ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

baza calcul indemnizatie crestere copil


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua,

As dori sa stiu daca in baza de calcul a indemnizatiei de crestere copil intra si stimulentul de insertie de 500 de lei si alocatia lunara de 200 de lei.

Practic sunt la a doua nastere, iar in ultimele 12 luni veniturile mele au fost: salariu ( x lei) + stimulent insertie (500 lei) + alocatie copil (200 lei).

Multumesc.

Adaugata in: Drepturi salariale
Cristina I
 User  Cristina I
a intrebat la 27 Iul. 2013
TELEMUNCA - 10 SOLUTII oferite de specialitstii in Legislatia muncii si HR
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "TELEMUNCA - 10 SOLUTII oferite de specialitstii in Legislatia muncii si HR"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

1 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 29 Iul. 2013
Nu, nu intra aceste venituri in calculul indemnizatiei pentru crestere copil. Alocatia de stat nu este un drept al parintelui, ci al copilului iar stimulentul de insertie nu este venit inclus in calculul indemnizatiei.

OUG 111/2010 stabileste care sunt veniturile ce intra in calcul indemnizatiei, este vorba de venituri impozabile sau alte indemnizatii (medical, somaj, sanatate):

Art. 3
(1) Veniturile din salarii, din activităţi independente şi din activităţi agricole prevăzute la art. 2 alin. (1) sunt cele definite la art. 46,art. 55 alin. (1) şi (2) şi art. 71 din Legea nr. 571/2003, cu modificările şi completările ulterioare, şi reprezintă valoarea obţinută după aplicarea cotei de impozitare asupra venitului impozabil stabilit conform legii, corespunzător fiecărei categorii de venit.
(2) Veniturile care se iau ?n considerare pentru stabilirea nivelului indemnizaţiei pentru creşterea copilului reprezintă, după caz:
a) suma ?ncasată de persoana ?ndreptăţită, rezultată după aplicarea cotei de 16% asupra bazei de calcul al impozitului determinate ca diferenţă ?ntre venitul net din salarii calculat prin deducerea din venitul brut a contribuţiilor obligatorii aferente unei luni şi a deducerii personale acordate pentru luna respectivă şi contribuţiile la fondurile de pensii facultative, precum şi cotizaţia sindicală plătită ?n luna respectivă pentru veniturile din salarii, la locul unde se află funcţia de bază;
b) suma ?ncasată de persoana ?ndreptăţită, rezultată după aplicarea cotei de 16% asupra bazei de calcul al impozitului determinate ca diferenţă ?ntre venitul brut şi contribuţiile obligatorii pe fiecare loc de realizare a acestora, pentru veniturile obţinute ?n celelalte cazuri;
c) suma ?ncasată de persoana ?ndreptăţită, calculată potrivit legii de către plătitorul acesteia, pentru perioadele prevăzute la art. 2 alin. (5) şi (6);
d) suma ?ncasată de persoana ?ndreptăţită care realizează venituri supuse impozitului pe venit, dar care, potrivit legii, sunt scutite de plata acestuia sau sunt considerate neimpozabile;
e) suma rezultată după aplicarea cotei de impozitare asupra venitului net din activităţi independente determinat ?n condiţiile legii;
f) suma rezultată după aplicarea cotei de impozitare asupra venitului net din activităţi agricole determinat ?n condiţiile legii.
(3) Pentru persoanele care realizează venituri din salarii, solde/salarii din funcţie, venitul brut reprezintă salariul de bază, indemnizaţii, sporuri, prime, orice alte sume sau avantaje de natură salarială ori asimilate salariilor acordate de angajator potrivit legii.
(4) ?n cazul ?n care o persoană realizează concomitent venituri supuse impozitului din mai multe surse, se vor lua ?n calcul toate veniturile lunare ?ncasate de aceasta.
(5) ?n situaţia prevăzută la art. 2 alin. (6), dacă persoana realizează concomitent venituri supuse impozitului at?t ?n ţară, c?t şi ?n statele care aplică Regulamentul, se iau ?n calcul doar veniturile realizate ?n ţară.
(6) Pentru luna naşterii copilului se iau ?n calcul veniturile cuvenite pentru acea lună, respectiv venitul pe care l-ar fi primit persoana dacă ar fi lucrat ?n toată luna, sau cumulul dintre venitul aferent zilelor lucrate cu indemnizaţia de maternitate.


Stimulentul nu este venit impozabil.

Alte intrebari despre Drepturi salariale

TOP RASPUNSURI 2022
Femeie nascuta in octombrie 1959, se putea pensiona in mai 2021 dar a facut cerere sa lucreze pana la indeplinirea...[citeste mai mult]
Publicat la data 02 Dec. 2022 1 raspuns