ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro


Cum se compenseaza orele suplimentare lucrate de 1 mai


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna Ziua ,
Doresc daca se poate sa imi raspundeti la mai multe intrebari bineinteles in limita timpului pe care il aveti la dispozitie.
1 . Datorita specificului firmei unde lucrez am fost nevoit sa lucrez pe data de 1 mai , bineinteles cu acordul meu . Am comunicat verbal managerrei HR ca in conditia in care nu mi-se acorda ore libere platite in urmatoarele 30 de zile pentru data de 1 mai sa imi fie platite acele ore conform prevederilor legale . Mi s-a raspuns ca nu se poate si sa astept 60 de zile daca vreau sa imi fie platite orele suplimentare.Mentionez ca specificul firmei este prestari servicii ce au legatura cu alimentatia publica. intrebarea mea este daca raspunsul managerei HR respecta prevederile legale sau nu ( sa astept 60 de zile pentru plata orelor suplimentare ) ?
2. O alta problema este ca eu am semnat un CIM la angajare cu un salariu de baza iar dupa cateva luni fara nici un act aditional pe stat imi apare un salariu mai mic fata decat cel din CIM cu 100 de ron transormand aceasta suma intr-o prima pe care o acorda daca vrea sau nu . Pe ce baza legala a actionat angajatorul in acest fel ?
3 Ultima problema si sper sa nu deranjez este ca eu sunt incadrat cu o anumita functie am anumite atributii pe care le respect in timpul programului de munca dar mai mi se solicita sa mai fac si altceva care nu intra in atributile mele de servici conform fisei postului si codului COR. Nu am refuzat sa efectuez eceasta activitate suplimentara doar ca am cerut sa incheiem un alt CIM pentru o alta functie daca doresc sa imi continu aceasta activitate intru-cat nu muncesc pe gratis. Bine inteles ca am fost refuzat si de atunci tot cauta solutii sa fiu concediat . Ce as putea sa fac fata de aceasta situatie / si pot sa cer in instanta sa-mi fie platite drepturi salariale pentru munca pe care am efectuat-o fara a-mi intra in atributile mele de servici ?Am formulatt aceasta intrebare pe principiul fundamental al incheierii unui CIM ,, prestarea muncii contra platii salariului ,,.
Va multumesc pentru timpul acordat

Adaugata in: Drepturi salariale
C Catalin
 User  C Catalin
a intrebat la 15 Mai. 2014
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

8 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
C Catalin
 User C Catalin
a raspuns userului Ioana Popa la 19 Mai. 2014
Va multumesc pentru raspunsurile dumneavoastra. Nu ar trebui sa se poarte o discutie tensionata pentru ca toata legislatia romaniei este interpretabila . Poti castiga in instanta o solutionare favorabila doar pe interpretarea instantei sau invers. Mai am o singura intrebare legata de aceasta discutie . Luna viitoare urmeaza sa priemsc salariu aferent lunii mai in care eu am lucrat de 1 mai . Pot solicita angajatorului sa-mi plateasca cele 8 ore suplimentare lucrate de 1 mai , solicitare bazata strict pe prevederi legale ? Mentionez ca ore libere platite nu se pot acorda pentru ca domeniul de activitate este specific alimentatiei publice
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns userului Ioana Popa la 19 Mai. 2014
Doamna Popa Ioana va rog analizati bine problema inainte de a da un raspuns.Prin ceea ce sustineti dvs. ar insemna ca salariatul nu este recompensat suplimentar pentru faptul ca a lucrat pe intaii mai.
Reiau in luna mai sunt 21 zile lucratoare si 10 zile libere respectiv data de intaii mai, 5 sambete si 4 duminici.Indiferent daca un salariat lucraza pe data de intaii mai intr-un program de lucru care necesita prezenta la lucru sau este chemat sopecial pentru a lucra in aceasta zi ,acesta va trebui sa aiba pe pontaj 10 zile libere.In plus pentru faptul ca este prezent la lucru in aceasta zi de sarbatoare legala este recompensat suplimenta cu acel spor de 100% sau cu o zi libera platita in urmatoarele 30 de zile.Nu toritizati doar problemele asigurati-va ca aplicarea lor in practica este corecta.
Nu pot spune la asemenea remarci nesustinute decat ca am fost doar consecventa in acordarea raspunsurilor la aceasta problema.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului georgeta ganea la 19 Mai. 2014
Nu pot sa nu observa ca va contraziceti de la o speta la alta, pe aceeasi tema. V-as ruga sa alegeti o varianta pe care sa mergeti pana la capat, ar fi de preferat, sa fie mai usor de inteles pentru altii.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului georgeta ganea la 19 Mai. 2014
Daca sunteti amabila, si doriti in continuare sa intram in contradictie, ne puteti spune de unde ati extras aceasta interpretare? Personal va pot spune ca am extras-o din lucrarile unor juristi, inclusiv a d-lui Ticlea. Nu este nicaieri prevazut in lege ca se acorda o alta zi libera obligatoriu in luna respectiva, s-ar putea sa nu fie posibila acordarea ei, indiferent cum rationati dvs. Caz in care salariatul va avea o norma diferita, exista legislatii speciale care anuleaza aceste zile de sarbatoare pentru anumiti specialisti (de ex. serviciul medical de uregenta). Incercati sa nu mai interveniti cu informatii eronate, spre binele utilizatorii. Si incercati sa ii respectati putin prin a evita sa intrati in contradictii de fiecare data pe spete.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns userului Ioana Popa la 16 Mai. 2014
In luna in care sunt sarbatori legale numarul de ore normat este influientat si de aceste zile.In cazul de fata salariatul se prezinta la lucru pe data de intaii Mai ,da?.Aceasta zi se ponteaza in ziua in care a prestat munca si pentru ca este sarbatoare legala se plateste cu spor de 100% sau se acorda o zi libera platita in urmatoarele 30 de zile.In plus pentru faptul ca a lucrat pe data de intii va avea un liber pentru aceasta zi in alta zi din aceiasi luna.Daca ar lucra toate zilele lucratoare din luna la care se adauga si ziua de intii inseamna ca ar depasi numarul normat de ore pentru luna respectiva.
Luna mai are 21 zile lucratoare sambete 5 , duminici 4 si ziua de intaii mai.Nu este normal sa ia o zi libera in alta zi pentru ca lucrat pe data de intasii mai ca in final sa aiba 168 ore?
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului georgeta ganea la 16 Mai. 2014
Nu se compenseaza ziua de sarbatoare lucrata si cu spor si cu timp liber platit, nu exista un astfel de drept al salariatului prevazut de lege, si nici din articolul pe care dvs l-ati citat nu reiese asa ceva. Cititi cu atentie legea. Alineatul (2) spune ca sporul se acorda atunci cand nu se poate compensa ziua cu timp liber platit. Caz in care se ajunge si la ore suplimentare, si vor trebui si acelea compensate, pentru ca se depaseste norma lunara, in mod evidenta. Din speta reiese un acord al salariatului asupra lucrului in aceasta zi.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 16 Mai. 2014
1. Art. 142 din codul muncii republicat
(1) Salariatilor care lucreaza in unitatile prevazute la art. 140, precum si la locurile de munca prevazute la art. 141 li se asigura compensarea cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile.
(2) In cazul in care, din motive justificate, nu se acorda zile libere, salariatii beneficiaza, pentru munca prestata in zilele de sarbatoare legala, de un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru.
Dat fiind ca ati prestat munca in zi de sarbatoare legala aveti dreptul la o alta zi libera in cursul lunii mai si plata sporului de 100% pentru ziua respectiva sau o zi libera platita in urmatoarele 30 de zile.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 15 Mai. 2014
1. Munca suplimentara se compenseaza cu timp liber platit, corespunzator orelor lucrate in plus, acordat in urmatoarele 60 de zile de la efectuarea ei. Daca nu se poate acorda liberul atunci se va plati un spor de minim 75% la salariul de baza corspunzator, cf. Codului muncii republicat.

Pentru ziua de 1 mai lucrata ar trebui sa primiti o alta zi libera in schimbul ei in umratoarele 30 de zile sau spor de 100% la salariul corspunzator. Este o zi de sarbatoare legala lucrata, deci trebuie compensata conform legii.

2. Daca nu ati semnat un CIM la angajare atunci nu aveti nici cum sa semnati un act aditional, pentru ca intr-un astfel de document se trec numarul si data incheierii CIM. Dvs, munciti la negru in acest moment, incalcand legea atat dvs cat si angjatorul, iar ITM poate dispune amenzi pentru amandoi. Va sugerez sa rezolvati cat mai repede problema contractului de munca, daca intr-adevar nu aveti unul. Pentru cazul in care exista un contract de munca, salariul de baza de modifica numai prin act aditional si nu prin stat. Salariul realizat poate fluctua insa in functie de concedii medicale, concedii fara plata sau alte astfel de situatii aparute in cursul lunii pentru care se face plata.

Iar daca aveti un CIM in care nu a fost trecut salariul acesta poate fi declarat nul cu acordul partilor sau in instanta pentru ca nu respecta conditiile de intocmire, salariul fiind un element obligatoriu.

3. In instanta nu stiu daca puteti recupera bani neprimiti pentru o munca prestata pe langa cea din CIM pentru ca in primul rand ar trebui facuta dovada ei si apoi ar trebui sa existe un contract pe baza caruia sa fiti remunerat. Refuzati activitatile care nu corespund functiei dvs. Puteti face si o sesizare catre ITM daca vi se incalca drepturile si sa solicitati un control la sediul angajatorului.

Alte intrebari despre Drepturi salariale

Expertii nostri
violeta Georgescu
Ioana Popa Viviana Serni alexei delimart Marius Ion adriana iancu Radu Anton