ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro


Angajatorul nu vrea sa mai acorde tichete de masa .


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua , tichetele masa sunt optionala pentru un angajator ? La noi sunt la placerea patronului , o luna le da doua nu , si atunci cand le da nu sunt proportionale cu zilele lucrate .

Cum am putea sa demonstram ca suntem tinuti peste program , opre suplimentare care nu sunt platite , fluturas de salariu nu am vazut de luni bune ?

Vacaroiu Marian
 User  Vacaroiu Marian
a intrebat la 27 Nov. 2014
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

2 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 29 Nov. 2014
Daca in RI sau CCM apare mentionata acordarea acestui beneficiu salarial atunci angajatorul este obligat sa respecte prevederile respective. Tichetele de masa nu se acorda in acest mod, ceva nu este in regula. SI cu atat mai mult cu cat ele nu corespund numarului de zile lucrate din luna respectiva. Numai daca angajatorul modifica RI sau CCM si elimina acordara acestor tichete atunci se poate spune ca procedeaza corect. Luati legatura cu cei de la ITM pentru ca ei pot face o verificare a acestor documente si a respectarii sau nu a prevederilor cuprinse in ele.

Tot ITM poate verifica si derularea muncii suplimentare, conditiile in care aceasta se desfasoara si daca este legal. Orele suplimentare ar trebui sa fie precedate de acordul dvs scris, dat anterior efectuarii lor, atat timp cat nu este vorba de situatii de forta majora sau de accidente. Nu este obligatorie plata lor, din punct de vedere legal. Ele pot fi compensate cu timp liber platit corespunzator acordat in urmatoarele 60 de zile, iar daca acordarea liberului nu este posibila atunci orele ar trebui platite cu un spor de minim 75% la salariul de baza corespunzator. In Regulamentul intern ar trebui sa apara modalitatea de compensare a muncii suplimentare pentru care angajatorul a optat.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Adriana Iancu
 Expert Adriana Iancu
a raspuns la intrebare la 27 Nov. 2014
Angajatorul nu este obligat sa acorde tichete de masa, acestea acordandu-se in limita bugetelor de venituri si cheltuieli aprobate.
Legea 142/1998 privind acordarea tichetelor de masa
Art. 1. - (1) Salariatii din cadrul societatilor comerciale, regiilor autonome si din sectorul bugetar, precum si din cadrul unitatilor cooperatiste si al celorlalte persoane juridice sau fizice care incadreaza personal prin incheierea unui contract individual de munca, denumite in continuare angajator, pot primi o alocatie individuala de hrana, acordata sub forma tichetelor de masa. Tichetele de masa sunt emise fie pe suport hartie, fie pe suport electronic, sunt destinate exclusiv alocatiei individuale de hrana reglementate de prezenta lege si sunt suportate integral pe costuri de angajator.
(2) Tichetele de masa se acorda in limita prevederilor bugetului de stat sau, dupa caz, ale bugetelor locale, pentru unitatile din sectorul bugetar, si in limita bugetelor de venituri si cheltuieli aprobate, potrivit legii, pentru celelalte categorii de angajatori.
Pentru nerespectarea programului de lucru si alte abateri sau abuzuri din partea angajatorului va recomand sa contactati organele competente. Astfel va puteti adresa Inspectoratului Teritorial de Munca (ITM).



Alte intrebari despre Drepturi salariale