ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Care este sporul care se acorda pentru sporul de Wekend ?


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua ,

Detinem o statie de GPL care functioneaza in regin Non Stop , cu 4 angajati care lucreaza in schimburi de 12 / 24 si 12 / 48 ore .

Le achitam ore de noaptea , ore suplimentare , dar nu le-am achitat pana in acest moment ore de Wekend .... am inteles din Lege ca sporul se stabiliete in contractul Colectiv de Munca sau in contractul individual de munca .

Ce trebuie sa fac acum ? Sa fac o decizie in care sa fie stabilit cat la suta se achita catre angajati pt orele de Wekend lucrate ( ei isis fac repausul saptamnal in zilele de luni si marti ) ? si dupa aceea sa aplic acesta decizie semnata de catre angajatii ca au luat la cunostinta la pontajul din fiecare luna ? sau trebuie sa fac act aditional la fiecare salariat si sa il transmit pe Revisal ?

Astept cu mare interes raspunsul dvs .


Laura Mocan
 User  Laura Mocan
a intrebat la 08 Sep. 2014
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

3 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Adriana Iancu
 Expert Adriana Iancu
a raspuns la intrebare la 08 Sep. 2014
Este foarte corect, insa eu am facut precizarea ca sporurile care sunt negociate in CCM si care au la baza un act aditional sau o decizie, deci cele cu caracter permanent.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului adriana iancu la 08 Sep. 2014
O singura corectie indraznesc sa fac: Sporurile care apar doar in CCM nu se trec in ReviSal, cat timp ele nu apar si in contractul individual de munca al salariatului. Numai cele mentioante in CIM se vor opera in Revisal, cf. HG 500/2011.

Art. 3
(2) Registrul se completeaza in ordinea angajarii si cuprinde urmatoarele elemente:
....... .....
g) salariul de bază lunar brut şi sporurile, astfel cum sunt prevăzute ?n contractul individual de muncă;

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Adriana Iancu
 Expert Adriana Iancu
a raspuns la intrebare la 08 Sep. 2014
Pentru munca in schimburi se opereaza timp inegal si se trece aceasta mentiune si in CIM. Programul de lucru inegal, conform legii, nu poate functiona daca nu apare si in contractul salariatului prevazuta aceasta mentiune.Astfel art.136 defineste munca in schimburi si salariatul in schimburi, in conformitate cu Directiva Consiliului 2003/88/CE privind anumite aspect ale organizarii timpului de munca (art. 2, alin.5 si 6)

Pentru munca in zilele de weekend sporul este obligatoriu, nu optional, iar salariatul va primi alte doua zile consecutive din saptamana drept repaus saptamanal. Legea nu prevede un cuantum minim sau maxim al acestui tip de spor, lasand angajatorului libertatea de a decide in aceasta directie. Sporul se negociaza prin CCM sau CIM. Daca exista deja in CCM nu este obligatorie includerea lui in CIM, dar daca nu atunci incheiati act aditional si introduceti sporul in contract. Zilele de weekend nu se compenseaza in regim de ore suplimentare, decat in anumite conditii, iar salariatul nu poate fi privat de dreptul la repausul saptamanal. Sporurile care se trec in registru revisal sunt doar cele negociate in contractul individual de munca sau sporurile negociate in contractul colectiv de munca. Vorbesc si de sporurile care au la baza un act aditional sau o decizie.


Codul muncii republicat - Legea 53/2003:

Art. 137
(1) Repausul saptamanal se acorda in doua zile consecutive, de regula sambata si duminica.
(2) In cazul in care repausul in zilele de sambata si duminica ar prejudicia interesul public sau desfasurarea normala a activitatii, repausul saptamanal poate fi acordat si in alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.
(3) In situatia prevazuta la alin. (2) salariatii vor beneficia de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca.
(4) In situatii de exceptie zilele de repaus saptamanal sunt acordate cumulat, dupa o perioada de activitate continua ce nu poate depasi 14 zile calendaristice, cu autorizarea inspectoratului teritorial de munca si cu acordul sindicatului sau, dupa caz, al reprezentantilor salariatilor.
(5) Salariatii al caror repaus saptamanal se acorda in conditiile alin. (4) au dreptul la dublul compensatiilor cuvenite potrivit art. 123 alin. (2).

Art. 138
(1) In cazul unor lucrari urgente, a caror executare imediata este necesara pentru organizarea unor masuri de salvare a persoanelor sau bunurilor angajatorului, pentru evitarea unor accidente iminente sau pentru inlaturarea efectelor pe care aceste accidente le-au produs asupra materialelor, instalatiilor sau cladirilor unitatii, repausul saptamanal poate fi suspendat pentru personalul necesar in vederea executarii acestor lucrari.
(2) Salariatii al caror repaus saptamanal a fost suspendat in conditiile alin. (1) au dreptul la dublul compensatiilor cuvenite potrivit art. 123 alin. (2).




Alte intrebari despre Drepturi salariale

Expertii nostri
Ioana Popa
George Andreescu adriana iancu alexei delimart Marius Ion G Stancu Viviana Serni
TOP RASPUNSURI 2024