical care nu mi-au fost platite. Ce as putea sa fac? Caror institutii ma pot adresa? Va multumesc

Burlacu Elena
 User  Burlacu Elena
a intrebat la 31 Mai. 2016
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

1 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Adriana Iancu
 Expert Adriana Iancu
a raspuns la intrebare la 01 Iun. 2016
Nedepunerea Declaratiei privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate (formularul 112) de catre angajator in termenele legale este considerata contraventie si se sanctioneaza cu amenda, care poate ajunge pana la 5000 lei, potrivit Codului de procedura fiscala.
Chiar daca angajatorul nu a platit impozitele catre stat, acest lucru nu afecteaza acordarea indemnizatiei.
In ceea ce priveste indemnizatia de concediu medical, OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate prevede:
Art. 36 - (1) Calculul si plata indemnizatiilor prevazute de prezenta ordonanta de urgenta se fac pe baza certificatului de concediu medical eliberat in conditiile legii, care constituie document justificativ pentru plata.
(2) Certificatul de concediu medical se prezinta platitorului pana cel mai tarziu la data de 5 a lunii urmatoare celei pentru care a fost acordat concediul.
(3) Plata indemnizatiilor se face lunar de catre:
a) angajator, cel mai tarziu odata cu lichidarea drepturilor salariale pe luna respectiva, pentru asiguratii prevazuti la art. 1 alin. (1) lit. A si B;
Art. 47
(2) Constituie contraventii urmatoarele fapte, savarsite prin incalcarea obligatiilor prevazute la art. 36 alin.(3):
a) refuzul nejustificat de plata a indemnizatiilor;
Art. 48 - (1) Contraventiile prevazute la art. 47 se sanctioneaza dupa cum urmeaza:
a) cele prevazute la alin. (1) si (2), cu amenda de la 2.500 lei la 5.000 lei;
Art. 49. - Constatarea contraventiilor prevazute la art. 47 si aplicarea amenzilor corespunzatoare se fac de catre organele de control ale CNAS si ale caselor de asigurari de sanatate.
Prin urmare, pentru neplata concediilor medicale trebuie sa sesizati Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate.



Alte intrebari despre Drepturi salariale

TOP RASPUNSURI 2024