ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Care este sporul de vechime corect de acordat ?


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua!
Am un salariat caruia acum 3 ani i-a fost suspendat contractul de munca timp de 6 luni din motive medicale. A reluat serviciul si acum a facut cerere sa treaca la alta treapta de vechime (25%). Perioada cat a avut contractul suspendat se aduna la anii cuveniti pentru calculul sporului de vechime, sau se scade si va primi acest spor cu 6 luni mai tarziu?
Va multumesc!

Liliana Cornea
 User  Liliana Cornea
a intrebat la 12 Mar. 2014
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

8 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns userului Ioana Popa la 13 Mar. 2014
Si eu va rog sa justificati intr-un fel de ce in REVISAL nu se inregistreaza concediile medicale si cand se face raportul privind vechimea in munca pentru salariati intra si perioadele in care au fost salariatii in concedii medicale..Intr-adevar legea nu este foarte clara atat timp cat perioade mai mari de suspendare a CIM si dau in continuare exemplu cu CCC prin ordonanta s-a simtit nevoia sa se considere vechime in munca de ce si concediile medicale care au o intindere care nu poate fi mai mare de 2 ani in cazuri speciale nu ar fi, Sigur articolul din codul muncii prevede ca numai munca prestata este vechime in munca dar cu toate astea constastam ca in vechime in munca intra si suspendarea de care spuneam CCC.Sustin in continuare ca prin HG 500 DIN 2011 prin faptul ca nu obliga angajatorii sa anunte aceste suspendari in REVISAL se admite in mod tacit ca si aceste perioade reprezinta vechime in munca.Nu inteleg rostul acelor rapoarte privind vechimea in munca de care au nevoie salariatii cand pleaca din unitate daca in acceptiunea dvbs. sunt completate eronat incluzandu-se si perioadele de concedii medicale.
Pentru problema cu stagiul de cotizare, corect, eu am scapat o eroare de exprimare.Concediile medicale pana in data de 01.01.2006 sunt asimilate stagiului de cotizare la pensii.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Georgeta Ganea la 13 Mar. 2014
Doamna draga, aveti mare grija la termeni pentru ca nu ii folositi corect.

Art. 49
(1) In sistemul public de pensii se asimileaza STAGIULUI DE COTIZARE si perioadele necontributive, denumite in continuare perioade asimilate, in care asiguratul:

Va rog sa inca o data sa ne indicati actul normativ conform caruia exista notiunea de vechime asimilata.

Cat despre stagiul mediculului la pensie, nu cred ca am contrazis eu acest lucru. Din contract, chiar l-am confirmat. Dar nu este vechime, nu le amestecati.

CM nu intra in vechime in munca pentru ca:

Art. 16
(4) Munca prestata in temeiul unui contract individual de munca constituie vechime in munca.

In timpul CM salariatul nu presteaza nicio munca, sa vedem si de ce nu o presteaza:

Art. 49
(2) Suspendarea contractului individual de munca are ca efect suspendarea prestarii muncii de catre salariat si a platii drepturilor de natura salariala de catre angajator.

Rezulta ca CM nu este vechime in munca. Si sa nu mai vorbim ca nu exista niciun act normativ care sa recunoasa CM drept vechime, exista insa pentru CIC un astfel de act. CIC nu este asimilat, ci este vechime efectiva, recunoscuta prin lege. El nu se acorda numai salariatilor, daca va utiati atent in OUG 111/2010.

Incercati sa va mentineti in limitele spetei, ar simplifica discutia in loc sa o complice.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns userului Ioana Popa la 13 Mar. 2014
La pensie intereseaza doar stagiul de cotizare, motiv pentru care a fost dat un astfel de raspuns.Vechimea in munca insa sta la baza acordarii sporului de vechime, concediului de odihna, promovari pe acest criteriu , caz in care aceste drepturi au la baza criteriul vechime in munca.In plus asa cum am mai aratat concediile medicale suspenda contractul de munca dar nefiind obligatia inregistrarii in REVISAL intra in calculul vechimii in munca asa cum este facut acesta.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 12 Mar. 2014
Verificati in raportul din REVISAL vechimea in munca si vedeti daca perioada cat a beneficiat de concediii medicale este luata in calcul ca vechime in muncvsa
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns userului Ioana Popa la 12 Mar. 2014
Concediile medicale pana la data de 01.01.2006 sunt perioade asimilate la pensie si intra in calculul oricarui tip de pensie
art 62 din Legea 263 din 2010
(3) La stabilirea stagiului de cotizare necesar acordarii pensiei anticipate nu se iau in considerare perioadele asimilate prevazute la art. 49 alin. (1) lit. a)?c) si g).

art 49 din Legea 263 din 2010
.d) a beneficiat, in perioada 1 aprilie 2001 ? 1 ianuarie 2006 de indemnizatii de asigurari sociale, acordate potrivit legii;

In ce priveste vechimea in munca m-am referit strict la fastul ca nu se opereaza in REVISAL si cand se face raportul pe salariat cu vechimera in munca intra la vechime in munca concediile medicale de drept atat timp cat nu se evidentiaza in mod distinct in REVISAL.
Am dat doar ca exemplu ca CCC este vechime in munca si atat timp cat nu este munca prestata am considerat ca pot folosi termenul de asimilat vechim,ii in munca.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Georgeta Ganea la 12 Mar. 2014
Concediul medical nu este vechime in munca, nu se presteaza activitate in timpul ei, pentru spor. Nu este vechime nici pentru pensie, dar este stagiu de cotizare ca urmare a platirii contributiei. Nu reiese din speta operarea in Revisal, contractul se suspenda in timpul CM, de drept.

CCC (desi nu are nicio legatura cu speta) este vechime in baza unui act normativ, si chiar si a legii pensiilor.

Pe pagina uneia dintre Casele de Pensii gasiti urmatoarea discutie:

I: (15.02.2014) va rog sa-mi spuneti daca concediile medicale sunt cosiderate vechime in munca,daca intra la calculul pensiei anticipate si a pensiei la limita de virsta/ multumesc
R: (17.02.2014) Buna ziua. Perioada de incapacitate temporara de munca (concediu medical) constituie satgiu de cotizare pt. calculul pensiei.

Va rog sa comunicati baza legala conform careia concediul medical reprezinta vechime in munca. In OUG 158/2005 apare referire doar la stagiul de cotizare, nu si la vechime. Nu exista "vechime asimilata", vechimea exista sau nu, in baza unor documente care recunosc perioarele respective, conform legii, drept vechime in munca. Exista stagii asimilate, cu totul alt lucru.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 12 Mar. 2014
In REVISAL nu se introduc informatii cu privire la suspendarea CIM pe cauze de concedii medicale.In raportul pe salariat privind vechimea in munca intra si aceste perioade.Se considera vechime asimilata asa cum este si CCC cu toate ca se opereaza in REVISAL dar in OUG 111 DIN 2010 se prevede acest kucru.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 12 Mar. 2014
Concediul medical este stagiu de cotizare pentru pensie si asimilat pentru alte concedii medicale, insa nu si vechime in munca.

Vechimea rezulta din munca prestata in baza unui contract individual de munca. Iar pe durata concediului medical contractul de munca este suspendat de drept, nefiind prestata activitate de catre salariat, ca urmare nu se valorifica drept vechime.

Alte intrebari despre Drepturi salariale

Expertii nostri
Ioana Popa
George Andreescu adriana iancu Viviana Serni Radu Anton G Stancu Marius Ion
TOP RASPUNSURI 2024