ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro


Cum se platesc orele suplimentare?


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Orele suplimentare efectuate in cursul saptamanii trebuie platite odata si dat timp liber in compensare in urmatoarele 60 de zile dupa efectuare, iar daca nu este posibil sa se acorde timp liber, se platesc cu un spor care nu poate fi mai mic de 75 %.
Este corect?

Se platesc odata la lichidarea lunii in care au fost efectuate si se da si timp liber in urmatoarele de 60 zile ( daca nu este posibil se mai plateste un spor de 75 %). Nu este plata dubla?

Catalin Drogeanu
 User  Catalin Drogeanu
a intrebat la 25 Apr. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

9 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Teoo Teodor
 User Teoo Teodor
a raspuns userului Ioana Popa la 15 Sep. 2017
Spre exemplu am facut in luna iunie 60 de ore suplimentare pe care trebuie sa mi le plateasca in octombrie.. dar la data in care am facut cele 60 de ore suplimentare aveam salariu de 1700 brut. In luna septembrie salariu mi-a fost marit la 2100 brut..Intrebarea este orele suplimentare imi vor fi platite in functie de salariu care l-am avut in momentul in care le-am facut sau la salariu pe care il am in momentul in care mi le plateste ?
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Boro Lya
 User Boro Lya
a raspuns userului Ioana Popa la 12 Iul. 2014
Buna Ziua . As dori sa ma lamuriti cu urmatoarele : salariul brut 1375 salariul net 1000 contract de 8 ore. Programul este o zi la servici una libera adica 15 respectiv 16 zile muncesc 12 ore. Fac ore Suplimentare la cerere de superior fara sa cer liber in urmatoarele 60 de zile. Luna Iunie ca exemplu in pontaj indica ormatoarele : norma 168 ore total ore lucrate 206 extra ore 46 . Eu pe acele ore am luat 257 lei adica 5.6 ora suplimetara ceea ce eu cred ca nu este calculat corect avand in vedere ca am lucrat sambata si duminica! Mentionez ca in contrat scrie de sporul de 75% . Cat ar trebui sa iau defapt pe ora suplimetara si daca reclam sa sunt neindreptatita se va face ceva de catre itm? Astept un raspuns Va multumesc frumos
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Adrian C.
 User Adrian C.
a raspuns userului Ioana Popa la 10 Iul. 2013
stimate colege,
intrun newsletter primit azi, tot de pe un site de specialitate:
http://legislatiamuncii.manager.ro/a/11251/plata-orelor-suplimentare-prestate-peste-norma-de-8-ore.html
extrag urmatoarele:
"O problema ivita in practica vizeaza modalitatea de interpretare a dispozitiilor referitoare la plata orelor suplimentare.

Astfel, intr-o prima opinie, exprimata si de inspectoratele teritoriale de munca se considera ca munca suplimentara se plateste salariatului in luna in care este efectuata urmand ca, apoi, in urmatoarele 60 de zile sa se acorde salariatului timp liber corespunzator platit.

Intr-o alta opinie, se considera ca munca suplimentara se compenseaza numai cu timp liber corespunzator platit fara sa fie platita si in luna in care este efectuata."
personal, cea de a 2-a opinie imi pare plauzibila, din insasi formularea din codul muncii: "munca suplimentara se compenseaza prin ore libere platite in urmatoarele 60 de zile calendaristice dupa efectuarea acesteia". potrivit dex, a compensa = a da un echivalent, deci orele suplimentare se echivaleaza cu ore libere. nu spune explicit ca orele suplimentare se platesc dar beneficiaza si de ore libere platite... personal, in calitate de angajator, merg pe aceasta varianta, si am tot curajul sa ma iau la tranta cu itm-ul in instanta, chiar si fara avocat :) e pur si simplu limba romana!
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Maria Damaschin
 User Maria Damaschin
a raspuns userului Ioana Popa la 10 Iul. 2013
la o societate de constructii orele lucrate zilnic 8,9 sau 10 se platesc normal (tarifar orar x ore lucrate).niciodata la un control efectuat de catre ITM nu s-au facut obiectiuni pe aceasta tema.singurele ore platite cu spor ca si ore suplimentare sunt orele de sambata sau alte sarbatori legale.era prevazut in ccm pe ramura sau chiar pe unitate ca programul normal in constructii e de 10 ore cu conditia ca pe total an sa nu se depaseasca un anumit nr de ore.acest lucru nu se intampla datorita concediilor fara plata din perioada de iarna.ESTE CORECT MODUL DE PLATA AL ORELOR DIN LUNA?????
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Catalin Drogeanu la 27 Apr. 2013
Da, se poate. O sa va scriu eu pe mail incepand de luni si stabilim mai departe.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Catalin Drogeanu
 User Catalin Drogeanu
a raspuns userului Ioana Popa la 26 Apr. 2013
Se poate dialoga cu dumneavoastra la un telefon? va rog.
Adresa de e-mail drogeanu@yahoo.com
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Catalin Drogeanu la 26 Apr. 2013
Respectivele ore se platesc normal pentru ca sunt ore lucrate si liberul se acorda in urmatoarele 60 de zile, asa este.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Catalin Drogeanu
 User Catalin Drogeanu
a raspuns la intrebare la 26 Apr. 2013
am avut control ITM care a spus ca trebuie sa procedez obligatoriu astfel:
1. La lichidarea lunii in care a efectuat orele suplimentare sa le platesc cu 100 % ( salariul lui orar din luna respectiva).
2. Apoi sa le compensez prin timp liber platit in urmatoarele 60 de zile de la efectuare.
3.Iar, daca nu am avut posibilitatea sa dau timp liber in cele 60 de zile, sa le mai platesc cu un spor de 75%.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 26 Apr. 2013
Orele lucrate suplimentar se compenseaza fie cu timp liber corespunzator, platit, fie cu spor la salariu de minim 75% daca nu este posibil liberul. Nu se acorda ambele tipuri de compensatii o data. Mai clar, daca lucrati doua ore suplimentare, veti primi fie doua ore libere platite cu salariul corespunzator lor, fie primiti salariul corespunzator si sporul aplicat la salariul respectiv, adica 75% x salariul celor 2 ore + salariul celor 2 ore.

Exemplu:

Salariul de incadrare: 800 lei
Numar ore lucratore in luna: 168
Salariu/ora: 800 /168 = 4,76
Ore suplimentare: 10

Compensare:
- liber = 10 ore libere platite cu 47,6 lei
sau
- spor = (10 x 4,76) + [75% x (10 x 4,76)] = 47,6 + 35,7 = 83,3 lei plata cuvenita orelor suplimentare.

Codul muncii este destul de explicit de altfel in privinta modalitatii de compensare a acestui tip de munca:

Art. 122
(1) Munca suplimentara se compenseaza prin ore libere platite in urmatoarele 60 de zile calendaristice dupa efectuarea acesteia.
(2) In aceste conditii salariatul beneficiaza de salariul corespunzator pentru orele prestate peste programul normal de lucru.
(3) In perioadele de reducere a activitatii angajatorul are posibilitatea de a acorda zile libere platite din care pot fi compensate orele suplimentare ce vor fi prestate in urmatoarele 12 luni.

Art. 123
(1) In cazul in care compensarea prin ore libere platite nu este posibila in termenul prevazut de art. 122 alin. (1) in luna urmatoare, munca suplimentara va fi platita salariatului prin adaugarea unui spor la salariu corespunzator duratei acesteia.
(2) Sporul pentru munca suplimentara, acordat in conditiile prevazute la alin. (1), se stabileste prin negociere, in cadrul contractului colectiv de munca sau, dupa caz, al contractului individual de munca, si nu poate fi mai mic de 75% din salariul de baza.

Alte intrebari despre Drepturi salariale

Expertii nostri
Ioana Popa
Viviana Serni Radu Anton violeta Georgescu adriana iancu G Stancu Marius Ion